Hobros dilemma: Mere fodbold skaber konflikt med kongstanker
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Superliga

Hobros dilemma: Mere fodbold skaber konflikt med kongstanker

Hobro vil gerne skrue op for fodbolden i næste sæson, men flirten med fuldtidsfodbold kan gå ud over tankerne om 'det hele menneske'.

Hobro har stort set sikret sig en plads i Superligaen til næste sæson, og nu er klubben godt i gang med at planlægge, hvordan man bygger videre på den succesrige debutsæson i landets bedste række. 
 
En af udfordringerne for Hobro er det faktum, at både træner- og spillerstab er deltidsansatte, og særligt cheftæner Jonas Dal har meget om ørerne. 
 
Ved siden af jobbet som cheftræner i Hobro er han ansat på Idrætshøjskolen i Ikast som leder af fodboldafdelingen, men han håber, at han i kommende sæson kan købes fri til at lægge flere timer i Hobro. 
 
- Det er ingen hemmelighed, at jeg tjener en løn i Ikast, men det er svært både at være på Idrætshøjskolen i Ikast og være træner i Hobro. Jeg ville godt kunne være nogle få timer i Ikast om ugen, men jeg er faktisk leder for højskolens fodbolddel, så der er også meget administrative opgaver og planlægning. Det har været uoverskueligt nogle dage – også fordi jeg er i gang med P-træner-uddannelsen, hvor jeg skal lave en kæmpe opgave inden længe. Jeg vil gerne kunne lægge nogle flere timer i Hobro, hvis det kan lade sig gøre, siger Jonas Dal til tipsbladet.dk.
 
- Jeg har forelagt nogle tanker for bestyrelsen om, hvordan det kan se ud. Jeg har et ønske om, at jeg kan godt op i tid her i Hobro, ligesom jeg gerne vil have noget hjælp udefra i form af specialtrænere som en fysisk træner og så videre, så vi ikke bare stikker en finger op i luften, når det kommer til det. Vi skal prøve at lægge på, og jeg synes også, at bestyrelsen lytter til det, tilføjer han. 
Små skridt frem
Hobro IK's sportschef Jens Hammer Sørensen er på linje med træneren, og han lufter også tanker om, at både træner og spillere kan komme til at lægge flere timer i klubben. 
 
- Vi tænker først og fremmest på at forbedre vilkårene for de spillere, vi allerede har på kontrakt nu. Vi vil gerne rykke træningstiden, så vi træner lidt før på dagen, men der skal stadig være plads til, at man kan arbejde ved siden. Det er den ene ting. Den anden ting er, at vi gerne vil have, at trænerne har lidt mere tid i klubben, så deres vilkår også bliver forbedret, siger Jens Hammer Sørensen til tipsbladet.dk.
 
Hobro står dog over for flere dilemmaer. For det første skal udviklingen ikke gå for stærkt for den lille klub, der indtil for ti år siden end ikke var i landets tredjebedste række. For det andet har man i årevis dyrket kongstanken om, at der skal være plads til 'det hele menneske', som passer job eller uddannelse ved siden af fodbolden. 
 
- Det er vigtigt at forstå, at præmissen i Hobro er, at vi skal forbedre os hele tiden. Vi vil hellere tage en masse små skridt frem i stedet for at tage et stort frem, hvorefter man må tage to store tilbage. Det ville være ærgerligt at gå over til fuldtidsprofessionalisme nu, hvis det betyder, at vi skal gå tilbage på deltid igen senere. Vi skal have hele klubben med og sørge for, at vi alle arbejder samme vej, så vi alle får lidt forbedrede vilkår hele tiden, fortæller Jens Hammer Sørensen, der erkender at amatørtanken står for fald. 
 
- Hvis vi skal være en etableret Superliga-klub kræver det nok, at vi på et tidspunkt bliver fuldtidsprofessionelle. Det er de tanker, der ligger i klubben nu. Det er en udvikling, der er uundgåelig, siger Jens Hammer Sørensen. 
Et liv uden skole-hjem-samtaler?
Han erkender, at det er svært ved at give slip på ideen om, at spillerne skal have et liv ved siden af fodbolden.
 
- Det er mine tanker om det hele menneske, det er vigtigt, og jeg vil nødigt gå på kompromis med det. Det er så vigtigt, at spillerne har mulighed for at gå på arbejde eller studere ved siden af, for der er andet i livet i fodbold. Fodbold er ikke det vigtigste for os i Hobro. Der er noget, der er vigtigere, og det kan sagtens være, at Martin Thomsen ikke træner med to dage i næste uge, fordi der er skole-hjem-samtaler på hans skole. Så er det sådan. Det er noget af det, der giver spillerne energi til at præstere i Hobro, for når de kommer i klubben, er det et fristed og ikke et arbejde. Det er noget, de gør fordi de brændende ønsker det, fortæller Jens Hammer Sørensen, der forudser et vanskeligt dilemma i transformationen til fuldtidsklub. 
 
For hvordan kommer det til at flugte med idealet om det hele menneske? Kan Hobro få kabalen til at gå op, så der både bliver plads til et massivt fodboldfokus og skole-hjem-samtaler?
 
- Det er det. Det ved vi ikke endnu. Det kommer til at konflikte de med de tanker, vi har nu. For at være ærlig, så ved jeg det ikke. Det er noget, vi kommer til at arbejde med i løbet af de næste år, siger Jens Hammer Sørensen, der selv er en del af dilemmaet. 
 
Dette interview blev således lavet om mandag eftermiddag, da Jens Hammer Sørensen ikke kunne interviewes om formiddagen. ,
 
Da passede han nemlig sit arbejde som skolelærer.