Video : Tipsbladet
Superliga

Tysk bagmand i AaB. Nu skal de lokale have chancen

AaB har langt om længe fået nye medejere, der i den kommende tid vil slå tonen an i den kriseramte klub. Tipsbladet har talt med den tidligere tyske landsholdsspiller Thomas Hitzlsperger, der er frontfigur for den tyske investorgruppe SSE22.

AaB skrotter stort set alle Inge André Olsens idéer og vender tilbage til fremtiden, når nordjyderne om tre uger åbner døren for den tyske investorgruppe, der har samlet sig under navnet Sports Strategy Excellence 22 – forkortet SSE22.

Slut med at fragte unge spillere ind fra overskudslageret for Sjællands Talentmasse. Nordkraften slår igen rytmen an omkring Hornevej, hvor det i fremtiden først og fremmest skal være lokale talenter, der skal have chancen.

Det er ét af de meget klare løfter, som den tidligere tyske landsholdsspiller, Thomas Hitzlsperger, stiller med, da Tipsbladet, som et af meget få danske medier, får ham i tale.

- Vi har jo en baggrund i talentudvikling og har udstrakt erfaring med at opbygge lokalt forankrede talentmiljøer, så det er helt naturligt, at vi trækker på de erfaringer i det arbejde, vi skal i gang med i AaB, siger Thomas Hitzlsperger, mens han er ved at gøre klar til hjemrejse til Tyskland efter nogle hektiske dage i Aalborg.

- De fleste af os har arbejdet for store klubber med stor betydning i en region. Vi forstår hvad der ligger i den position, siger han.

Langt om længe
Sidste uge faldt forhandlingerne omkring de udenlandske investorer, der har kredset omkring den kriseramte nordjyske fodboldstolthed i et halvt år, endelig på plads.

Det lange tilløb er blandt AaB’s tilhængere blevet modtaget positivt, da det opfattes som en investering, der er skabt på et solidt og grundigt testet fundament.

Grundigheden betød til gengæld, at de nye ejere ikke kom ind før transfervinduet, men med tanke på de store aftaler med Rasmus Thelander, Nicklas Helenius og Kasper Jørgensen, så er det svært at se nogle ekstra tyske millioner havde gjort væsentlig forskel.

- Det var den model, vi kunne komme til enighed om, og så snart det var forhandlet på plads, meldte vi det ud. Der er ingen fortrydelse i den sammenhæng. Selv om klubben ikke befinder sig i den bedste situation, så er det jo ikke en kortsigtet plan vi har i AaB, siger Thomas Hitzlsperger med henvisning til AaB’s placering som sidst i Superligaen inden kvalifikationsspillet indledes denne weekend.

Han snakker velvilligt, men nødtvungent. Udenlandske investorer har et dårligt ry, og med en sandsynlig nedrykning i horisonten, så vil det være grobund for mytedannelser, hvis investorerne var indhyllet i hemmelighed.

- Det her er jo ingen succes endnu, men egentlig vil vi jo helst lade vores resultater og bedrifter tale for os med tiden,” konstaterer Thomas Hitzlsperger, der ikke lægger skjul på, at han ikke er vild med den nuværende synlighed.

- Men vi er ikke bedrevidende investorer, der tror, at vi kommer med løsningen på alt.

- Vi ønsker ikke at være udenlandske investorer på den måde, som vi har set nogle steder i Tyskland og andre steder, hvor der opstår stor modstand.

- Vi er en gruppe hårdt arbejdende tyskere, der kommer for levere beviset, for det vi kan, inde på banen,” fastslår Thomas Hitzlsperger, der strækker sig endnu længere for at dokumentere de noble intentioner bag det tyske indtog på Hornevej.

Sports Strategy Excellence 22 står til at købe 20 procent af AaB A/S for beskedne 15 mio. kr. I aftalen indgår vilkår, der kan give tyskerne kontrollen med klubben. Samtidig er den lokale indflydelse i klubben blevet spredt ud på flere tunge investorer.

Og det er slet ikke givet, at SSE22 slavisk følger den køreplan for investorerne, der er skitseret i forbindelse med indkaldelsen til generalforsamlingen.

- Det er en mulighed, der ligger foran os, men lige nu føles det rigtig godt med den model, der er sat sammen her. Tiden må vise, om det giver mening at ændre på det,” lyder den åbne tilgang fra Thomas Hitzlsperger.

Vil vække tillid
De noble hensigter bliver indirekte understreget af beslutningen om, at SSE22 har valgt at sætte navn på samtlige seks investorer, der er involveret i projektet i AaB. Samtidig listes også to tyskere, der har medvirket i mindre roller.

