Video : Tipsbladet
Superliga

FCM-emne blev kaldt “den næste Lewandowski,” men…

Fysiske og psykiske skavanker har tidligere i karrieren påvirket det polske FCM-emne, men i dag er han en stærkere og har gang i karrierens bedste sæson. Det fortæller en polsk journalist.

FC Midtjylland har ikke lagt skjul på, at klubben jagter en til en ny mand til de offensive pladser. Klubben er åben for at lade Sory Kaba skifte, og med Junior Brumado skadet og Anders Dreyer solgt, er man forholdsvis tyndt besat.

Løsningen på det problem kan hedde Dawid Kownacki.

Ekstra Bladet kunne i weekenden skrive om “ulvenes” interesse i den polske angriber fra Fortuna Düsseldorf, og eftersom han allerede har deklareret, at han vil væk fra 2. Bundesliga-klubben ved udløb til sommer, er en transfer til FCM denne vinter nok ikke udelukket.

Men hvem er han så, Kownacki?

Jo, en Google-søgning fortæller hurtigt, at han engang var betragtet som et enormt talent i polsk fodbold, og UEFA’s hjemmeside spekulerede i 2017 i, om han var “den næste Robert Lewandowski?”.

Den sammenligning er imidlertid baseret på et ret tyndt grundlag, siger den polske journalist Przemysław Chlebicki fra TVP Sport.

- Kownacki blev set af flere storklubber som teenager, blandt andre Tottenham og Borussia Dortmund. Sammenligningerne med Lewandowski kom, fordi de begge spillede for Lech Poznan, før de forlod Polen, og begge er angribere. Men det er det hele, fortæller Przemysław Chlebicki. 

Hvad er han så for en type spiller?

- Kownacki er aldrig blevet betragtet som en førsteklasses stjerne. Han er en spiller, der leder efter frie rum på banen. Hvis han finder det, kunne han være en trussel. Han er en fodboldspiller, der er holdspiller, ofte på bekostning af sin egen målscoring, som hans statistikker viser. På det polske landshold har han også sjældent spillet som angriber, oftere som venstre eller højre kant. Årsagen er selvfølgelig Lewandowski, Milik, Piątek og så videre, der er angribere.

Psykolog har hjulpet til optur
Trods det åbenlyse potentiale, der gav Kownacki debut i den polske liga som 17-årig, har karrieren ikke været en lang optur for angriberen.

Som 20-årig skiftede han til Sampdoria, men blev reserve i den italienske klub. Efterfølgende tog han til Fortuna Düsseldorf, men her var han i en længere periode betragtet som et af klubbens værste køb nogensinde, siger Przemysław Chlebicki.

En lejeaftale med barndomsklubben Lech Poznan i foråret 2022 og et samarbejde med en psykolog har imidlertid været med til at ændre på det.

- Før manglede han selvtillid, og hos Lech Poznan begyndte Kownacki at tro på sig selv igen. Så meget, at han ved sin tilbagevenden til Fortuna i sommer blev en helt anden fodboldspiller. Han blev også hjulpet af (cheftræner) Daniel Thioune, som gjorde Kownacki til en nøglespiller for Fortuna, siger Chlebicki og tilføjer:

- Arbejdet med en psykolog har også hjulpet ham de seneste år. I et interview indrømmede han selv, at han havde psykiske problemer, der holdt ham tilbage og påvirkede hans attitude på banen. Han indrømmede også, at det beløb, Fortuna brugte på ham (50 millioner kroner, red.), øgede presset.

- Personligt tror jeg, at han vil bryde med fortiden, og derfor har han allerede meldt ud, at han forlader klubben til sommer. Han er en stærkere og mere erfaren spiller, end for to år siden.

En ting, der kan bekymre FCM-fans, er skadeshistorikken. Tidligere i karrieren har Kownacki misset en del kampe med skavanker, men det hører fortiden til, lyder det.

- Han havde langvarige knæskader i 2020 og 2021, hvilket betød, at han havde brug for meget tid for at vende tilbage til formen i Fortuna. Desværre bremsede de hans karriere og udvikling lidt i Fortuna. Men hans skadesproblemer ligger bag ham nu.

- Man kan endda sige, at han er bedre end før. Man kan se, at han er en fodboldspiller, der ikke giver op, men også er klar til udfordringer, slutter Przemysław Chlebicki 

Den indeværende sæson er den hidtil bedste i 25-årige Dawid Kownackis karriere. Den polske spids har scoret ni mål og lagt op til yderligere syv i 20 kampe i denne sæson - og han har ikke misset en eneste kamp grundet en skade. 

Få de hotteste rygter, de største handler og seneste transfernyheder i Tipsbladets store TRANSFER-LIVE