• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Ole Hoffskov

Optakt: FC København - Zenit Skt. Petersborg

Foto: Getty Images

En russisk sværvægter gæster Danmarks hovedstad i FC Københavns første kamp i denne sæsons Europa League-gruppespil.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Torsdag klokken 21.00
Spillested: Telia Parken, København
Dommer: Georgi Kabakov, Bulgarien
På TV: 6'eren
Hashtag: #fckzen #eldk

Holdnyt:
FC København:
Ståle Solbakkens mandskab har vist en imponerende stabilitet i Europa igennem de seneste ti år, og også i denne sæson er der altså gruppespil på programmet for FC København, der sikrede sig billetter til Europa League efter en dramatisk sejr over Atalanta.

FC København var i andet seedningslag i forbindelse med lodtrækningen, mens Zenit Skt. Petersborg var topseeedt, så det er gruppens på papiret stærkeste mandskaber, der indleder ballet. 

Efter en skuffende sæson i fjor har FC København formået at rejse sig igen, og særligt i de to kampe mod Atalanta viste løverne et internationalt format. Ståle Solbakkens mandskab spillede to meget kloge kampe og trak altså det længste strå til sidst. Samme kløgt får holdet brug for mod Zenits stjerner.

De mangedobbelte danske mestre fik en trist generalprøve, da holdet tabte 1-3 til FC Midtjylland søndag aften.

FCK må undvære Jonas Wind og Michael Lüftner.

Zenit Skt. Petersborg:
Den russiske liga er syv runder gammel. Zenit Skt. Petersborg har vundet seks kampe og spillet én uafgjort med en målscore på 12-2. Det er med andre ord Ruslands pt. bedste mandskab, der kommer til Danmark torsdag aften.

FC København mødte i sidste sæson Lokomotiv Moskva i Europa League-gruppespillet, og hovedstadsklubben var på det tidspunkt nummer et i Rusland og blev også senere mestre. Det er altså ikke nyt for FCK at møde toppen af den russiske fodboldkransekage.

Zenit ansatte forud for denne sæson Sergei Semak som cheftræner, og dermed er klubben gået tilbage til en russer i spidsen efter en årrække med prominente trænernavne som Andre Villas-Boas, Mircea Lucescu og Roberto Mancini. Og som nævnt er Semak kommet ganske godt fra land.

Stjernerne på Zenit-mandskabet er navne som Branislav Ivanovic, Artem Dzyuba, Claudio Marchisio og Yuri Zhirkov. I weekendens opgør mod FC Orenburg, som Zenit vandt 2-1, var det Aleksandr Yerokhin, der markerede sig med to scoringer.

At Zenit Skt. Petersborg er nået hele vejen til gruppespillet i Europa League skyldes blandt andet et sandt mirakel mod Dinamo Minsk. Russerne tabte 0-4 på udebane i den første kamp i tredje kvalifikationsrunde, men formåede at rejse sig og vinde hele 8-1 i returkampen. Med under en halv time tilbage førte Zenit kun 1-0, men så gik det ellers helt amok, og russerne scorede blandt andet fire mål i forlænget spilletid. Den vanvittige historie forstærkes kun af, at Zenit fik en mand udvist efter 72 minutter.

I playoff vandt russerne sammenlagt 4-3 over norske Molde.

Karantæner:
FC København: Ingen
Zenit Skt. Petersborg: Ingen

Bud på startopstillinger:
FC København (4-4-2): Joronen - Ankersen, Vavro, Bjelland, Boilesen - Skov, Zeca, Gregus, Falk - Fischer, N'Doye 

Zenit Skt. Petersborg (4-3-3): Lunev - Smolnikov, Mevlja, Ivanovic, Nabiullin - Paredes, Hernani, Noboa - Yerokhin, Dzyuba, Mak

Profilen:
FC København kommer formentlig til at stå over for slovakken Robert Mak, og man må for løvernes skyld håbe, at de løser den opgave noget bedre, end da Brøndby mødte Mak tilbage i 2015/2016-sæsonen. Dengang spillede Robert Mak for PAOK, og han scorede hattrick mod Brøndby i Europa League-kvalifikationen i et opgør, grækerne vandt 5-0. Mak lavede to assists i samme kamp.

Vidste du, at..
Det er fem år siden, Zenit Skt. Petersborg senest har mødt et dansk hold i en betydende kamp. I 2013 tørnede den russiske storklub sammen med FC Nordsjælland i Champions League-kvalifikationen. Zenit vandt 5-0 i Rusland og 1-0 i Farum.

Dom:
Der venter en svær opgave for FC København, men både Dinamo Minsk og Molde har i denne sæson bevist, at Zenit er til at slå. FCK er traditionelt gode på hjemmebane i Europa, og selv om Zenit er favoritter, kan der godt vente et stort, dansk resultat torsdag aften. Vi tror på en 2-1-sejr til FC København og dermed en flot start af løverne i verdens næstfineste klubturnering.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.