Den transparens spejler, hvad der foregik i Brøndby, da Global Football Holding gjorde sin entré. Formelt set kunne Hitzlsperger og drengene have holdt på formalia og kun offentliggjort investorer med betydelige ejerandele.

- Vi er glade for, hvis folk anser det for tillidsvækkende. Vi er transparente, og alle har været med på at stå frem i denne forbindelse, siger Thomas Hitzlsperger.

Ejerstrukturen i jeres eget selskab kan ændre sig med tiden, og det er ikke givet, at I vil være forpligtede til at offenliggøre nye investorer. Vil du love at der vil være fuld transparens i fremtiden?

- Det er simpelthen umuligt for mig at svare på, for det kommer jo helt an på den investor om de vil have deres navn frem, konstaterer Thomas Hitzlsperger.

Officielt har SSE22 ingen indflydelse, før generalforsamlingen har formaliseret det, men på det uformelle plan er de allerede ved at sætte kursen.

Ny sportschef
Helt lavpraktisk er der en ubesat position som sportschef, der skal udfyldes.

Torsdag eftermiddag kort før Tipsbladets deadline, og efter at dette interview var blevet udført, blev den hidtidige AaB-direktør Thomas Bælum opsagt, angiveligt efter gensidig forståelse.

Den post skal også udfyldes på en eller anden måde, og det skal jobbet som sportschef også med tanke på, at alle klubbers forberedelser til sommerens transfervindue allerede er i fuld sving, uanset aktuelle ligaplaceringer og formkurver. Umiddelbart efter afskeden med Bælum torsdag meddelte AaB, at tyske Jan Peters fra investorgruppen midlertidigt overtager posten som sportschef.

- Det bliver vigtigt at finde den rigtige sportschef. Jo hurtigere, jo bedre. Vi har masser af erfaring blandt investorerne til at vi kan kompensere for det fravær i en periode, mens vi finder den rette.

- Vi har travlt, men kommer til at snakke med rigtig mange i den proces. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige, om vi kommer til at finde den person, eller det er mest oplagt at se på en af personerne i investorkredsen, siger Thomas Hitzlsperger ud i luften.

Den tyske landsholdsspiller har været direktør i VfB Stuttgart, men gennem hans klare sportslige fokus på projektet i AaB, så vil han være et oplagt bud. Samtidig har Bernhard Peters erfaring fra Hoffenheims akademi, lige som han har været sportsdirektør i klubben.

Thomas Hitzlsperger passer meget på ikke at træde ud på gyngende grund, og hver gang at snakken falder på potentielt sprængfarlige emner, så er han varsom i sine svar.

Blev I konsulteret omkring fyringen af Erik Hamrén?

- Jeg foretrækker at kigge fremad. Jeg mødtes med Oscar Hiljemark og teamet i går (onsdag, red.), og jeg har et rigtig godt indtryk af ham. Vi er parat til at gøre alt for at hjælpe ham til at ændre den svære situation, som klubben befinder sig i, konstaterer han på politikermanér.

På samme måde er han ved at glide af på de mere konkrete planer for at få talentudviklingen I AaB op i gear igen.

Selv om netop planerne omkring den kommende kapitaltilførsel blev fulgt at en meget klar plan for ’omfattende modernisering af de fysiske faciliteter på anlægget på Hornevej og etablering og renovering af træningsbaner,’ i den meddelelse som AaB udsendte, så tøver Thomas Hitzlsperger med at uddybe det, men han tør op.

- Vores erfaringer handler jo om at udvikle trænere og spillere, så jeg vil ikke rigtige snakke om infrastruktur.

- Men det siger sig selv, at det bedste træningsmiljø også handler om infrastruktur. Og når spillere skal bruge tid på at tage til Gistrup for at komme på kunstgræs, så går der jo tid, der kunne bruges på effektiv talentudvikling, siger Thomas Hitzlsperger.

Lang vej endnu
AaB er begrænset i sine muligheder på Hornevej, hvor Aalborg Kommune bestemmer, hvad der skal prioriteres. Det betyder, at kunstgræsbaner og forbedringer af det store klubhus, hvor amatørerne og talenterne har til huse, er underlagt politiske luner.

I weekenden åbner AaB slutspillet mod AC Horsens i et opgør, der kan gøre håbet om forbliven i Superligaen til et meget teoretisk spørgsmål.

Den virkelighed ligger som en dyne over Hornevej, og det gør den umiddelbare fremtid uvis.

Men alvorligheden i en nedrykning synes til at håndtere med de nye impulser, der er på vej.

Så må de hårdt arbejdende tyskere bevise deres evner, men de erkender, at opgaven er stor.

- Det her bliver jo ikke fikset med et vellykket transfervindue, konstaterer Thomas Hitzlsperger.

Det er vist mildt sagt.