Fredberg scorer græsk job og kæmper for at fjerne AGF-skuffelse fra cv'et
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

Fredberg scorer græsk job og kæmper for at fjerne AGF-skuffelse fra cv'et

Tidligere Superliga-træner Jesper Fredberg er blevet ansat i den græske storklub Panathinaikos, hvor han skal være med til at udvikle klubbens strategi. I Grækenland udlever han fodbolddrømmen, som ellers tidligt i karrieren led et knæk med en nedrykning i AGF. Fire år senere er Fredberg ude af den århusianske nedrykningsskygge.

Han var en talentfuld træner i AGF, hvor han som klubbens chef for U19-holdet var med til at vinde et sæt sølvmedaljer med en gruppe af meget unge mennesker, og det gode arbejde betød i sommeren 2013, at Jesper Fredberg blev forfremmet til assistenttræner i AGF. Han blev igen forfremmet, da AGF i februar 2014 fyrede træner Peter Sørensen. Jesper Fredberg fik sit livs chance i spidsen for fodboldklubben i Danmarks næststørste by.

Men de 14 kampe som chef for AGF blev lidt af et mareridt for Jesper Fredberg - i hvert fald set udefra. Klubben rykkede ud af Superligaen. Efter at have vundet to af de tre første kampe i spidsen for holdet, tabte han de resterende 11 kampe. Den ene af de 11 nederlag blev dog senere vendt til en sejr på skrivebordet, og sådan sluttede Jesper Fredbergs tid i AGF reelt.

Et forløb, der kunne knække selv den mest talentfulde træner.

På tidspunktet for ansættelsen var Jesper Fredberg bare 32 år, så det var ikke en mand, der havde en masse erfaring at trække på efter skuffelsen i Århus.

Jesper Fredbergs navn har siden været væk fra radaren i dansk fodbold, men det er ikke, fordi at han har stukket hovedet i jorden eller er forsvundet fra klodens overflade. Tværtimod. Han er blevet dansker i udlandet, hvor han siden har arbejdet. 

Senest har Jesper Fredberg landet et job som head of coaching i den store græske klub Panathinaikos.

- Der er ingen tvivl om, at min største og sværeste opgave var at tage over i AGF. Det var en tid, hvor jeg lærte ekstremt meget og fik meget erfaring, som man ikke kan få andre steder. Der var ikke noget, jeg hellere ville end redde AGF, det var bare meget svært. Men det var også med til at skubbe til, om det (livet i fodbolden, red.) var noget for mig eller ej - det var ikke et sjovt pres at stå i, men det bekræftede mig i, at det er det er rigtige. Og jeg har det sådan, at jeg ikke gider havde sådan en (AGF-nedrykning) siddende på mit cv, siger Jesper Fredberg til tipsbladet.dk og forklarer om mulighederne i udlandet:

- Nogle gange er man heldig - man skal også opsøge heldet. Det er en speciel verden, men det er altid sværere, når man ikke har spillet 50 landskampe - så skal man bevise sig lidt ekstra.

Danskeren må i første omgang parkere sin drøm om at vende tilbage til træningsbanen, da han altså er blevet ansat i en lederrolle, men når så stor en klub som Panathinaikos ringer, er det svært at sige nej. Han stoppede i sommer i cypriotiske Omonia Nicosia og var sat i forbindelse med et cheftrænerjob i Sydafrika.

- Jeg vil sige, at det har været nogle hektiske uger. Der har været tryk på. Der har været mange snakke med familien om, hvad vi skal. Der var et par andre steder, én meget aktuel mulighed, som kunne have være spændende. Den ene en cheftræner-stilling, den anden lidt mere en lederrolle - en slags mellemting mellem at være cheftræner og sportsdirektør, hvor man har fingrene lidt i det hele. Jeg valgte hele pakken med Panathinaikos. Så må vi se om et halvt år, om det var det rigtige, men jeg var nødt til at give det chancen, siger Jesper Fredberg, der godt ved, at det kan gå hårdt for sig i Grækenland, hvor ligaen flere gange er blevet sat på pause på grund af uroligheder og ballade omkring fodbolden:

- Vi gjorde os en del erfaringer på Cypern - vi bosatte os for eksempel i en anden by. Det hektiske i Cypern kan man så gange op, når det er i Grækenland. Jeg tror, jeg kommer til at være i en lidt mere beskyttet rolle her. Jeg skal ikke sidde ved sidelinjen, men hos sportsdirektøren. Vi har talt om det i familien, og vi er ikke nervøse. Man skal også huske, at man er priviligeret. Folk har en mening, når det går godt, og når det går skidt.

I Panathinaikos venter der en stor opgave. Klubben er straffet af FIFA for brud på reglerne om økonomisk fair play og kan derfor ikke spille i Europa i år. Klubben må heller ikke købe udenlandske spillere, og det betyder, at man i højere grad skal satse på egenudviklede spillere.

På en måde er problemerne altså med til at skubbe klubben i retningen af en bæredygtig fremtid, fordi Panathinaikos nu tvinges til at tænke i egenudvikling, og hvad den røde tråd skal være. Og hvordan. Fra førsteholdet og hele vejen ned til de yngste hold. Det bliver Fredbergs rolle i klubben.

- Mit første mål er at få skabt et overblik over trænerne og se, hvordan de træner. Der skal tages snakke med akademidirektøren, sportsdirektøren, cheftræneren. Og der skal tales strategisk med ledelsen. Derefter skal vi have tage en beslutning om, hvilken vej vi skal gå, og hvordan det kan implementeres bedst muligt, siger Jesper Fredberg.

Han er i den grad trådt ud af den århusianske nedrykningsskygge, som ellers nemt kunne have klæbt til Fredberg. For det er svært, når det første, man møder i seniorfodbolden, er en så markant modgang. Men danskeren har altså valgt at bruge det som noget positivt i stedet.

- Jeg er ekstremt ydmyg over at komme til Panathinaikos. Jeg er beæret over, at jeg kan gøre det. Fodbold er så stort her. Jeg lærer meget af at være ude, men vil gerne hjem på et tidpsunkt. Nu suger jeg erfaringer til mig. Det er ikke til at sige, hvad der kommer til at ske fremadrettet. Jeg giver det chancen. Det var det samme, da vi rykkede familien op og tog til Cypern. Det har vi ikke fortrudt, siger Jesper Fredberg.

Jesper Fredberg har fået en treårig aftale med Panathinaikos, og han kender sportsdirektør Nikos Dabizas særdeles godt, for det var samme mand, der ansatte Fredberg i Omonia Nicosia.