Generelle

Førstevalg på prøve

Har FC Midtjylland i fjerde forsøg på ni måneder valgt rigtigt ved at gøre 21-årige Jonas Lössl med en førsteholdskamp på CV'et til førstemålmand? Den nye FCM-keeper fortæller om debuten, presset og den erfarne konkurrent, FCM med et snuptag kan hente til sommer

Køen af biler fra Herningmotorvejen og fra Christian Ydes Vej inde fra centrum af byen smelter sammen i dobbeltsporet rundkørsel og bliver til en endnu langsommere kø ud af Kaj Zartows Vej.

Klokken er 16.35 lørdag eftermiddag, og der er SAS Liga-premiere om 25 minutter på den MCH Arena, der ligger få hundrede meter væk. Men det ikke fodboldkampen, der skaber trafikalt kaos på vejene i den sydlige udkant af Herning.Nej, de mange mennesker har trodset kulden for at se genforenede rockbandet Dalton, der med Johnny Madsen, Lars Lilholt og Allan Olsen som hovednavne for første gang i 17 år er på en i øvrigt udsolgt turne, der denne aften fører dem til Messecenter Herning. Så meget for mødet med topholdet OB.I modsætning til mange fodboldtilskuere er den debuterende førstemålmand Jonas Lössl ikke kommet for sent til kampen. Den spændte målmand har bemærket, at der selv i det strålende solskin er bidende koldt, og efter at have set banen beslutter den 21-årige koldingenser sig for at stå i lange bukser, så han ikke fryser helt ihjel eller kvæster benene i sammenstød med den is, der trods en ihærdig indsats fra frivillige hjælpere stadig ligger foran det ene mål.Men da kampen går i gang 17.00, mærker Jonas Lössl ikke længere kulden, nervøsiteten eller de over 6000 mennesker, der er på stadion."Når jeg først kommer i gang, tænker jeg slet ikke på det udenom. Det er et helt andet niveau, et andet tempo, end jeg er vant til. Jeg var på hele tiden. Jeg nåede slet ikke at tænke på alt omkring mig, der drejede sig bare om den næste bold," fortæller Jonas Lössl, der indrømmer, at debuten langt fra var en kamp som alle andre."16 af mine venner havde taget turen herud, og det var så fedt, at de stod og klappede af mig, da vi kom ind på stadion. Min familie var der også. Jeg var så slap efter kampen og hele cirkusset bagefter. Jeg sad bare sådan her (lægger hagen ned på brystet og lukker øjnene, Red.). Min mor kørte mig herind til Århus, det var heldigt, at jeg ikke selv skulle køre turen. Det havde ikke været godt," siger Jonas Löss med et grin.

Forbedte sig med landsholdet

Under Jonas Lössls beretning om SAS Liga-debuten står det klart, at den høje keeper har set video af opgøret og overvejet nøglesituationerne i kampen adskillige gange.

