Video : Tipsbladet
Superliga

Det lærte vi af Superligaen: Der er langt ned fra FCM og FCK til resten

Tipsbladet.dk ser nærmere på nogle af de svar, der blev leveret i 13. spillerunde af Superligaen.

Runde 13 er Superligaens første statusmarkør. Efter den har alle hold mødt hinanden én gang, og den første omgang af tv-pengene skal udbetales på baggrund af, hvordan tabellen ser ud.

Tipsbladet.dk gør foreløbig status, inden Brøndby IF og OB i aften runder runden af.

Vi ser her nærmere på nogle af de ting, vi lærte af weekendens Superliga-kampe.

Gabet mellem de bedste og resten er stort
Det kan godt være, at træneren var en anden, men FC Midtjyllands kamp mod FC Nordsjælland lignede noget, vi har set mange gange det seneste halvandet år. Spillet var ikke sprudlende, men mestrene var stærke, individualisterne umulige at holde nede, og så vandt de alligevel en svær kamp. Endda 1-4.

I FC København er træneren den samme, men også for Superligaens andet tophold var mønstret genkendeligt i den forstand, at Ståle Solbakkens mest succesfulde hold også var i stand til at kværne de rigtige resultater ud, selv når det ikke rigtig kørte.

Netop den slags relative stabilitet er usædvanlig i Superligaen og en vigtig del af årsagen til, at FCM og FCK lagde yderligere afstand til resten af rækken. Nu er der syv point ned til Esbjerg fB på tredjepladsen, mens den naturlige udfordrer, Brøndby IF, kan spille sig op som nummer fire med en sejr over OB i aften – men stadig være otte point efter.

Esbjerg og Horsens ligner de store tv-penge-vindere
Som tipsbladet.dk omtalte i sidste uge, var der otte hold, for hvem runde 13 kunne betyde mellem 2 og 3 millioner kroners forskel. Så tæt var midten af ligaen, inden første rate af tv-pengene skulle udbetales, og det tyder på, at Esbjerg fB og AC Horsens bliver kapløbets helt store vindere.

De vandt deres respektive kampe, så de nu ligger på henholdsvis tredje- og femtepladsen. Det giver 3,1 og 2,2 millioner alene i placeringspenge. Og selv om den slags måske ikke lyder som alverden, kan man sammenligne med de 20 millioner, som Horsens brugte på lønninger sidste år.

- De 20 millioner er ikke kun spillerlønninger. Det er medarbejdere generelt, og der er rigtig mange medarbejdere ud over spillerne i AC Horsens. Man kan ikke gøre op, at det er 10 procent af spillerlønninger, for det er langt mere, sagde manager Bo Henriksen i sidste uge.

Det er ikke sådan, at EfB og Horsens nu får 2 millioner mere at hente spillere for i januar, men det giver en idé om, hvor meget sådan et beløb udgør for klubber af den størrelse.

AGF’s superforsvar er ikke super længere
I store dele af 2018 har AGF haft et af ligaens bedste forsvar. Både i foråret og begyndelsen af efteråret handlede det meget om, hvor svært det var at score på David Nielsens hold, men på det seneste er målene imod AGF faldet i en lind strøm.

I det fem foregående kampe har holdet indkasseret ni scoringer. Både Brøndby IF, OB og AaB har alle scoret to, mens AC Horsens scorede tre. Kun Esbjerg formåede ikke at komme på tavlen mod AGF i den periode.

Til gengæld har AGF’s offensiv også leveret varen: Kun ét af de nævnte opgør endte med nederlag, mens holdet samlet set også har scoret ni gange i de fem kampe. I sæsonens første fem kampe scorede det blot tre.