Superliga

Brøndby uden Mike: Katastrofe eller ok

Hvad bliver Brøndby uden en af efterårets markante slidere? Mike Jensens exit er blevet massivt omtalt, men er det i virkeligheden så slemt?

Mike Jensen er fortid i Brøndby. Tipsbladet tog tidligere på måneden temperaturen på betydningen af det omtalte brud mellem kulturbæreren og klubben. 

Bragt i Tipsbladet 7. december

Hvad afskeder angår, kunne Mike Jensens med publikum på Brøndby Stadion næppe have været smukkere. Midtbanespilleren, der har været i klubben siden ungdomsårene og i dag er 24, scorede sejrsmålet mod arvefjenderne FCK i overtiden af pokalkvartfinalen og sendte dermed Brøndby-fansene i absolut ekstase.

Det var kulminationen på en november måned, hvor Mike Jensens aggressive og dedikerede spil også havde været stærkt medvirkende til livsvigtige Superligasejre over Silkeborg og Horsens, således at Brøndby holder snor i holdene over nedrykningsstregen. Og for Mike Jensen personligt kulminationen på et efterår, hvor hans eget, for det meste høje, niveau, er stået i kontrast til Brøndbys generelt lave.

Brøndby kommer til at savne Mike Jensen gevaldigt i den nedrykningskamp, som venter over 13 runder i foråret, men de kan lige så godt vænne sig til det. Hvad der startede som en advarsel 8. maj i år om, at forhandlingerne mellem Mike Jensen og Brøndby om en kontraktforlængelse var brudt sammen, endte i en bekræftelse fra hans agent Per Steffensen 18. november på, at det er definitivt slut med Mike Jensen i Brøndby til nytår. Begge parter har haft intentionen om at forlænge, men det er ikke lykkedes at nå til enighed om tallene i kontrakten.

Mike Jensen er en af de meget få figurer, som er tilbage i Brøndby fra tiden under Michael Laudrups trænerperiode. Han fik debut for førsteholdet i Superligaen i april 2006 og har ellers spillet i klubben siden, kun afbrudt af et halvårigt lejemål til svenske Malmö FF i januar 2009.

Eftersom Brøndbys nedtur startede med Michael Laudrups afgang i sommeren 2006, betyder det, at Mike Jensens sportslige oplevelser med klubben har været nedadgående. Godt nok har Brøndby i perioden vundet pokalturneringen en gang, og desuden fået bronze tre gange, men spillet har for det meste været langt fra tidligere tiders storhed, og i sidste sæson endte Brøndby helt nede som nummer ni. Mike Jensen har som andre spillere skullet stå model til uroen i klubbens ledelse og været under beskydning, når præstationerne ikke er slået til.

Men Mike Jensen har holdt sammen med sin hjerteklub gennem tykt og tyndt, og det er en af de ting, der giver ham masser af ros fra klubbens fans nu.

Krammer til fans 
For eksempel Brian Kure, der tilhører fan-sammenslutningen Brøndbys fremtid.

”Han var det helt store håb som ynglingespiller, men kom op på førsteholdet, da krisen begyndte i 2006, så han fik en svær start i klubben. Han har også oplevet at blive buhet ud. Så blev han udlejet til Malmö, men det var heller ikke nogen succes. Så blev hans far jo træner, og det skabte også nogle problemer for Mike, hvor folk snakkede om, at han kun var på holdet på grund af sin far. Mike Jensen har oplevet meget modgang, men alligevel er han stille og roligt vokset og blevet en samlende figur.”

”I de seneste år har Mike Jensen været utrolig stærk. Samtidig med at holdet er blevet ringere og ringere, er han bare blevet bedre og bedre. Især i dette efterår har han spillet helt fantastisk og er blevet en lederfigur, som er gået forrest. Han har hele den der nødvendige gejst, som er Brøndby-attituden. ”Faxe” havde den også. Der var ikke nogen, der skulle forsøge at komme forbi ham. Hvis de kom forbi ham, stod de i hvert fald tilbage uden trøjer og shorts, som han sagde. Mike Jensen er typen, der bliver ved med at fighte og scorer et afgørende mål i det 92. minut.” siger Brian Kure.

Derfor kommer Brøndbys mange fans også til at savne ham, er Brian Kure sikker på.

”Da han første gang meldte ud i foråret, at det ikke var sikkert, at han ville forlænge med Brøndby, var de fleste fans næsten ligeglade. Mange sagde i hvert fald ”nå ok, skidt med det. Bedre er han heller ikke, vel?” Men nu mener stort set alle, at hans afgang bliver et kæmpe tab. Udover hans spillemæssige kvaliteter betyder det så meget, at han er en kulturbærer. Han er en af klubbens egne drenge, som agerer på den måde, man gerne vil have det i Brøndby. Han giver sig fuldt ud hver gang og har et meget tæt forhold til fansene. Han kan finde på at gå ud og kramme dem efter en kamp.”

Brian Kure mener endda ikke, at Mike Jensen fik udfoldet sit potentiale fuldt ud i Brøndby-trøjen i denne omgang.

”Mike Jensen er blevet en profil for Brøndby nu, men tænk hvis han havde spillet for Brøndby dengang, det fungerede. Så kunne han have været meget bedre. Han rangerer endnu ikke på højde med de største Brøndby-ikoner som Kim Vilfort, John ”Faxe” og Per Nielsen, men det er også svært at sammenligne, for de var der i opgangstider og var med til mange af de store triumfer. Mike Jensen kan nå derop med tiden, for jeg tror ikke, at han har spillet sin sidste kamp for Brøndby. Han er Brøndby-dreng og kan komme tilbage og få nogle gode år senere.”