Lössl, der ligesom holdkammeraten Leon Jessen for nylig er flyttet til Århus, fortæller detaljeret om Chris Sørensens flotte frisparksmål til 2-2 og de præventive tiltag, han har diskuteret med sine trænere, så modstanderne i fremtiden ikke kan score den slags frisparksmål. Som Lössl fandt ud af i duellen med OB-anføreren, skal man som målmand på topniveau ikke gå mange centimeter fejl, før bolden ligger i målet."Jeg var meget i tvivl bagefter. Ud over frisparket ville jeg gerne have været ude i feltet noget mere, og jeg ville gerne have ramt nogle udspark bedre. Man drømmer om den perfekte debut. Det har jeg gjort, siden jeg fandt ud af, at jeg havde niveau til en dag at spille i SAS Ligaen. Man drømmer om en debut som Leon Jessen, der sparker den ind fra 25 meter til en 2-1 sejr. 'Sådan bliver min debut også,' tænker man. Men det bliver meget mere nuanceret. Der er gode og dårlige sider. Men alt i alt er jeg godt tilfreds," siger Lössl.Siden Arek Onyszkos selvforskyldte exit sidste efterår har Lössl været tæt på pladsen i FC Midtjylland, hvor den rutinerede tjekkiske målmand Martin Raska stopper til sommer. Derfor er det nye liv som førstemålmand i SAS Ligaen ikke kommet bag på den tidligere akademi-spiller, der siden første træningsdag i januar kunne se, hvor det bar hen."Kuhn tager alle sammen ind til en spillersamtale. Han tager mig ind og siger, at det skal gå sådan og sådan. Jeg skal holde det mellem ham og mig, men han har forventninger til, at jeg kan klare den her opgave. Han vil rigtig gerne satse på mig. Jeg skal stå nogle gode kampe og vise, at jeg er klar til at stå på det her niveau. Jeg er med U/21 i Californien. Det går ok. Så spiler vi en intern træningskamp og derefter en kamp mod AGF, hvor jeg starter inde, og hvor synes, det går rigtig godt. Raska får ikke så mange kampe, han står først nede på La Manga," siger Jonas Lössl."Senere er jeg i Østrig med U/21. Der er min gamle målmandstræner Jan Rindom, der har betydet rigtig meget for mig, med. Vi har en rigtig god snak. Han giver mig hints, nogle små ting. Allerede der begynder jeg at forberede mig. Selve forberedelsen er ikke så forskellig fra en anden kamp, men der skal snakkes nogle ting igennem, fordi det er første kamp. Der er lidt mere rundt omkring. Det er et større publikum, bedre hold. Der er nogle små ting, der skal skærpes. Jeg skulle godt ind i det, være lidt sikker. Hvis der kommer en 'tvivl-bold', skal jeg bare sparke den langt væk, ikke noget med at chippe den over modstanderen. Som man siger til indskiftere, så handler det bare om at få den første pasning igennem, og så kan man tage den derfra," fortæller Jonas Lössl.

Tilfældigheder banede vejen

U/21-landsholdsmålmanden var indtil for få måneder siden tredjemålmand i FC Midtjylland, og hvis et par markante beslutninger på ledelsesgangen i klubben ikke havde fundet sted, havde Lössl sandsynligvis stadig været reserve.

En status, som 21-årige Lössl, der er del af den første og meget succesrige årgang på FCM's talentakademi, ikke havde kunnet acceptere igennem længere tid, hvis han skulle have gang i sin karriere."Jeg har gået i nogle år, hvor dem årgangen over mig, så dem i samme årgang, så dem årgangen under og nu dem i årgangen to år under mig kommer ind og får deres gennembrud. Der har jeg stået på sidelinjen og fulgt med. Jeg ved, at det er anderledes med en målmand, at der går et par år mere, men jeg har glædet mig rigtig meget til det her. Jeg har spillet ynglingekampe med dem, og pludselig spiller de på store stadions. Så tænker man over, om det går for langsomt," siger Jonas Lössl.Men i stedet for at forankre Jonas Lössl som reservemålmand, fører signingen af Arek Onyszko indirekte til en forårsstatus som førstekeeper, da Onyszkos bog 'Fucking Polak' betød et omgående farvel til den rutinerede polak, og da FCM's beslutning om at udleje Lasse Heinze til Silkeborg IF nok ikke var blevet taget uden kontrakten til Onyszko.I januar bliver FC Midtjylland sat i forbindelse med Kevin Stuhr Ellegaard og Jimmy Nielsen, to rutinerede målmænd med resumeer, som Jonas Lössl sandsynligvis ikke kommer til at matche på denne side af 2015. Og den nye førstemålmand i FC Midtjylland er helt bevidst om, at han langt fra er sikker på jobbet i FCM, heller ikke efter Allan Kuhns udmelding på mødet i janaur."Jeg skulle helt klart vise noget. Det var en prøve, det er jeg sikker på. Hvis jeg var faldet igennem (i træningskampene, Red.), ikke nødvendigvis lavet en masse fejl men overhovedet ikke fundet mig tilpas på det her niveau, havde jeg ikke stået. Det håber jeg i hvert fald ikke for Raska. Jeg håber ikke, at jeg står derinde, fordi klubben satser på unge spillere, og fordi jeg er ung. Jeg skal stå derinde, fordi jeg har fortjent det," siger Lössl, der også accepterer tesen om, at han kun er førstemålmand på grund af FC Midtjyllands beslutninger omkring Arek Onyszko og Lasse Heinze."Heinze er stadig en meget bedre målmand, end jeg er. Han havde stået foran mig, det er der ingen tvivl om. Arek er også en skidegod målmand. Han har så gjort andre ting, der gør, at han ikke står. Hvis han stadig havde været her, havde jeg stået. Det var også planen i klubben. Det er kendsgerninger. Der skal lidt held til. Der skal på et tidspunkt gå noget lidt galt, før man som ung får chancen. Der er enkelte, der er stjernegode og griber chancen, når de får den. Men for de fleste unge spillere skal der en lille omstændighed til, før man får chancen. Så handler det om at gribe den," siger Jonas Lössl.

