• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Pirlo, Beckham og Schmeichel i farligt spil

Foto: Getty Images

Når eksspillere optræder i FIFA's propaganda for VM hvert andet år og som reklamesøjler for Qatars VM, er de nyttige idioter for diktatorer og mørke kræfter, og bør kobles til det frem for deres flotte karrierer. Her er ugens nyhedsoverblik.

Af Troels Bager Thøgersen

FIFA og Qatars marionetter

Det har igen-igen været en uge med fuld smæk på nyhedsfronten, og noget af det vildeste har været kampen om dagsordenen om VM i Qatar.

Qatar satte trumf på i søndags til Formel 1-Grand Prixet i Doha, det første af slagsen i staten, der samtidig kunne fejre, at der er præcist et år til VM-start.

I den anledning havde man inviteret et væld af tidligere fodboldspillere til Doha samt FIFA-præsident Gianni Infantino, så der kunne sættes fokus på den store slutrunde.

At David Beckham var der efter at have indgået en million-kontrakt, ja måske skal den endda regnes i milliarder, med staten Qatar om at promovere landet og ikke mindst VM 2022 over en tiårig periode, det var ingen overraskelse.

Men det mest opsigtsvækkende for os i Norden var Peter Schmeichels interview, som han gav til svensk TV4's Olof Lundh.

- Vi har arrangeret fodboldturneringer over hele verden. Det skal handle om fodbold. Der findes mange, mange forskellige niveauer i den her debat, som aldrig bliver drøftet, men når det gælder fodbold, så bliver det altid taget op. Det synes jeg, at vi burde afholde os fra, sagde Peter Schmeichel blandt andet i interviewet.

Det interview blev der bidt mærke i mange steder, ikke mindst i Danmark, men også Norges landstræner Ståle Solbakken meldte tydeligt ud om den tidligere danske landsholdsmålmands kommentarer.

At Peter Schmeichel, David Beckham, Andrea Pirlo og en lang række andre eksspillere som Cafu, Tim Cahill, Nigel de Jong og John Terry dukker op til Formel 1-Grand Prix i Qatar er naturligvis ikke tilfældigt.

Det var på invitation fra Qatar, at de tidligere fodboldspillere dukkede op for at kaste glans over VM 2022 og F1 i Doha, og der var et påfaldende sammenfald mellem en del af dem, der dukkede op, og en endnu større gruppe af eksspillere, der tidligere på efteråret var i Doha for at promovere FIFA's forslag om VM hvert andet år.

Se nogle af navnene i denne nyhedsartikel.

Man skal ikke være i tvivl: Disse eksspillere er enten udvalgt eller betalt for at sige det, FIFA og Qatar vil høre. Når man hører udtalelserne, kan man direkte se, hvilke talepapirer fra FIFA eller VM-værten Qatar, der har været model for udtalelsen.

Reportere til stede i Doha til Formel 1 i søndags kunne fortælle, at David Beckhams folk havde betinget sig, at han ikke ville forholde sig til Qatar som VM-vært, og at eksempelvis Samuel Eto'o havde en pressemedarbejder med for at guide ham i, hvordan han skulle svare.

Formålet?

At få fans og alle os andre verden over til at se mere positivt på henholdsvis VM i Qatar og FIFA-præsident Gianni Infantinos forsøg på at indføre VM hvert andet år, et forslag som Saudi-Arabien stillede på FIFA-kongressen tidligere i år.

Det er muligt at takke nej til en All-Inclusive-tur til Qatar, det ved jeg, at andre eksspillere har gjort.

Men i stedet vælger disse spillere at arbejde for udbredelsen af det fejlagtige, løgnagtige glansbillede, staten Qatar og DBU's samtalepartner Supreme Committee (der arrangerer VM) forsøger at male.

Og de arbejder for et kynisk FIFA-projekt, der på overfladen handler om at fylde lommerne hos de fodboldforbund, der skal stemme på Gianni Infantino til FIFA-præsidentens genvalg i 2023, med legal bestikkelse via ekstra midler fra de ekstra VM-slutrunder.

I virkeligheden er det først og fremmest et forsøg på at skaffe VM-slutrunder til Gianni Infantinos gode venner i Saudi-Arabien og i Kina, så de kan sole sig i VM og fodboldspillet og få os til at glemme deres hang til henholdsvis at føre krig og henrette mange mennesker i et af verdens mest brutale diktaturer, og i Kinas tilfælde for at overbevise os om, at statens modbydelige interneringslejre og klamme overvågningssamfund bare er helt fjong (og nå ja, sammen med verdensrekorden i henrettelser).

Det er det her, vi fra nu af bør huske David Beckham, Andrea Pirlo og Peter Schmeichel for.

Glem Beckhams flotte indlæg og frispark og Andrea Pirlos kreativitet og underligt æggende hang til modetøj og vin, der fik så mange til at falde i svime over ham, da han blev Juventus-træner.

De her spillere skal huskes for, at de mod betaling, og som minimum for luksusture med alt betalt (er de virkelig så billige?), arbejder for de mest ødelæggende og destruktive kræfter i fodboldverdenen.

