Video : Tipsbladet
VM

Frygt i Frankrig: Føler de er forbandet

Der hersker en følelse i Frankrig af, at fansene er ramt af en forbandelse.

Frankrig kom buldrende ud af starthullerne, da de regerende verdensmestre udraderede Australien tidligere på ugen. Sejren har fungeret som et stærkt plaster på den kritiske skadessituation, som landsholdet befinder sig i.

For inden for en uge har franskmændene først kunne se Karim Benzema misse slutrunden med en skade, og mod Australien måtte backen Lucas Hernandez forlade banen med en slutrunde-afsluttende skade. Tilsætter man, at Raphael Varane har haft problemer med fysikken, og at Paul Pogba og N'Golo Kanté begge misser VM på grund af skader, så ser det skidt ud. 

Man skulle tro, at landet er forbandet, og det er der noget om, fortæller Bernard Colas, der arbejder som journalist hos det franske medie Le10Sport, til Tipsbladet.

- Frankrigs fans føler, at de er forbandet på grund af Benzemas skade. Nyheds- og sportsmedierne i Frankrig var i en særlig tilstand lørdag aften – vi var deprimerede, og nu er Lucas Hernandez også skadet. Heldigvis er Deschamps styrke hans evne til at tilpasse sig, forklarer han. 

I Benzemas fravær sprudlede Olivier Giroud, der med to scoringer mod Australien bragte sig op på siden af Thierry Henry, som Frankrigs mest scorende spiller nogensinde. Holdet er dog ikke stærkere, betoner Colas. 

- Jeg synes altid, at et hold er bedre, når det har verdens bedste angriber, så Benzemas fravær er beklageligt. Men vi kender Olivier Giroud, og hans samspil med Mbappé har været bedre gennem flere måneder.

- Vi glemte alt om Benzema mod Australien, men Frankrig er altså ikke lige så stærke uden Ballon d'Or-vinderen. Uden Benzema kan Frankrig ikke spille på samme måde, men vi så et sammenhængende system med Griezmann i en speciel rolle i midten og to fløje. Måske er kollektivet mere flydende uden Benzema - det kan dog kun være det eneste plus. 

Colas peger på, at Frankrig tidligere har skullet klare sig uden Benzema. Han var fraværende i de seneste kampe for

Les Bleus

før slutrunden, da Olivier Giroud kom tilbage. Da man vandt VM for fire år siden, var det også uden Real Madrid-stjernen.

Det er dog ikke kun på angriberpositionen, at Frankrig skal omstille sig og pludselig få noget nyt til at fungere. Med Lucas Hernandez' skade efterlader det Theo Hernandez som den eneste reelle venstre back, og det er særligt herude, at de regerende verdensmestre er sårbare. 

Det er dog ene og alene Didier Deschamps skyld, mener Colas. 

- Det er synd for Lucas Hernandez, særligt fordi Frankrig kun har en venstre back i Theo Hernandez. Didier Deschamps blev kritiseret for nogle uger siden for sin trupliste, for vi forstår ikke, hvorfor han har taget så mange midtstoppere med i stedet for backs. Det er et nyt svagt punkt for Frankrig – deres backs.

- Pavard er dårlig, og mange i Frankrig er hårde mod ham. Vi indkasserede også et mål mod Australien på grund af ham. Det er ikke umuligt, at Koundé erstatter ham mod Danmark. Defensivt er det stadig sårbart, hvilket vi så i de første 15 minutter af kampen mod Australien, lyder det fra journalisten, der samtidig ser den franske centrale midtbane som sårbar, da ingen af de bærende spillere derinde har særlig meget international erfaring. 

Sandsynligvis Deschamps sidste dans
Hvor Frankrigs hold til denne slutrunde er et af de mere uerfarne, når det kommer til landsholdsfodbold, så kan landet trods alt prise sig lykkelig over at have masser af erfaring på trænerbænken, hvor Didier Deschamps efterhånden har været landstræner i mere end ti år. 

Det lakker dog mod enden efter denne slutrunde, gætter Bernard Colas på, og det skyldes en legendarisk træner, der står klar i kulissen. 

Er det her Deschamps sidste slutrunde? 

- Ja, det er det nok. Hans kontrakt løber ud til december. Nöel Le Graët (præsidenten hos Frankrigs Fodbold Forbund) har sagt, at Deschamps selv bestemmer sin fremtid, hvis Frankrig når semfinalen. Hvis det fejler, bestemmer Le Graët. Men der kan også blive skiftet ud på præsidentposten.

- Fremtiden er ret usikker, men én mand sidder i venteposition; Zinedine Zidane, og han forsøger ikke at skjule det. Han har afvist tilbud, inklusiv et fra PSG for det job. Mange franskmænd venter også på Zidane. Offentligheden værdsætter og takker Deschamps, men ti år er lang tid. Mange fans ville ændre efter EM og frygter en fiasko i Qatar, lyder det fra Colas, inden han sætter punktum på, hvem der kan afværge en eventuel fiasko;

- Hvis Mbappé ikke spiller godt i Qatar, så kommer Frankrig ikke til at vinde VM.

Det startede dog godt for Mbappé mod Australien, hvor verdensstjernen var decideret ustyrlig ude på venstre kanten. Kan han fortsætte det niveau, og kan Giroud blive ved med at score mål i Benzemas fravær, så er de franske fans måske endda ikke så forbandet, som de selv går og tror.