Video : Tipsbladet
Superliga

Tøffes håb: Find dog for faen en løsning, Brøndby!

KLUMME: Tipsbladets fodboldkommentator, Stig Tøfting, fik sat Brøndby IF's fanmiljø i kog, da han langede ud efter et larmende stille Brøndby Stadion efter 3-0-blamagen mod Viborg FF. Holdningen er stadig den samme hos Stig Tøfting, der ønsker, at parterne finder frem til en løsning.

ER DU SINDSSYG for en hvepserede, jeg fik stukket snitterne ned i, da Superligaen skulle rundes af i mandags!

tipsbladet.dk kommenterede jeg, at der endnu engang var alt for stille på Brøndby Stadion, da Viborg klaskede Brøndby med 3-0.

Og så var der ellers brand i de sociale medier, hvor jeg i utvetydige vendinger fik at vide, hvor stort et tågehorn og klaphat jeg var.

JEG ER SGU’ IKKE sart og følte mig ikke truet, meeeen jeg kunne da sagtens fornemme tonen i de beskeder jeg fik. Kommunikationen med dem jeg skrev med var dog i en god tone, men med undertoner af, at hvis ikke du er med os, så er du nok i mod os, var ligesom den grundlæggende besked.

Jeg har ingen følelser i klemme i forhold til Brøndby og jeg anerkender fuldstændig, at jeg ikke har samme tilhørsforhold til klubben som dem, der nu orkestrerer denne stemningsboykot.
Det er folk, der har brugt store dele af deres liv på Brøndby, så al respekt til dem.

NÅR JEG NU skriver om emnet igen, så er det ikke for at skabe mere ravage. Bare lige for at hamre en kæmpe pæl igennem: Jeg kommenterer ikke eller skriver klummer for at skabe splid eller provokere, men for at give mit syn på en sag, der er oppe i tiden - og lige nu fylder den her boykot ret meget i Superligaen. Derfor er det et helt naturligt samtaleemne.

Jeg reagerer på det, jeg hører og ser.

FANGRUPPERINGERNE, DER står bag stemningsboykotten, har opremset disse frem krav til en værdiaftale med Global Football Holdings:

1. Brøndby IF’s unikke identitet skal bevares og beskyttes.
2. Frivilligt arbejde bør ikke være et middel til ejernes profit.
3. Brøndby IF skal altid handle med egne interesser som øverste prioritet.
4. Brøndby IF’s langsigtede overlevelse er det vigtigste.
5. Brøndby IF skal ikke medvirke til yderligere kommercialisering af sportens turneringer.

Kigger vi på de fem punkter, så er det faktisk kun punkt to, jeg har kommenteret, for resten kan jeg ikke være uenig i. Ja, der er også utilfredshed med flerklubsejerskabet, hvilket er punkt tre, men jeg er ikke bekymret for, at GFH ikke skulle sætte Brøndbys interesser højt.

Vender vi tilbage til punkt to, så er det sgu’ lige før, at jeg ikke kan sige det bedre end jeg gjorde i mandags:

‘’Jeg kan simpelthen ikke forstå det. I min verden er de i deres gode ret til at tage noget udbytte. Jeg mener ikke, de skal flænse klubben, men hvis vi nu siger, at de laver 100 millioner i overskud, hvad skulle problemet så være i, at de tager 20 i udbytte? Der skal være et udbytte, når man er investor. Ellers må Brøndby-fansene - som jeg også har sagt før - jo selv købe klubben.’’

NU ER DET selvfølgelig en meget teoretisk diskussion, da Brøndby laver flere skæve end gode, når det kommer til de fleste regnskabsår. Blot tre gange i dette årtusinde har der været sorte tal, men det regner de nye selvfølgelig med at ændre og dermed skabe udbytte til alle aktionærerne. Som jo er helt normalt i et aktieselskab.

Når jeg eksempelvis lytter til Medianos podcast, Superligaen Inside: Blitzers datahjerne i Brøndby, hvor Gisle Thorsen, beskriver ejerskabet, så får jeg heller ikke tanken om, at amerikanerne bare vil lænse klubben.

SOM SPILLER har jeg stået utallige gange på Brøndby Stadion og ja, det påvirker da en at blive mødt af en Sydside for fuld udblæsning. Brøndbys egne spillere savner også lydtrykket fra tribunerne, så selvfølgelig betyder det noget.

Fansenes tavshed er dog ikke årsagen til, at Brøndby tabte til Viborg, for der er klubber, der spiller for langt færre tilskuere, der larmer noget mindre, men selvfølgelig har fansene en betydning på Brøndby Stadion.

RISIKERER MAN IKKE en negativ snebold, der bare ruller? Jo, det synes jeg!

Misser Brøndby Europa næste år, så siger man i hvertfald farvel til en mulighed for at tjene penge dér. Penge, der kunne investeres i spillertruppen og formindske det underskud på minus 50-90 millioner som er estimatet for 2023.

Så risikerer man igen at stå svagere end konkurrenterne, og så er den negative spiral igang.

JEG ER SLET ikke lige så skeptisk overfor udenlandske ejere som de protesterende Brøndby-fans.

Jeg ser gode eksempler i både FCM og FCN, mens sporene i Esbjerg og Helsingør selvfølgelig trækker den anden vej, men jeg tror jo grundlæggende på, at de kommer for at udvikle den klub, de har investeret penge i.

Når det er endt med udenlandske ejere, så handler det også om, at Brøndby ikke har været dygtige nok til at tjene penge.

At man var nødt til at have Jan Bech Andersen ind som redningsmand i en ellers konkurstruet klub  - og her var Brøndby-fansene så heldige, at han havde et glødende Brøndby-hjerte, men de samme fans vidste jo godt, at der var en udløbsdato for, hvor længe han ville lege julemand.

FOR AT FINDE en løsning, så må begge parter jo give sig og forhandle sig frem til et kompromis. Det kan kun gå for langsomt.

For GFH skal også huske - ligesom alle andre klubber i Superligaen - at anerkende det fantastiske fanarbejde, der frivilligt bliver skabt rundt omkring. Tilskuertallet i Superligaen er strøget i vejret og har nu rundet 10.000 per kamp i denne sæson, og fanscenen er mange steder fulgt med.

Så selvfølgelig skal vi have Brøndbys fantastiske fanskare tilbage for fuld musik - og ja, der mener jeg uden balladen.

TAG KØBENHAVNER-DERBYET, hvor fanscenen er i Europæisk topklasse. Når vi ser de fede tifoer begge mandskaber disker op, jamen så er det jo åbenlyst at Brøndby-fansene er savnet.

Man holder jo ikke op med at spille fodbold i Brøndby på trods af protesterne - og skrækscenariet for Brøndby må jo være, at man ikke får det løst i indeværende sæson, og derfor skal starte næste med samme problematik.

Så find nu for faen en løsning. Det her gavner hverken Brøndby, fansene eller alle os andre, der synes Superligaen skal være fest og farver.