Video : Tipsbladet
Champions League

Dansker hjælper FCK-modstander: Det er megafedt

FC Københavns modstander i Champions League-kvalifikationen, Trabzonspor, får hjælp af en dansk træner forud for de to sæsondefinerende kampe.

Fra Tipsbladets trykte udgave den 12. august 2022

Når FC København får besøg af Trabzonspor i Champions League, bliver det med stort fokus på den tidligere FCK-spydspids Andreas Cornelius og backen Jens Stryger Larsen, der ligesom Cornelius spiller på landsholdet.

Men de danske input begrænser sig ikke til hovedstødsspecialisten Cornelius og indlæggene fra Jens Stryger Larsen hos det tyrkiske mesterhold på Sortehavskysten ovre i nærheden af grænsen til Georgien.

Ikke de lange indkast
Det er den danske indkastspecialist og -træner Thomas Grønnemark, der er kommet i tjeneste hos Trabzonspor, og det bliver et par særlige kampe mod FC København for den danske træner.

”Jeg var forbi FC København for et par sæsoner siden, og selvom der er gået noget tid, kender jeg jo Jess Thorup og nogle af spillerne og de andre trænere. Så det var en pudsig lodtrækning, da Trabzonspor fik FC København,” siger Thomas Grønnemark.

”For mig personligt er det megafedt. Min søn på 20 år er stor fan af FC København, mens jeg har det princip, at jeg holder med dem, jeg arbejder for lige nu. Så en af os bliver glade,” siger Thomas Grønnemark.

Når man hører om Thomas Grønnemark, tænker man på de lange indkast, FC Midtjylland havde stor succes med for år tilbage.

Men indkast er meget mere end projektiler ind i nærheden af straffesparkspletten til en stor angriber eller midtstopper.

”Jeg koncentrerer mig om at gøre Trabzonspor gode til indkast, og vi arbejder med de hurtige og de kloge indkast. Jeg skal lære dem så meget som muligt og gøre det, så det passer til deres spillestil og formation.”

”Allerede dengang Abdullah Avci var tyrkisk landstræner, sagde han, at der burde lægges meget mere vægt på indkast, og det er noget, der bliver bidt mærke i. Det er fedt, at trænerstaben er 100 procent motiveret for at arbejde med indkast. Jeg har en enkelt gang prøvet, at det var ejeren, der hyrede mig, og så var det lidt op ad bakke. Her var det cheftrænerens idé, og vi havde en rigtig god træningslejr i Østrig,” siger Thomas Grønnemark.

Med FC Københavns playbook og kontakter i FC Midtjylland kunne man få idéen, at Thomas Grønnemark har en masse insiderstof at trække på til fordel for Trabzonspor i de to Champions League-kampe. Men sådan foregår det ikke.

”Der foregår en enormt detaljeret scouting af modstandere, som allerede er i gang. Det er uhyggeligt, så megen energi, der bliver lagt i analyserne af modstanderne. Man kan ikke bruge insiderviden på samme måde som for fem-ti år siden, og jeg kunne ikke gøre en forskel for Trabzonspor på den måde, hvis jeg ville. Jeg vil så af princip heller ikke udlevere en tidligere samarbejdspartner,” siger Thomas Grønnemark.

Tætte kampe
Og der venter FC København et par svære kampe, forudser Thomas Grønnemark.

”De har utroligt dygtige spillere i Trabzonspor. Jeg var for nylig også afsted i en uge med Liverpool, og Trabzonspor er selvfølgelig ikke lige så dygtige. Men teknisk er deres spillere virkeligt gode. De er ikke et fysisk hold, der kværner modstander, de er bare utroligt dygtige i det tekniske spil og deres energi. De er gode til at have bolden meget.”

”Og så er det et meget harmonisk hold. De har store stjernenavne som Marek Hamsik og Edin Visca, der har været en af de bedste spillere i den tyrkiske liga i de seneste ti år. Spillerne er fokuserede på arbejdet og på at skabe resultater sammen. Der er en stor samhørighed på holdet,” siger Thomas Grønnemark.

”Og der kommer pres på FC København i Trabzon. Der findes ikke mange steder i verden med så stor passion for fodbold, og det er hele byen, der støtter Trabzonspor. Typisk er der mange fans af de store Istanbul-klubber i de andre større tyrkiske provinsbyer, men sådan er det ikke i Trabzon. Selv på vores træningslejr i Østrig var der et par tusinde fans til en af vores træningskampe, og fansene løb på banen 30 sekunder før kampen var slut,” siger Thomas Grønnemark om den vilde støtte.

”Andreas Cornelius kan jo tale med 1.000 mennesker, hver gang han går uden for en dør i Trabzon. Det er virkelig vildt.”

”Jeg ville ønske, begge hold kunne komme i Champions League-gruppespillet. Og når det ikke kan lade sig gøre, er jeg med Trabzonspor. Det er to tætte kampe, hvor Trabzonspor nok er en lille favorit samlet, men hvor det er så tæt, at begge hold kan tage den. FCK har oprustet med Mohamed Daramy og ser gode ud, så det bliver gode kampe,” siger Thomas Grønnemark.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.