Hits fra 2015: Ikke god nok til AGF - nu EM-klar og i Champions League
Foto: Thibault Camus / Polfoto
Champions League

Hits fra 2015: Ikke god nok til AGF - nu EM-klar og i Champions League

8. december: Vi benytter dagene frem mod jul til at byde indenfor til det bedste fra Tipsbladet 2015. Læs eller genlæs de fremragende produktioner.

Hver dag frem mod 24 december bringer vi det bedste fra Tipsbladet Print 2015.

Historier, interviews, features og fokus med høj kvalitet - leveret med hjerte og indsigt.

Køb Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet - gør det online her

I dag, 8. december, den fremragende historie om den islandske kriger Kari Arnason, der blev sendt ud af AGF under træner Erik Rasmussen, men som fandt succes i engelsk fodbold og i dag både er klar til EM-slutrunden til sommer og spiller Champions League med Malmö FF.

 

Læs eller genlæs historien, der første gang blev bragt i Tipsbladet. 2 oktober 2015:

AT KÆMPE SIG FRA AGF'S OVERSKUDSLAGER TIL CHAMPIONS LEAGUE OG EM

 
Mens Danmark kæmper med at få spillet til at hænge sammen og kvalificere sig til EM, er den mission for længst løst hos de islandske himmelstormere. Personificeringen af de islandske krigere kan meget vel være Kári Árnason, som midt i sin fodboldalders bedste år blev tvunget ud af bagdøren i Aarhus. Det blev dog islændingen, der lo sidst.
 
 
Det er tydeligt, lige fra opvarmningen begynder. Først lægger han nogle helt simple, men hårde indersideafleveringer til Anton Tinnerholm. Så står han der på kanten af firkanten og tilbyder sig til sine medspillere, som løber rundt inde i midten og prøver at holde fast i bolden. Han gør det simple. Neutraliserer sin direkte markør eller søger derhen, hvor banen er størst, for at agere spilstation og roligt, men sikkert udgøre en station på boldens tur rundt mellem de overtrækstrøje-klædte spillere.
 
Han har den der ranglede statur, selvom der er en solid muskelmasse på den 190 centimeter lange krop. Med stive ben og en markant tilbagelænet positur, så han nærmest ligner en skråstreg i luften, fordeler han boldene sikkert videre. Ingen små lette berøringer med ydersiden af støvlen, mens vægten er lagt på støttefodens tæer. Nej, store, langsomme bevægelser med vægten lagt på hælen.
 
For han har lært sig selv og sine begrænsninger at kende, så nu er han alt andet end en streg i luften. Og det er også højst nødvendigt, for ovre på den anden banehalvdel løber Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Raphaël Varane rundt og varmer op, klar til at drible og flytte bolden langt hurtigere, end Malmö FF kan dæmme op for.
 
Men en mand, som har heltestatus i Skåne, har lagt en taktik, der skal sætte en stopper for Rafael Benítez' planer. Hans navn er Åge Hareide, og da han som den første med tilknytning til et af de to hold betræder græsset på Swedbank Stadion, bryder fansene ud i " Åge, Åge, Åge," mens hovedpersonen som majestæten af Malmö går rundt og smiler inde på banen.
 
Han har sat sit hold op i to tætte og stramme firekæder, mens Markus " Mackan" Rosenberg og Nikola Djurdjic er sat til at tømme lungerne i forsøget på at fremprovokere en fejl hos Nacho, som for en sjælden gangs skyld har fået chancen i Real Madrid-forsvaret.
 
Trods Rosenbergs status som klubikon og anfører er det dog i forsvaret, man skal finde den måske absolutte nøglespiller, hvis undertippede Malmö FF skal få et tilfredsstillende point med fra kampen.
 
Kári Árnason blev i sommer hentet til den himmelblå klub en halv times kørsel fra København, og med stor koncentration og overblik leder han slagets gang, når de spanske spillere trykker Malmö dybt ned på egen banehalvdel, så presspillet skal koordineres, uden at nogen slipper deres markering. Og når det alligevel lykkes Real Madrid at overspille midtbanen, skal der tages ansvar og dækkes af for hinanden. Det styrer han med hård hånd.
 
