Nicolaj Thomsen: den hårde vej til landsholdssucces
Foto: Lars Poulsen / Polfoto
Generelle

Nicolaj Thomsen: den hårde vej til landsholdssucces

Hvad skal der til for at blive professionel fodboldspiller? Tonsser har taget en snak med Nicolaj Thomsen om turen fra tredjeholds-spiller på AaBs ungdomshold til profil i Superligaen og fast mand på U21-landsholdet.

Sidste år vandt Nicolaj Thomsen både DM-guld og den danske pokalturnering med AaB, og i disse dage er Thomsen til U21 EM i Tjekkiet som en del af et dansk ungdomslandshold, der er blevet døbt ”den gyldne generation”. 

Men da Thomsen for syv år siden forlod sine holdkammerater i Frederikshavn for at tage til prøvetræning i AaB, var der i første omgang ikke meget der tydede på, at Thomsen en dag ville ende som Superligaprofil og landsholdsspiller.

Efter tre ugers prøvetræning i AaB lød evalueringen, at han ikke var stor og hurtig nok, også selvom Thomsen selv havde en anden holdning dengang:

- Jeg følte selv, at jeg var god nok, så det skulle ikke slå mig ud. Derfor tog jeg selv ansvar, og på eget initiativ tog jeg på AaB College, siger Nicolaj Thomsen til Tonsser. 

Opholdet på AaB-College begyndte med, at en træner skulle sætte 2. og 3. holdet mellem ca. 50 spillere, og her blev han valgt til 3. holdet. Men i stedet for at lade sig slå ud af nederlaget, brugte Thomsen ekstra timer i træningscenteret og knoklede for at blive hurtigere og stærkere. Og efter lang tids træning, blev Thomsens fremskridt belønnet, da han som U19-spiller fik sit egentlige gennembrud i AaB: 

- Som 16-17-årig nåede jeg at snuse til U17-ligaholdet, men det var først som førsteårs U19 spiller, jeg følte, jeg rigtig slog igennem. Det var også her, jeg første gang kom på U-landshold og blev brugt på midtbanen, hvor jeg havde det bedst. Især når jeg spillede på de bedre hold, siger Nicolaj og henviser til, at han tidligere var blevet brugt som angriber. 

Fra 3. holdet til U19 landsholdet

Herefter gik det stærkt. Faktisk så stærkt, at han næsten sprang U19-niveauet over:

- Jeg begyndte at træne med Superligaholdet som første-års U19-spiller, og allerede som anden-års U19-spiller følte jeg mig mere som en del af Superligatruppen end U19-truppen, siger han.

Nu trænede Thomsen fast med AaB’s superligahold, spillede på U19-landsholdet og fik i foråret 2012 sin debut på superligamandskabet i en alder af 18 år. Seks optrædener blev det til i løbet af foråret, og sæsonen efter blev det til 21 kampe på superligaholdet.

Sæsonen blev et personligt gennembrud for Thomsen, men allerede sæsonen efter kunne han fejre den største kollektive triumf med sine nordjyske holdkammerater. AaB vandt `The Double”, og som den eneste AaB’er spillede Thomsen samtlige superligakampe. Faktisk missede han kun 24 minutters fodbold ud af Superligasæsonens 2970 minutter.

Da vi minder ham om statistikken, svarer han:

- Det var da ærgerligt, jeg ikke lige kunne have spillet de sidste minutter med også.

”Hårdt arbejde er vigtigere end talent”

Sæsonen efter nåede Thomsen endnu en milepæl, da han fik debut på A-landsholdet i en træningskamp mod Rumænien og sideløbende spillede en afgørende rolle i U21 landsholdets kvalifikation til EM-slutrunden. Igennem kvalifikationsturneringen var Chelsea-spilleren Andreas Christensen den eneste danske spiller, der fik mere spilletid end Thomsen, og i den afsluttende playoff-kamp mod Island scorede Thomsen det mål, der endte med at sende Danmark til Tjekkiet.

De mange resultater, som Thomsen har opnået i sine første sæsoner som professionel fodboldspiller, er han langt fra kommet sovende til, og når han selv skal forklare successen, peger han på en meget simpel recept:

- Jeg har fulgt en rimelig håndgribelig opskrift: At træne hårdt. Men der er mange, især blandt de unge spillere, som dropper fra på et tidspunkt på grund af fester og andre sociale arrangementer.

Nogle gange var det da også svært at sige fra, når de andre tog til fest, erkender Thomsen, men når han i dag ser på de sportslige resultater, han har opnået, fortryder han langt fra sit valg dengang. 

Selvom Thomsen ikke var blandt de bedste spillere i sin årgang, da han begyndte at spille for AaB, brugte han modgangen til at udvikle sig og blive bedre. Og på samme måde opfordrer han unge spillere til at blive ved med at arbejde hårdt og tro på drømmen, også selvom gennembruddet lader vente på sig:

- Man kan sagtens spotte et talent i en meget ung alder, men det er ikke sikkert, at den spiller, som altid har været den bedste ungdomsspiller, også bliver det senere. Det kan være svært, hvis du altid har været den bedste og pludselig ikke er det mere, når du bliver senior-spiller, siger Thomsen og fortsætter:

- Du behøver ikke at være i de store klubber som 14-15-årig for at slå igennem. Jeg voksede for eksempel først rigtigt som U17-spiller, og det er først som U19-spiller, at man virkelig kan se, om en spiller kan blive til noget. Så længe du spiller kampe og blive udfordret til træning, så har du stadig god tid til at slå igennem, siger Nicolaj Thomsen.