Næste bold afgører det

Den chance vil Jonas Lössl gør meget for at gribe på en plads, hvor der traditionelt ikke er så megen plads til fejl og indkøringsperioder som i eksempelvis angrebet, hvor en ny spiller ikke nødvendigvis koster point ved at spille en sløj kamp.

"Til sommer kan de gå ud og få en bedre målmand. Jeg ved, at jeg har noget at bidrage med, at jeg er en rigtig god målmand, der kan stå supergodt. Men et halvt år kan ikke gøre op for ti år på højeste niveau i SAS Ligaen, hvor man har gjort det pissegodt. De vil kunne gå ud og hente en, de føler er bedre, selvom jeg ikke vil være enig (i deres vurdering, Red.). Jesper Christiansen sidder på bænken i FCK. Jeg har ingen anelse om, hvad klubben vil, men det undrer mig, at en så god målmand kan sidde på bænken. Han kan spille mange andre steder. Han var andenmålmand på landsholdet indtil for nylig. Klubben vil til enhver tid kunne hente en, der har bedre CV end mig. Så er spørgsmålet, hvor godt jeg gør det. De skal se, at jeg kan stå lige så godt. At der ikke er nogen grund til at hente andre," siger Jonas Lössl, der ikke vil behandles blidere eller forventer længere snor, bare fordi han er ung."Jeg skal ind og vise noget ro, sige noget til de andre. Jeg skal sætte mig i respekt overfor alle, vise, at jeg gerne vil stå. Det er min første prioritet. Trænerne siger, at jeg bare skal gøre, som jeg plejer. Jeg havde ikke fået chancen, hvis de ikke troede på mig efter det, jeg har vist. At jeg kan bidrage med noget. Jeg skal blive ved med at udvikle mig. Det værste vil være at få et par gode kampe, få noget ros og falde i søvn på en sovepude. Det skal jeg dælme under ingen omstændigheder gøre," siger Jonas Lössl.Med 14 SAS Liga-eksamener forude og 33 modstander-mål i de første 19 FCM-kampe får Jonas Lössl i de næste to måneder rigeligt med lejligheder til at vise Jens Ørgaard og Allan Kuhn, at en kvik 21-årig ikke er så ringe endda sammenlignet med Kevin Stuhr-Ellegaard og de andre gode keepere, FCM utvivlsomt har stående i scouting-porteføljen.NET-HENVISNINGDu kan læse mere om Jonas Lössls oplevelser før, under og efter debuten, mødet med Inter-stjernen Mario Balotelli og FCM-målmandens slutrundedrøm på www.tipsbladet.dk.