Video : Tipsbladet
Superliga

FCM's guldtræner tøver: Jagter danske alternativer

Norske Per-Mathias Høgmo lader vente på sig, efter han i en uge har lignet den ny cheftræner i FC Midtjylland. Nu afsøger FCM ifølge Tipsbladets oplysninger flere danske alternativer til trænerposten.

Da FC Midtjylland i sidste uge fyrede Albert Capellas, var det lokale medie Herning Folkeblad hurtig til at afsløre, at den norske succestræner Per-Mathias Høgmo fra BK Häcken i Göteborg var en stærk kandidat til det ledige trænerjob.

Høgmo var ifølge Tipsbladets oplysninger i Danmark tirsdag 14. marts, dagen før det pressemøde onsdag 15. marts, hvor Claus Steinlein, Svend Graversen og den fyrede spanske cheftræner fortalte om afskeden og fremtiden.

Men siden er der ikke sket meget i forløbet, hvor meget omkring en ansættelse og vilkårene for et skifte til Danmark for den tidligere norske landstræner skal være på plads.

Da Claus Steinlein og Svend Graversen i sidste uge fortalte om det næste trænervalg, lå det i kortene, at der ikke ville gå voldsomt lang tid, før en ny træner var i hus, og Per-Mathias Høgmo lignede den mand, FC Midtjylland gerne ville præsentere.

Per-Mathias Høgmo i tiden som norsk landstræner sammen med Tysklands daværende landsholdschef Joachim Löw.

Men ansættelsen af en ny træner, hvor Høgmo lod til at være det oplagte førstevalg, har altså trukket ud, og ifølge Tipsbladets oplysninger nærmer den tid sig, hvor FC Midtjylland for alvor ser nærmere på de kandidater, man i sidste uge understregede også var i spil.

Per-Mathias Høgmo og BK Häcken vandt sensationelt det svenske mesterskab i efteråret og står med en stærk trup til den nye sæson, der begynder om en uges tid, og hvor Häcken har fået en god optakt med kvalifikation til den svenske pokalfinale. 

Senere på året venter en tur i kvalifikationen til Champions League, og intet garanterer, at den norske træner i Göteborg hellere vil til et FC Midtjylland, hvor udsigten højst er en svær kvalifikationsfase til Conference League og en sommer i oprydningens tegn, frem for at fortsætte i Häcken, hvor Høgmo er enormt populær.

Derfor ser FC Midtjylland ifølge Tipsbladets oplysninger nu mere indgående på andre træneremner, da klubben meget gerne vil have en mere langsigtet løsning på plads, efter assistenttræneren Niels Lodberg var vikar i den afsluttende grundspilskamp mod Silkeborg IF.

Kandidaterne
En drømmeansættelse kunne være af Bodø/Glimts Kjetil Knutsen, der har skabt enorm succes i den relativt lille norske klub, der har tjent store millionbeløb på spillersalg og ture i europæiske gruppespil, hvor holdet klaret sig over al forventning.

Men at få Knutsen til FC Midtjylland har aldrig reelt været en mulighed, da den norske succestræner både er en attraktiv kandidat for klubber i Europas største ligaer og har en særdeles gunstig ansættelseskontrakt i den nordnorske klub.

Til gengæld er flere danske trænere i spil, nu hvor der begynder at opstå tvivl om Høgmo.

Da Claus Steinlein sidste onsdag fortalte om fremtidsplanerne for FC Midtjylland, lå det klart i kortene, at der skulle findes en skandinavisk træner, og at FC Midtjylland efter forsøget med Albert Capellas ville vælge et trænernavn, der på forhånd kendte til arbejdet som toptræner i denne del af Europa.

En god kandidat er FC Midtjyllands egen tidligere cheftræner Thomas Thomasberg, der sidste år var tæt på at få jobbet i AaB.

Thomasbergs gode arbejde i Randers og ry i dansk fodbold bliver bemærket, og med adskillige sæsoners erfaring fra Fredericia, Hobro og især den store succes i Randers FC gør den tidligere FCM-træner og spiller til et muligt valg, hvis Høgmo-aftalen falder. Det skal også være muligt at forhandle Thomasberg fri af Randers FC, hvis FC Midtjylland ender med at gå efter klubbens tidligere profil og i modsætning til AaB er villig til at betale prisen for Thomasberg.

FC Midtjylland er næppe heller den eneste klub i Danmark og udlandet, der har øje på Thomas Thomasberg, der står foran tredje Top 6-slutspil i streg på et af Superligaens mindste spillerbudgetter.

Apropos tidligere profiler kunne FC Midtjylland også vælge at gå efter den ekstremt vellidte Jakob Poulsen, der fik en træls afsked i 2019 efter at have FCM's vel nok vigtigste og mest stabile spiller gennem fem år.

Poulsen arbejder for rivalen Viborg FF som assistenttræner, men det er meget muligt, både det ansættelsesforhold og den hårde afsked i 2019 kan løses, hvis FCM vælger den løsning, hvilket givetvis også vil indbefatte et andet, erfarent navn til trænerteamet. Også Poulsens chef Jacob Friis kunne være en mulighed, om end det må forventes at være tricky forhandlinger med en rival, der ikke har lyst til at sende flere topfolk videre og da slet ikke til FC Midtjylland.

Så vil forhandlingerne være noget lettere med den tidligere Brøndby-, Esbjerg- og Lyngby-træner Niels Frederiksen, en træner, FC Midtjylland overvejede, da man i sensommeren 2022 endte med at vælge det internationale kort Albert Capellas.

Frederiksen er også et velbeskrevet blad i dansk fodbold og en cheftræner, man ville være tryg ved at betro den ambitiøse men også noget flagrende spillertrup.

Frederiksen er som bekendt fri på markedet, efter han blev afskediget i Brøndby i vinterpausen, hvilket betyder, at FC Midtjylland ikke skal forhandle sig til rette med en Superliga-rival.

Jess Thorup er ledig på markedet og kan meget vel være på listen, uden at han ligner en af de øverste prioriteter for FC Midtjylland, og da han stadig er i en opsigelsesperiode efter den ufrivillige afsked med FC København i september sidste år.

Ifølge Tipsbladets oplysninger kan man til gengæld godt slette navnet David Nielsen fra listen over muligheder, da han ikke figurerer som en mulighed hos FC Midtjyllands ledelse og heller ikke gjorde det sidste år, da Bo Henriksen blev fyret.

FC Midtjylland spiller igen fredag i næste uge, hvor man åbner slutspillet med en kamp i Odense mod OB.