Dagens EM-profil: Den gamle prins er Tysklands maskot
Foto: Polfoto - AP Photo/Michael Probst
EM

Dagens EM-profil: Den gamle prins er Tysklands maskot

På hver kampdag under EM bringer tipsbladet.dk et portræt af en af aktørerne ved slutrunden. I dag zoomer vi ind på Tysklands rutinerede angriber.

- 80 procent af os alle klør sig vel i kuglerne engang imellem, og det er fint.
 
Lukas Podolski var i hopla på det tyske pressemøde i denne uge, hvor han blandt andet blev spurgt til landstræner Joackim Löws buksepilleri. Det var blot et af flere muntre kommentarer fra Podolski, der en fornøjelse at følge i den tyske landsholdstrup. 
 
For ti år siden var han det store talent ved VM-slutrunden på hjemmebane, men ved denne slutrunde indtager ”Prins Poldi” - som han kaldes – en helt anden rolle. Podolski er nu blandt de tre ældste i den tyske trup, og han er tilmed reserve i offensiven uden de store udsigter til en startplads. Alligevel er han værdifuld for holdet.
 
Det kan være 31-årige Podolskis sidste slutrunde med Tyskland, og i hjemlandet stillede det store medie Die Welt spørgsmålet før EM, om Podolski har spildt sit talent. For ti år siden var der snak om, at han kunne blive en af de største tyske landsholdsspillere nogensinde, men sådan er det ikke helt gået. Hans klubkarriere udviklede sig ikke som håbet, selvom den forgangne sæson hos Galatasaray har været en succes. Til gengæld har opholdene i Bayern München, Arsenal og Inter ikke levet op til de løfter, hans tid i FC Köln har givet. 
 
På landsholdet har han imidlertid leveret stabilt gennem karrieren med 48 mål i 127 A-landskampe, men han har ikke scoret i nationaldragten siden marts 2015. Faktisk har han kun scoret et mål i løbet af de seneste to år. Derfor har der også været sat spørgsmål ved hans berettigelse i EM-truppen op til denne slutrunde, der er hans sjette med Tyskland.  
 
Da Podolski blev udtaget til EM-truppen spekulerede tyske medier hånligt i, om Podolski blot var med som EM-maskot, mens Der Spiegel konstaterede: ”I Østen stiger solen op, og Podolski er i EM-truppen”. 
 
Landstræner Joachim Löw ser dog en vis værdi i Podolski, for det handler ikke kun om de fodboldmæssige kvaliteter, men også om personlighed og erfaring. Podolski har over 125 A-landskampe på sit cv. ”Det gælder om at bygge en enhed,” har Löw sagt om Podolski, der accepterer sin rolle og kender sin plads i hierakiet. 
 
Torsdag aften spiller Tyskland mod Polen, hvor Lukas Podolski er født, og selvom han næppe kommer til at spille en stor rolle i kampen, vil han alligevel være i fokus. 
 
Den tyske maskot er muligvis blevet gammel, men han har stadig stor værdi for sit hold.