Som han står der i den 11 mand lange række af Malmö-spillere og retter på sit korte, velfriserede hår, mens Champions League-hymnen brager ud over det udsolgte stadion, er det rigtigt langt væk, at Kári Árnason løb rundt på de danske fodboldbaner og fik styr på sin modstander med hårde tacklinger på midtbanen, mens han styrede sit eget halvlange, pjuskede hår med et hårbånd. Og selvom han er kommet geografisk tættere på fortiden, så er det altså også mere end seks år eller 287 klub-og landskampe siden, han forlod Danmark.
 
Malmö-defensiven bliver ikke sat på de store prøver, og trods islændingens store duelstyrke er det tilstrækkeligt at læse spaniernes dybe indlæg. Han dækker skiftevis Ronaldo og Benzema op, men det er kun, når de trækker så langt tilbage i banen, at markeringen bliver sluppet, de får plads nok til, at bolden bliver spillet op på dem. Efter 29 minutter brister bolværket dog, og ganske symptomatisk sker det efter en offensiv dødbold, hvor midterforsvarerne Árnason og Rasmus Bengtsson er gået med frem. I den efterfølgende omstilling sørger de tilbageblevne Malmö-spillere ikke for at organisere et overtal, og i stedet bliver de løbet over ende af Cristiano Ronaldo.
 
Selvom han fylder 33 år om to uger og lige har spillet sin største klubkamp i karrieren med et hæderligt nederlag til følge, så er det alligevel nederlaget og ikke oplevelsen, Kári Árnason vælger at fokusere på umiddelbart efter kampen.
 
" Det føles lidt mærkeligt at gå ind til sådan en kamp, når man er 33 år gammel. Men det er skønt. Jeg synes, vi spillede en god kamp, selvom det første mål, vi lukkede ind, var noget skidt," fortæller Kári Árnason i teltet uden for det ikke helt Champions League-forberedte stadion, hvor spillere og presse mødes efter kampen, mens Ronaldo og Varane kanter sig forbi islændingens ryg i forsøget på at undslippe de citat-glubske medier.
 
Tipsbladet beder nu alligevel Árnason om at glemme nederlaget og i stedet forholde sig til den oplevelse, det var at stå over for så store navne i en Champions League-gruppekamp, og det var ikke lutter benovelse, der kom ud af det spørgsmål.
 
" Det spiller overhovedet ingen rolle, hvad de hedder. Jeg har prøvet det før med landsholdet, og jeg har altid en tro på, at jeg kan vinde kampene. De er jo også bare mennesker og er ikke perfekte. Det viste vi i dag, for vi fik chancer til at score et mål," siger han.
 
Men det lykkedes ikke at score et mål. I stedet rundede Cristiano Ronaldo et meget skarpt hjørne plus en enkelt, da han i overtiden satte fod på sit mål nummer 501 i karrieren.
Fra kort afstand sendtes en hård, flad bold på tværs til portugiseren, som havde søgt forreste stolpe. I hælene på ham kom hans markør Kári Árnason, som lige akkurat fik foden foran, men alligevel kunne Ballon d'Or-vinderen dirigere bolden i mål.
 
" Jeg synes, at jeg havde rigtigt godt styr på ham. Han forsøgte at løbe fra mig mod bagstolpen, og så ændrede han kurs mod forstolpen. Jeg fulgte ham hele vejen, men han er jo hurtigere end mig, så han fik en halv meter. Hans afslutning gik desværre mellem mine ben, ramte min hæl og snød Johan [ Wiland].
Hvad kan man gøre? Det er godt lavet, men også heldigt," siger Árnason, som tydeligvis var godt forberedt på, hvordan man dækker verdens allerbedste spillere op, når man ikke har fart som sin spidskompetence.
 
" De forsøger hele tiden at stå offside, så man skal have øje på dem hele kampen igennem. Mister man fokus i ét sekund, så får de en chance. Spilles bolden ud på kanten, så skal man orientere sig derud, og så er de ude af offsiden.".
 
