Dansk dommer dømte græsk derby: Kampklædt politi holdt spillerne adskilt
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

Dansk dommer dømte græsk derby: Kampklædt politi holdt spillerne adskilt

Mads-Kristoffer Kristoffersen fik sig en oplevelse for karrieren, da han dømte AEK Athen mod Olympiakos i søndags. Kampklædt politi holdt spillerne adskilt i tunnellen, undervejs larmede tilskuerne så meget, at danskeren ikke kunne høre, hvad folk sagde til ham, og så blev Yaya Touré skiftet ind.

Han er vant til at dømme store kampe i Danmark. AGF, FC København og Brøndby IF er de tre klubber, Mads-Kristoffer Kristoffersen har dømt allerflest gange, herunder tre københavnske derbyer, men søndag så han noget, han ikke havde set før.

Den danske dommer dømte duellen mellem AEK Athen og Olympiakos, for det græske fodboldforbund har besluttet at lade udenlandske opmænd tage sig af de mest betændte opgør i ligaen, fordi de lokale klubber lægger for megen pres på de lokale dommere.

Kampen forløb, som den skulle for Kristoffersen, der også får ros med på vejen af en græsk journalistkollega, men rammerne var alligevel anderledes, end danskeren er vant til.

- Vi havde valgt at gribe kampen an som enver anden europæisk kamp. Vi fløj ind dagen før og havde et døgns tid der. Dér, hvor det var anderledes, var for eksempel en lille ting, da vi gik ind til pausen. Der stod står kampklædt politi og dannede en menneskelig skillemur med de to hold på hver sin side, fortæller Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Det ville have været så usædvanligt, hvis det var de to fangrupper, politiet holdte adskilt. Men det var spillerne, der skulle holdes hver for sig.

- AEK-spillerne skulle gå lige ud, og Olympiakos skulle gå til højre. Der kunne jeg godt mærke, at sikkerhedsniveauet var noget højere og mere synligt, end da jeg dømte i Ungarn for tre uger siden, siger han med henvisning til Europa League-kampen mellem Vidi FC - BATE Borisov.

- Hvis vi sammenligner med FCK og Brøndby, så står der heller ikke kampklædt politi i spillertunnellen og siger, at Brøndby skal gå ligeud, og FCK til højre.

Mads-Kristoffer Kristoffersen måtte uddele tre advarsler undervejs, så spillerne fra de to arvefjender holdt sig fint i skindet. Det hele endte da også med en deler, 1-1, efter hjemmeholdet AEK scorede i det 90. minut. 

Da var det til at høre de lidt over 27.000 tilskuere på Det Olympiske Stadion i Athen.

- Der var ingen fans fra udeholdet, det var sikkerhedsmæssigt fravalgt, så det var kun hjemmeholdet, der skabte den kulisse, der var, men det var en fed atmosfære. Den ene endetribune var fyldt med romerlys, men det er åbenbart kutyme, man gør det dernede, og det var ikke noget, der generede kampafviklingen, siger den danske dommer.

- I Superligaen er vi de sidste, der går ind, men her var vi de første, så man mærkede tilskuerbrølet, da spillere går ind, på en anden måde. Det var måske højere end i Superligaen, men når kampen kører, mærker man ikke.

- Det var først, da AEK scorede til sidst. Da jublede de så højt, at vi ikke kunne høre, hvad der blev sagt i headsettet i et par minutter.

Næste opgave er som fjerdedommer i torsdagens U21-landskamp mellem Hviderusland og Tjekkiet.

Da tipsbladet.dk i sidste uge omtalte, at Mads-Kristoffer Kristoffersen skulle dømme det græske derby, forklarede George Fradelakis, der er journalist på mediet Sports DNA, at alle opgør mellem PAOK, AEK og Olympiakos dømmes af udenlandske dommere.

- Det er blevet besluttet, at alle derbyer skal dømmes af udenlandske dommere i denne sæson, fordi der kommer stærke reaktioner fra holdene mod nogle græske dommere, sagde han.

Hvilken slags reaktioner? Trusler?

- Nej, ikke trusler, men "pres" på det græske fodboldforbundet.

Noget tyder på, at planen med at bruge udenlandske dommere virkede efter hensigten. Kristoffersen siger i hvert fald, at han ikke oplevede noget af den slags.

- Nej, overhovedet ikke. Vi var ude at spise aftenen før, og der var ikke sådan noget. Det var kun os mig, mine to linjedommere, vores græske fjerdedommer og vores udvikler. Man har måske oplevet for mange år siden, at der kom en klubpræsident forbi helt tilfældigt, men vi oplevede ikke nogen unormale ting, lyder det.

- Det er et ekstraordinært pres, dommerne er under dernede, så de var meget glade for, at andre forbund ville acceptere invitationen, og for, at det gik godt, for så var det jo berettiget.

På sin vis altså en ordinær kamp under ikke-ordinære omstændigheder. Mads-Kristoffer Kristoffersen kendte for eksempel heller ikke lige meget til de spillere, han dømte, som han normalt gør i Superligaen.

Der var dog et par velkendte ansigter: Den tidligere Esbjerg-back Konstantinos Tsimikas og Yaya Touré, der blev skiftet ind, stillede begge op for Olympiakos. Sidstnævnte er fyldt 35 år og så en anelse tung ud i sin sidste tid i Manchester City, men ifølge den danske dommer var der stadig bold tilbage i den gamle ivorianske ben.

- Han kunne stadig godt tage to foden, så det var ikke noget problem, smågriner Mads-Kristoffer Kristoffersen.