En Mr. Brøndby
Internt i Brøndby er der også ros til Mike Jensen, og ærgrelse at spore over hans snarlige afgang. Det gælder også for manden, der ellers selv er kendt som Mr. Brøndby, Kim Vilfort, der i dag er talentchef i klubben.

”Om Mike Jensen kan gøre mig rangen stridig som Mr. Brøndby? Der er flere definitioner på at være Mr. Brøndby, og ud fra forskellige kriterier er der også flere kandidater. Hvis jeg kun måtte vælge én, der er Mr. Brøndby, ville jeg sige Bjarne Jensen. Han har kamprekorden, og han var med fra start til slut. Men ellers vil jeg sige, at både Per Nielsen og Mike Jensen er blandt de andre kandidater,” siger Kim Vilfort.

”Mike bør nævnes blandt de store. Han aspirerer til det på flere måder. Han har været her i 10-12 år, og han har været med til op- og nedture. Mest nedture, men han er blevet her så længe, selv om det har været trange tider. Så er han også søn af en anden stor Brøndby-figur i Henrik Jensen, og det giver ham en ekstra dimension.”

”Som spiller går han forrest og yder altid en 100 procents indsats for tingene. I dag er der ikke ret mange spillere, der har overskud til at trække holdet med. De fleste spiller bare for sig selv og har ikke overskud til at dirigere og råbe op. Det kræver et overblik og et overskud at vide at ”ham der skal lige løbe ned og dække det eller det hul”. Martin Albrechtsen har lidt af det samme, men ellers har vi manglet dem på holdet.”

Mike Jensen har også en rolle at spille som rollemodel for Brøndbys ungdomsspillere, der går med drømmen om at klare sig i den professionelle branche, når de bliver seniorer. Mike Jensen blev kåret som Årets U/19-spiller i 2006, men talentet tog sin tid om at folde sig ud.

”Mike er kulturbærer og giver sig altid 100 procent. Også når det gælder andre opgaver i klubben end bare at være fodboldspiller. Vi havde ham for nylig ovre at holde en tale for U/17 og U/19-holdene, hvor vi fik ham til at fortælle om den svære overgang fra ungdoms- til seniorfodbold. Det er ikke bare lige sådan at træde ind på førsteholdet, og Mike kom og fortalte dem, hvad der kræves. Det var han den perfekte til at gøre, for han har jo selv haft det svært tidligere med den overgang. De unge ved ikke, hvad seniorfodbold vil sige, så tthan kom og fortalte om det supergodt. Sådan er en kulturbærer også,” siger Kim Vilfort.

Afsked ser mærkelig ud
Kulturbærere hænger ikke på træerne, og det gør klubfølelse heller ikke nu om dage. Det har derfor skabt en vis undren i fodboldmiljøet, at parterne ikke kunne blive enige om at fortsætte samarbejdet. AC Horsens’ Martin Spelmann kender Mike Jensen helt tilbage fra deres fælles ungdomstid i Brøndby og har som mange andre fulgt sagen fra sidelinjen.

”Det undrer mig, at Brøndby ikke har kunnet blive enig med ham om en kontraktforlængelse, når han er så vigtig en mand for klubben. Han er jo en kulturbærer. Set udefra ser det lidt mærkeligt ud,” siger Martin Spelmann, som karakteriserer Mike Jensen således:

”Mike er på nogle parametre en ledertype, for han går forrest og kæmper videre, uanset om der så står 0-2 eller 0-3, men jeg mener ikke, at han er en anførertype lige nu. Det ville være svært for ham at være anfører. Han er bedre i en helt fri rolle, hvor han kan slå hjernen fra, klø på og tonse igennem for holdet.”

”Mig og Mike har taget mange dueller, når vi er mødtes på træningsbanen. Jeg er jo selv sådan en type, der kan lide at tonse igennem. Så hænger følelserne også nogle gange uden på tøjet. Når man vil en masse, går man nogle gange over stregen. Vi er også stødt ind i hinanden, når vi er mødtes Horsens mod Brøndby, men det er bare en del af det. Bagefter tager vi en krammer og snakker om gamle dage.”

Erik Rasmussen har også fortid som Brøndby-spiller, men har som bekendt både været træner og er i dag ekspertkommentator på Superligaen for Canal 9. Ud fra Erik Rasmussens vurdering af Mikes Jensens betydning for Brøndby i efteråret, ser han heller ikke skilsmissen mellem Brøndby og Mike Jensen som logisk.

”Jeg forstår bare ikke, hvordan i alverden klubben ikke kan nå til enighed med ham. Her taler vi virkelig om en mand, der har hjertet med, og jeg kan heller ikke forestille mig, at han har stillet nogle ublu krav. I hvert fald fatter jeg ikke, at de går ud og henter en løntung spiller som Quincy Antipas, hvis det så er det, der betyder, at de ikke har råd til forlænge med Mike Jensen,” siger Erik Rasmussen.

”Brøndby er skidt stillet, hvis Mike Jensen smutter, uden at der kommer noget andet ind den anden vej i transfervinduet. Han er fast mand for dem, og har været deres bedste spiller i efteråret, så det vil afgjort være et hårdt slag. Nu kender vi jo ikke de nøjagtige omstændigheder bag, hvorfor Mike Jensen ikke forlænger. Det er ikke til at sige, hvor stort det økonomiske råderum er,

men det er noget af en gambling at lade ham smutte, for Brøndby er seriøs nedrykningskandidat. Det er jo ikke noget med, at der kun er spillet en tredjedel af kampene, så de har meget tid. Nej, der er spillet 18 runder, og de ligger under stregen,” fastslår Erik Rasmussen.

Læs resten af historien på næste side