 
POSITIVT OVERRASKET
Selvom Kári Árnason er født i Gøteborg og har spillet for Djurgården, var han ikke noget stort navn, da han i sommer skiftede fra Rotherham i England til Malmö i Sverige. Det kom da også som en overraskelse for mange, at en 32-årig spiller med erfaring fra næst-, tredje-og fjerdebedste niveau i engelsk fodbold blev hentet ind som direkte erstatning for Erik Johansson og Filip Helander, som er henholdsvis seksfoldig svensk A-landsholdsspiller og U/ 21-landsholdsspiller med 19 kampe på CV'et og blev solgt til Gent og Verona.
 
Morten Palmgren på 38 holder med Malmö, og han kendte ikke meget til Árnason på forhånd, så det var med en smule usikkerhed i maven, han imødekom islændingens ankomst.
 
" Jeg var lidt urolig for, at han er så langsom, men jeg synes, at han har klaret sig gennemgående godt. Han kompenserer for sin manglende hurtighed med sin placeringsevne, og han styrer bagkæden. Det er gået over al forventning. Man kan ikke sige, at det er hans skyld, at det ikke går så godt i Allsvenskan.
Det er snarere midtbanen end forsvaret, der har været problematisk," fortæller han med henvisning til Malmös aktuelle femteplads med kun tre resterende runder - og altså ingen udsigt til europæisk fodbold i næste sæson trods to deltagelser i træk i Champions League-gruppespillet.
 
Blandt de sande eksperter - journalisterne - var der også overraskelse over Malmös sommerindkøb til forsvaret. Det var nogle markante fodboldstøvler, der skulle udfyldes - særligt hvis man går endnu en sæson tilbage.
 
" Det var en overraskelse, at Malmö hentede ham. Pontus Jansson forsvandt først, og siden Filip Helander og Erik Johansson. Det er gode forsvarsspillere, men nu er ret mange overbevist om, at Árnason er bedre, end de var. Måske med undtagelse af Pontus Jansson, der var den bedste af dem," fortæller Ole Törner, som er Skånska Dagbladets Malmö FF-ekspert.
 
" Han har gjort det godt her i Sverige, og jeg tror, at han har fået rigtigt stor gavn af at være på det islandske landshold. Det har givet ham rigtigt meget rutine. Han er blevet en sikker midtstopper baseret på sin placeringsevne, hovedspil og lederegenskaber."
 
Det sidste var måske den største grund til, at sportschef Daniel Anderssons valg faldt på Kári Árnason. For i Malmös trup var der en udpræget grad af mangel på folk, der går forrest inde på banen.
 
" Malmö ledte frem for alt efter en leder. En der snakkede i omklædningsrummet og ude på banen, og som kunne styre spillet, og man havde fået information fra England om, at han var i stand til at udfylde den rolle," siger Ole Törner.
 
Og hvad er så årsagen til, at en falleret midtbanespiller pludselig kan gå fra en sekundær hylde i England til at være en ledende skikkelse på et Champions Leaguehold i en kamp mod Real Madrid, og hvad dertil følger af verdensstjerner?
 
Svaret skal blandt andet findes i Malmös træner, føromtalte Åge Hareide med en fortid i Brøndby.
 
Dengang var det jernhårde Per Nielsen og Kenneth Rasmussen, der udgjorde det centrale forsvar med stærke Krister Nordin foran sig, og selvom det efterhånden er over 13 år siden, at den norske træner lagde grundstenene til et dansk mesterhold, så har idéen om to hårde stoppere ikke ændret sig. Det er ikke specielt moderne, og idealet om den spillende forsvarer er i hvert fald ikke et, Hareide har taget til sig. Men Kári Árnason passer perfekt ind i sin norske træners filosofi.
 
" Han spiller enkelt, klassisk spil for en forsvarer. Han er frem for alt god på hovedet og på standardsituationer, ikke mindst offensivt. MFF har i fire-fem år været rigtigt dårlige på hjørne-og frispark - dårligst i Sverige, dårligst i Nordeuropa har jeg skrevet et par gange. Nu er de pludseligt gode. De scorer hele tiden mål på hjørne, de er farlige, og det er han en del af," siger Ole Törner om nogle af de vigtigste kendetegn ved Åge Hareides hold.
 
" Árnason har genopfundet sig selv, for jeg er overbevist om, at han ikke var en specielt god midtbanespiller, men er blevet meget bedre som forsvarsspiller. Det er hemmeligheden.".

Læs blandt andet om tiden i AGF - på næste side