Danskere har gode minder fra Dublin: En af de største oplevelser i mit liv
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Landshold

Danskere har gode minder fra Dublin: En af de største oplevelser i mit liv

Både Mathias "Zanka" Jørgensen og Kasper Schmeichel tænker tilbage på Danmarks seneste landskamp i Dublin med stor glæde. Lørdag får de gensyn med stedet, hvor de kvalificerede sig til VM for 11 måneder siden.

Hvis der er nogle i den danske landsholdstrup, der har fejret store triumfer i fodboldens verden, må det være Kasper Schmeichel og Mathias "Zanka" Jørgensen. Alligevel står en novemberaften i Dublin for knap et år siden som noget helt specielt, og de glæder sig til at gensyn med Irland lørdag aften.

Schmeichel var en del af det Leicester-hold, der ganske sensationelt vandt det engelske mesterskab i 2016, og "Zanka" har både vundet fem danske mesterskaber, fem pokaltitler og spillet Champions League med FC København. Men begge har kun været med til VM én gang, og billetten dertil indløste de mod irerne i november 2017.

Selv om sidstnævnte tilbragte hele opgøret på bænken, husker han tilbage på en stor aften.

- Det var rigtig stort og nok også en af de største oplevelser, som jeg har haft i mit liv. Det er sjovt, for selv om man bare sidder på bænken og kigger på, var det en fællesskabsfølelse, som blev endnu mere forstærket under VM, hvor man virkelig mærkede det der med at være dansker og være stolt af at være dansker og være stolt af at repræsentere Danmark, siger Mathias "Zanka" Jørgensen.

- Om det så betyder, at man sidder på bænken eller får lov til at spille. Der prøvede jeg lidt af det hele, og det var nok det tætteste på at være fan, jeg nogensinde har oplevet. Det sus op og ned, de opture og nedture, der hang med omkring hele kvalifikationen til VM og selve VM.

Kasper Schmeichel istemmer koret, men advarer også mod et hævntørstigt irsk landshold.

- Vi har selvfølgelig rigtig gode minder fra vores kamp derovre. Stor aften for os og for dansk fodbold. Vi kan måske bruge det til noget selvtillid, vi kender stadion og sådan noget, men jeg tror, det bliver en meget anderledes kamp den her gang. Jeg tror, de vil være ude efter noget revanche. Det var selvfølgelig et meget hårdt nederlag at tage for dem på hjemmebane – og så i en kamp, der var så vigtig for alle parter. Så jeg tror helt sikkert, de vil være topmotiveret, så det bliver vi også nødt til at være, siger han.

Danmark vandt, hvis nogen skulle have glemt det 1-5 i Dublin, efter det første opgør i København var endt 0-0. Det var et retvisende billede af den forskel, der var på de to hold, mener "Zanka".

- Når man spiller sådan to knockoutkampe, og det kender man også, hvis man ser kvalifikation til Champions League eller Europa League, som fx FCK er ekstremt dygtige til. Det er at sige: Det kan godt være, vi er et dårligere hold, men vi er i stand til at gøre det ret spændende over to kampe. Det var også det, Irland havde held med i Parken: at gøre det en taktisk og lidt mere kedelig affære. Og så havde vi heldigvis lidt mere held med at få sprængt kampen mere åben ovre i Irland, og så viste klasseforskellen sig.

Står I lige så godt til dem den her gang?

- Ja, det synes jeg da. Jeg synes, vi er et bedre hold end Irland, og det syntes jeg også, vi var dengang.

Selv om den irske motivation givetvis er i top, er den det samme for Danmark, forsikrer Mathias Jørgensen. For sejren i Dublin og den følgende VM-deltagelse har givet lyst til mere.

- Der er et benhårdt ønske fra os alle sammen om, at vi skal spille EM i 2020, siger han om slutrunden, der kan byde på én eller flere opgør i Parken.

- Det er ikke tit, man får muligheden for at spille sådan en kamp, så det er bare om at gå all in på det, og det skal vi også have som... Jeg så, Peter Møller (DBU's nye fodbolddirektør, red.) udtalte, at det må være ønsket og ambitionen at være med til alle slutrunder, og det matcher rigtig godt med de klubber, vi spiller i efterhånden, og vores eget ambitionsniveau.

Der er kickoff fra Aviva Stadium lørdag klokken 20.45.