Video : Tipsbladet
Superliga

Corona-krise: Millionsalg kan være redningen for hårdt ramte Lyngby

Hvordan klarer den 14 Superliga-klubber den ufrivillige corona-pause? Tipsbladet.dk ser her nærmere på Lyngbys økonomi og udsigter på transfermarkedet.

Lyngby har leveret en fornem præstation efter oprykningen og var ved at styre fri af nedrykningsfare, da ligaen lukkede.

Nu er det svære tider i den lille klub, der for kun to år siden var i overhængende livsfare.

Så hvordan står klubben rustet til de kommende måneder og år, hvor virussen og den økonomiske krise rammer Superligaen hårdt? Tipsbladet.dk ser nærmere på Lyngby.

Stats
Spillerbudget før krisen: 16-18 millioner kroner
Placering: Nummer 8, 31 point i 24 kampe
Afslutninger per kamp: 10,6 (13)
Boldbesiddelse: 47,5 (9)
Vundne luftdueller: 288 (13)
Topscorer: Frederik Gytkjær, 6 mål

Krisestemning: 5 af 6

Resultat af seneste årsregnskab: -6,3

Likviditet i seneste årsregnskab: 120.000 kroner
Lyngby har mildt sagt haft nogle tumultariske år, og 2019-regnskabet er ikke klar endnu, så tallene her er fra et halvårligt regnskab i anden halvdel af 2018, hvor man gik over til at følge kalenderåret.

Selskabet bag redningen i 2018, Friends of Lyngby, har sørget for ansvarlig lånekapital indtil sommer i år, men krisen rammer hårdt, selvom det luner, at Maurits Kjærgaard blev solgt for 20 millioner kroner sidste sommer.

I parentes er rangeringen i Superligaen.

Økonomisk situation
Lyngby var kommet godt i gang med en genrejsning oven på de katastrofale år med Hellerup Finans som ejer. Så for den lille Superliga-oprykker er den økonomiske krise, virussen har udløst, meget alvorlig.

Friends of Lyngby har gjort det godt og har givet Lyngby et stærkt, lokalt fundament med dygtige folk, men man er bare sårbar, når man i forvejen står på ligaens mest spinkle økonomiske fundament.

Hvordan påvirker nedlukningen klubben?
Hobro, Horsens og SønderjyskE er heller ikke sværvægtere, men når det kun er to års tid, siden Lyngby nær var lukket, er Lyngby den klub, der er mest sårbar i nedlukningen.

Man har ikke satset vildt og voldsomt på nye spillere, men de budgetterede millioner fra tv-aftalen og sponsorater mangler. Der er tæt opløb i de sidste runder, hvor man meget gerne skal holde fast i 8. pladsen for at holde sig fri af en overlevelseskamp.

Lyngby har hjemsendt truppen af økonomiske årsager, så det bliver et voldsomt hårdt udlæg mod FCK og Hobro.

Læs også:Overblik: Hvem træner, og hvem træner ikke i Superligaen?

Klubbens næste transfervindue
Kommer Lyngby i pengeproblemer, har klubben i modsætning til de øvrige små klubber et unikt kort, de andre ikke har i kamp for overlevelse: Frederik Winther.

Lyngby solgte kun 16-årige Maurits Kjærgaard til Red Bull Salzburg for 20 millioner kroner sidste sommer, og de kan i teorien få markant flere penge for Winther. Red Bull-imperiet har også set nærmere på Winther, til Leipzig i stedet for Salzburg, og scouts fra store klubber har det med at dukke op til Lyngbys kampe.

Lyngby har slået ind på en rekruttering, hvor man ikke henter udlændinge, og mon ikke klubben holder kursen senere på året, når vinduet åbner igen. Sælger man Winther, kunne der være råd til nogle relativt billige, gode danskere - truppen er smal.

Bedste salgsemner

Frederik Winther
19 år
Midterforsvarer
Danmark
31 kampe/0 mål
Gammel pris: 20-40
Ny pris: 15-35

Han har gjort noget af en lynkarriere i Superligaen for Lyngby, efter han begyndte at få kampe på førsteholdet for kun 12 måneder siden.
Winther gjorde lynhurtigt opmærksom på sig selv ved at holde på de angribere, de andre havde det svært med, og han er dukket op på radaren i flere andre tyske klubber end RB Leipzig og i Premier League.

Lyngby skyndte sig at skrive en meget lang aftale med Winther sidste sommer, og den investering bliver alle pengene værd – venstrebenede midterforsvarer med Winthers evner er mange penge værd.

Gustav Marcussen
21 år
Kantspiller
Danmark
67 kampe/6 mål
Gammel pris: 2-5
Ny pris: 2-4

Læs også:Rezan Corlus agent: Interesse fra Tyrkiet og Spanien

Ud over Winther er der flere u-landsholdssspillere i Lyngby. Marcussen er ikke nødvendigvis den største U21-profil, men han ligner en solid Superliga-spiller med en længere karriere foran sig. 

Frederik Gytkjær
27 år
Angriber
Danmark
125 kampe/33 mål
Gammel pris: 3-6
Ny pris: 2-4

Landsholdsangriberens lillebror er nok Lyngbys bedste angriber, og med lidt held kan han nå op 10 ligamål i sæsonen. Det er penge – ikke mange, men dog penge – værd på markedet. Om det så er til at få penge på transfermarkedet, som det ser ud i 2020, er usikkert.

Læs også:AGF-formand: Vi er i dialog med myndighederne

Læs også:Christian Nørgaard: Tidligt skifte gjorde mig til en større Superliga-profil

Læs også:Avis: Bundesliga-start med strenge retningslinjer

Læs også:Brøndby-træner om Zorniger-stilen: Det var super-svært at fastholde