Så husk på det, næste gang nogen laver en liste over de bedste klædte fodboldspillere og hyper Andrea Pirlo, eller laver hjerte-emojis til et eller andet velgørende David Beckham-opslag på Instagram.

Anholdelser i Qatar

Qatars PR-uge blev ikke bedre af, at man efter Formel 1-showet valgte at anholde to norske journalister, tilbageholde dem i 30 timer og tage alt deres udstyr.

Fordømmelsen har regnet ned over Qatar (altså selvfølgelig bortset fra FIFA, der copypastede Qatars propaganda), og sagen er et kæmpe selvmål for VM-værten i det nordlige og vestlige Europa.

Hvem skal være den i Manchester?

Manchester United vandt en ikke videre god kamp ude mod Villarreal i Champions League, efter Ole Gunnar Solskjær i weekenden langt om længe blev fyret.

Det trak op længe for den vellidte nordmand, der slet ikke fandt en taktisk løsning efter købet af stillestående Cristiano Ronaldo og også blev svigtet af en elendigt spillende Harry Maguire og individuelle formdyk.

Fodboldkommentatoren Jamie Carragher med den stærke Liverpool-tilknytning jokede (ganske morsomt) med, at den midlertidige afløser Michael Carrick skulle have en femårig kontrakt allerede i lufthavnen i Spanien, men det ender nok med en anden midlertidig træner, indtil førstevalget (Mauricio Pochettino?) bliver ansat til sommer.

Og hvad med Cristiano Ronaldo?

Undertegnede tilhører den skole, der ser en stor del af Manchester Uniteds problemer som direkte konsekvens af købet af Cristiano Ronaldo til et hold, der havde brug for nærmest alt andet end en stenstøtte af en angriber, der stadig er en ægte målscorer men er et decideret problem i presspillet og hans totale mangel på deltagelse i dette.

Eller er det forkert at pege på Cristiano Ronaldo?

Søndag får vi næste indikation i en meget svær udekamp mod Chelsea, der kan sende Manchester United helt ned i midten af Premier League med flere tabte kampe end vundne.

Efterårets profil

Tipsbladet har samlet stemmer fra de 12 Superliga-trænere til Efterårets Profil, og det blev spanske Pep Biel fra FC København, der vandt foran Erik Sviatchenko og Mikael Uhre fra FC Midtjylland og Brøndby IF.

FC København og Biel har en tricky udekamp i Aalborg søndag, før FC Midtjylland lukker 2021 i Superligaen med en kamp i Vejle mandag aften, så københavnerne skal nok være glade for at bevare det nuværende hul op til FCM på fire point, da FCM vel nok skal have revanche efter to ganske uvante nederlag i træk i Superligaen.

Danske hold i Europa

Sikke en optur, det var for de danske hold torsdag aften. 

FC Midtjylland vandt i sidste minut på Evanders straffesparksscoring mod et godt Braga-mandskab, Randers slog CFR Cluj med 2-1, og FC København vandt som ventet i sikker stil mod overmatchede Lincoln Red Imps i Gibraltar og vandt dermed deres gruppe i Conference League.

Med de tre sejre er Danmark så tæt på den 15. plads, der giver to kvalpladser i Champions League i stedet for én, at man torsdag aften kun var en uafgjort til Brøndby fra at rykke op på benævnte 15. plads.

Så håbet er rødt og hvidt for de danske hold før sidste runde i gruppespillet, hvor alle fire danske hold spiller torsdag 9. december.

Andre nyheder
Karim Benzema blev dømt i sagen om afpresning (læs mere her) mod sin daværende landsholdskammerat Mathieu Valbuena.

Manchester City slog fortjent Paris Saint-Germain i Champions League, hvor udsigterne ikke er alt for gode for PSG-træner Mauricio Pochettino og hans tre vise men ikke specielt arbejdsomme mænd i front.

Smør og ketchup er blevet forbudt i Antonio Contes Tottenham. Det er da lidt morsomt.

I weekenden holder vi øje med

Brøndby IF-Randers FC
Kan ses søndag 16.00 på Canal 9

Hvilket af de to hold har kræfterne efter deres Europa-tur i torsdags? Vinderen får en lun plads i Superligaens vinterhi.

Chelsea-Manchester United
Kan ses søndag 17.30 på Xee/Viaplay

Har Michael Carrick fundet en formel til at stoppe bevægelige Chelsea?

Her kan du læse vores tidligere udgaver af nyhedsoverblikket.

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teenager
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+ millioner: Hvor skal de spille?
2. oktober: Nu skal FCM&Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa
9. oktober: Glem Solskjær - her er Man Uniteds rigtige problem
16. oktober: Skal FCK, Brøndby eller Randers sælges næste gang?
23. oktober: - En han blevet vanvittig?
30. oktober: Er medie-jagten på Thorup, Solskjær & Co for hård?
6. november: Ronaldo, en stenrig diktator og nye cheftrænere
13. november: DBU kan miste Hjulmand til storklub i 2022
20. november: Nu får FC Midtjylland brudt Brøndby-komplekset