Bjelland risikerer interessekonflikt: Så vejer FCK-kontrakten tungest
Foto: FC København
Superliga

Bjelland risikerer interessekonflikt: Så vejer FCK-kontrakten tungest

Den nyslåede FC København-spiller Andreas Bjelland er også medejer i Lyngby Boldklub. Det må han som sådan gerne, men hvis holdene møder hinanden, risikerer han en interessekonflikt. I så fald er han først og fremmest FCK'er, slår klubben fast.

Allerede da han blev præsenteret mandag eftermiddag, blev Andreas Bjelland bedt om for at forholde sig til sit medejerskab af Lyngby Boldklub. For efter klubben blev reddet i foråret, skød den tidligere Lyngby-spiller penge i den og blev en del af ejergruppen Friends of Lyngby.

Siden brugte han sine kontakter til at lokke andre tidligere spillere til også at hjælpe klubben økonomisk. Men nu risikerer han at stå over for den klub, som han har penge i, efter han i går blev afsløret som ny FC København-spiller.

Sandsynligheden er ikke så stor igen, efter Lyngby som bekendt rykkede ned i fjor, men dels vil klubben gerne tilbage i Superligaen, dels kan holdene jo trække hinanden i pokalturneringen. Selv sagde Bjelland mandag, at han ikke vidste, om han måtte medeje Lyngby og spille i FCK, og at det skulle de have afklaret. 

Det må han dog godt, er meldingen fra Divisionsforeningen.

- For mange år siden var der en investor i Køge Boldklub, som også var aktionær i Herfølge. Clive Stapleton. Der havde vi sidst problemstillingen, og der fik vi det fortolket. Dengang faldt der konklusion, og det står der også i cirkulæret 'Divisionsklubbers indbyrdes uafhængighed' i dag, at man ikke må have bestemmende indflydelse i to forskellige klubber på divisionsniveau, siger turneringschef Peter Ebbesen.

- Nøgleordet er bestemmende indflydelse. Uden helt at kende Andreas Bjellands ejerforhold i Lyngby Boldklub tror jeg, det er en meget lille del, efter hvordan jeg har set det omtalt. Det er sikkert nogle få procenter. Så mit bedste bud er, at det ikke er noget brud på nogen regler i fodboldens verden og heller ikke uden for fodboldens verden.

Det er altså inden for reglerne, men der er også en etisk overvejelse, påpeger Ebbesen, eksempelvis hvis holdene en dag mødes. Etikken vil turneringschefen dog ikke gøre sig til dommer over.

Et tænkt eksempel: Lyngby møder FCK med Bjelland på holdet, og han koster et mål, der vækker mistanke om råddent spil. Da er det et helt andet regelsæt, der træder i kraft.

- Fuldstændig. Så er vi ovre i det begreb, der hedder at bringe spillet i miskredit. Det kan jo ske med utallige vinkler, siger Peter Ebbesen.

FCK'er først, aktionær så
I FC København har de noteret sig, at deres nye profil har interesse i en dansk klub, der lige har været og igen kan blive en direkte konkurrent. De ser dog ikke nogen problemer med situationen, som den er nu.

- Det er ligesom William Kvist, der sad i bestyrelsen i B93. Hvis en situation skulle opstå, må vi adressere det og finde en god løsning. Umiddelbart er det ikke noget, vi ser som et problem her og nu, siger pressechef Jes Mortensen.

I har ikke rådet Andreas Bjelland til at skille sig af med sine Lyngby-aktier?

- Nej, det har vi ikke.

Forskellen på Kvists og Bjellands situationer er, at nedrykkerne Lyngby har noget kortere vej til Superligaen end 2. divisionsmandskabet B93. Skulle De Kongeblå finde tilbage, tager de den derfra i FCK. Men der er ingen tvivl om, hvorvidt Bjelland først og fremmest er FCK-spiller eller Lyngby-aktionær.

- Opstår der en situation, hvor vi oplever, at der er en problemstilling, så er det klart, at det er hans kontrakt med FC København, der vejer tungest, og så finder vi en løsning. Det er præcis samme situation, som der har været med William. Der er aftalen også: Skulle der opstå en problemstilling på nogen måde, så er det din aftale med FC København, der vejer tungest, siger Jes Mortensen.

Lyngby Boldklub har ikke tænkt sig at stille sig på bagbenene, hvis der skulle opstå en interessekonflikt for Andreas Bjelland.

- Vi er i Friends of Lyngby glade og stolte over, at Bjelland med flere bakker op om vores projekt i Lyngby. Friends of Lyngby vil aldrig stå i vejen for disse spilleres aktive karriere. Bjelland kan derfor til enhver tid sælge sine aktier i Lyngby Boldklub, hvis der skulle være en konflikt, siger bestyrelsesformand Tommy Petersen.