Nyt Superliga-format åbner for flere kampe i pokalturneringen
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Nyt Superliga-format åbner for flere kampe i pokalturneringen

1. division får omkring 50 procent flere tv-penge end i dag, hvilket til gengæld øger afstanden til 2. division. Samtidig får Superliga-holdene færre ligakampe, men måske flere i DBU Pokalen.

Superligaen kommer igen til at bestå af 12 hold. Det står klart, efter klubberne i Danmarks to bedste rækker er blevet enige om en aftale om at skære ligaen ned efter to år med 14 hold.

Det nye format byder på 32 kampe for hvert hold, én færre end de 33, der var i det gamle 12-holds-format. Det var ellers et mål, at man ville øge antallet af opgør for den enkelte klub, da man udvidede Superligaen.

- Det var i hvert fald et af de parametre, man kiggede på; at flere kampe kunne gøre en forskel. Når vi så kigger på kampkalenderen nu, så tror vi faktisk, vi kan tilrettelægge turneringen bedre for alle med 32 runder end de 38 runder, vi skulle op i med 14-holds-formatet. Det er noget af det, vi har lært undervejs, siger Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen, til tipsbladet.dk.

- Den internationale kampkalender er blevet endnu mere komprimeret, end den har været tidligere. Så det har været endnu sværere at tilrettelægge Superligaen. I år er det lige akurat gået med lodder og trisser. Havde der været en aflyst runde, så havde der ikke været noget sted at placere den. Det er der, vi er henne. Så vi ser nogle fordele i, at vi kan få en mere fleksibel tilrettelæggelse af kampkalenderen med 32 runder.

Kan det betyde flere kampe i pokalturneringen i stedet?

- Det er jo en mulighed, men ikke noget, der er besluttet nogen steder endnu.

Men det har jo været på tale før at kigge på pokalturneringen.

- Ja, det har det været over en længere periode, så vi er i gang med at kigge på, om vi skal revidere pokalturneringen. Det kan komme til at se ud på forskellige måder, men vi er i gang med at kigge på det. Det er rigtigt, siger Claus Thomsen, der ser flere forskellige muligheder.

- Det giver en øget fleksibilitet til at udvikle en mere attraktiv pokalturnering, og det kan være i form af flere kampe, det kan også være i form af et anderledes format. Uden at vi overhovedet er færdig med det, har vi diskuteret at have et Final 12-format, men der er en række forskellige muligheder. Der er også muligheder for at indføre flere dobbeltkampe (som der var fra semifinalerne tidligere, red.) i løbet af turneringen.

Den nye Superliga-aftale sender flere tv-penge fra Nordic Entertainment Group (det gamle Viasat) og Discovery Networks til klubberne. Tipsbladet.dk kunne for tre uger siden afsløre, at netop det var planen, og at det ville betyde knap 40 millioner ekstra i tv-penge.

Det vil Claus Thomsen dog ikke forholde sig til. Han hæfter sig i stedet ved, at aftaler kommer til at løbe til 2024 i stedet for 2021, og at den lange tidshorisont gør det muligt for klubberne at tænke mere langsigtet.

Det står dog helt klart, at 1. division får flere penge ud af den nye aftale. Det er så at sige deres belønning for at sige ja til at format, der gør det sværere for dem at rykke op i Superligaen.

- De øgede midler gør først og fremmest, at vi øger finansieringen af NordicBet Ligaen i størrelsesordenen 50 procent, så vi får en meget stærkere og mere attraktiv række og dermed en højere kvalitet af de klubber, som kommer op i Superligaen, siger Claus Thomsen.

Øger det ikke forskellen mellem 1. og 2. division?

- Måske. Men det giver også en mere attraktiv række at rykke op i fra 2. division. Rationalet har været at skabe to meget stærke rækker i dansk fodbold med et rigtig solidt og bæredygtigt grundlag for 24 professionelle klubber.

Ændringerne træder i kraft fra sæsonen 2019/20, som får tre nedrykkere og én oprykker. Først fra 2020/21 består Superligaen af 12 hold igen.