Video : Tipsbladet
VM

Optakt: Marokko - Iran

For begge hold er dette formentlig den bedste chance for at få en sejr i en gruppe med Spanien og Portugal.

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 17.00
Spillested: Saint Petersburg Stadium, Skt. Petersburg
Pujle: Gruppe B
Dommer: Cüneyt Cakir, Tyrkiet 
På TV: TV2
Hashtag: #MARIRN #vmdk

Holdnyt:
Marokko:
Okay, det er måske ikke lige så stort at vinde African Nations Championship som dens storebror, Africa Cup of Nations, men lidt har også ret. For selv om førstnævnte er en turnering udelukkende for spillere, der optræder i den hjemlige liga, er det jo bedre at vinde end ikke at vinde. Og i februar vandt Marokko så, endda efter 4-0 over Nigeria i finalen.

Siden har holdet besejret lande som Serbien, Usbekistan, Slovakiet og Estland som optakt til VM, og inden da havde Atlas-løverne sikret sig VM-billetter blandt andet på bekostning af Elfenbenskysten.

Langt de fleste spillere optræder i europæiske klubber, eksempelvis Mehdi Benatia i Juventus, unge Achraf Hakimi i Real Madrid og Hakim Ziyech i Ajax. Den ene af de to spillere i den marokkanske liga, Ayoub El Kaabi, er noteret for 11 mål i 10 landskampe. Det skal dog tilføjes, at ni af dem faldt under førnævnte African Nations Championship.

Marokkansk fodbold kan få et stort boost onsdag, når FIFA afholder kongres og skal tildele værtskabet for VM i 2026. Her er der lagt op til en tæt duel mellem Marokko og det forenede bud fra Canada, USA og Mexico.

Iran:
Det har været en lettere kaotisk optakt til VM-slutrunden for det fodboldgale Iran. To af holdets planlagt testkampe, mod Grækenland og Kosovo, er blevet aflyst, ligesom opgøret mod Libyen i marts blev det, og i ugen op til kampen blev det helt farceagtigt.

Spillerne måtte ifølge Ritzau selv på støvleindkøb eller låne fodboldstøvler af klubkammerater, da Nike er ophørt med at levere den slags. Det sker som en følge af de amerikanske sanktioner mod Iran, efter præsident Trump trak sit land ud af atomaftalen med landet. Det er strengt ulovligt at handle med et sanktioneret land, så amerikanske Nike kan ikke leve op til deres aftale.

Irans vej til VM var forholdsvis lige (efter landstræner Carlos Queiroz havde sagt op og var vendt tilbage inden for en måned), da holdet ikke tabte en eneste kamp i kvalifikationen.
Resultaterne op til VM har været mere svingende, og i de seks testkampe i 2018 har Iran vundet fire og tabt to.

Karantæne:
Marokko: Ingen
Iran: Ingen

Bud på startopstillinger:
Marokko (4-3-3): Munir – Hakimi, Benatia, Saiss, Mendyl – Belhanda, El Ahmadi, Boussoufa –  Amrabat, Boutaib, Ziyech

Iran (4-5-1): Beiranvand – Rezaeian, Cheshmi, Pouraliganji, Mohammadi – Jahanbakhsh, Shojaei Soleimani, Ebrahimi, Hajsafi, Taremi – Azmoun

Profilen:
Mehdi Benatia er både sit lands største fodboldnavn og anfører på landsholdet. Det giver ham i sig selv en vigtig rolle, og den bliver ikke mindre vigtig af, at han står over for Irans måske vigtigste mand, angriberen Sardar Azmoun. Han har scoret 23 gange i 32 landskampe, og det bliver en interessant dyst mellem de to.

Vidste du, at..:
Hervé Renard, Marokkos franske landstræner, har haft stor succes i spidsen for afrikanske landshold. Han har både vundet Africa Cup of Nations med Zambia og Elfenbenskysten, ligesom han altså har kvalificeret Marokko til VM for første gang siden 1998.

Dom:
Kampen er begge holds bedste chance for en sejr i gruppen, da de to øvrige modstandere er Spanien og europamestrene fra Portugal.

Det kunne godt tyde på en lige duel i første kamp for de to hold, og med Irans problemer i optakten, tror vi på en smal marokkansk sejr. Den bliver på 2-1.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: