Video : Tipsbladet
Premier League

Saver United midt over: De har gjort det svagt

Der er nogle grundlæggende parametre, alle klubber bør havde står på. Men det har Manchester United ikke.

I 2020 udgav Mads Davidsen og Dan Hammer bogen "Hvor svært kan det være?" Her opstiller de en model for, hvad der skaber resultater i fodbold over tid:

70 procent afhænger af økonomien.

20 procent afhænger af kompetencer og strategi.

10 procent afhænger af held og tilfældigheder.

Det er inden for de 20 procent, man skal finde forklaringen på, at Manchester United i store træk ikke har haft succes, siden Sir Alex Ferguson gik på pension for ni år siden. 

- De har de 70; pengene er der til at investere, men de 20 procent er simpelthen bare brugt for dårligt, siger Mads Davidsen, der senest har været sportsdirektør i Al Jazira i Abu Dhabi og i dag er konsulent og rådgiver for fodboldklubber i sit eget firma, Optima Football Consulting.

- De har simpelthen ikke defineret en fodboldstrategi, og de ikke kan finde ud af at følge en plan over tid.

Inden for de 20 procent ligger det arbejde, som handler om at udforme og ikke mindst udføre en strategi. Mads Davidsen oplister fire parametre, som bør indgå i alle klubbers arbejde med deres overordnede plan:

Spillestil, som giver sig selv. Metodik: Hvordan træner man, hvordan arbejder man, hvilke specialister skal man bruge? Rekruttering: Hvordan skal man rekruttere, hvem skal man rekruttere, og hvordan hænger det sammen med førnævnte parametre? Akademiet: Hvordan vil man udvikle spillere, hvad er målet for ungdomsarbejdet, hvor mange spillere skal nå førsteholdet?

- Alle de spørgsmål skal de have stillet sig selv som klub og være afklaret med og have skrevet ned og implementeret, så man har nogle ret klare KPI'er [Key Performance Indicator], som man bare giver til en træner, når han ankommer, og siger: ’Det er er vores fodboldstrategi. Det er det her, du skal opnå på de forskellige parametre.’ Så er det op til træneren at sige: ’Det tror jeg ikke på’ eller ’Det kan jeg godt se mig selv i.’ Og selvfølgelig er det op til klubben at analysere trænermarkedet og finde den profil, der kan udføre det, forklarer Mads Davidsen.

Tor-Kristian Karlsen har siden slutningen af 90’erne arbejdet som scout og sportsdirektør i mange forskellige klubber, mest prominent i AS Monaco fra 2011 til 2013, og i dag er han konsulent for fodboldklubber. Han er fuldstændig på linje med Davidsen.

- I teorien burde alle klubber jo fremstå som Ajax med klare principper for spillestil, kultur, træningsmetodik og spillerrekruttering, men det er en meget smertefuld og langsigtet proces at gennemføre for en klub som Manchester United med sin egen ’kultur’ – den diffuse ’United Way’ – og stærke personligheder omkring klubber, som stadig har indflydelse, siger han.

Hvordan har Manchester United gjort det på de parametre?

- Svagt. Bortset fra tom snak om ’vinderkultur’ og ’The United Way’ er klubben aldrig nået nogen vegne med at omorganisere sig i den retning, som succesrige europæiske klubber opererer. Idéen om at videreføre den samme struktur, som gav resultater i 90’erne og 00’erne, virker meget naiv.

Læs hele den store analyse af Manchester Uniteds problemer og Karlsen og Davidsens bud på, hvordan klubben kommer tilbage på sporet, i fredagens udgave af Tipsbladet.

Få Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet fredag 19. august og hver fredag i det hele taget.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.