Video : Tipsbladet
Superliga

Randers-træner: Jeg er bekymret på fodboldens vegne

Randers-træner Thomas Thomasberg er bekymret på fodboldens vegne. Han frygter en trist udvikling i forhold til interessen, og han mener, at kamptidspunkterne i Danmark er med til at vanskeliggøre tingene.

Som tipsbladet.dk kunne afdække for godt en måned siden, peger pilen i den rigtige retning i forhold til tilskuertallet i dansk fodbold. Sammenlignet med samme periode i sidste sæson har der været en stigning på 11 procent, og det understreger altså, at viljen til at tage på stadion og se fodbold er til stede i det ganske land.

Det er dog vigtigt ikke at hvile på laurbærene, fastslår Thomas Thomasberg, der er cheftræner i Randers FC. Den rutinerede cheftræner lægger ikke skjul på, at han stadig har bange anelser i forhold til interessen for dansk fodbold.

- Jeg er lidt bekymret på fodboldens vegne. Tilskuertallet ser ganske vist ok ud i efteråret i Superligaen, men vi, der er fodboldfolk, skal virkelig gøre vores til at udvikle og fastholde de unge menneskers fodboldinteresse. Jeg er lidt i tvivl om, hvad der er for en oplevelse at komme til Superliga-fodbold i dag sammenlignet med for 10-20 år siden. Dengang var det bare stort at være på stadion og kende nogen, der var med eller derude. I dag er der bare så mange tilbud, siger Thomasberg til Tipsbladet og fortsætter:

- Jeg ved ikke, om det er fordi, at tv sender så mange kampe, og at de er spredt ud over syv forskellige kamptidspunkter, så jeg, som endda er Superliga-træner, ikke orker at se dem alle sammen, fordi jeg kører død i det. Det dræner simpelthen min lyst til at se fodbold. Jeg kan ikke holde til at se kampe klokken 12, 14, 16, 18 og 20 om søndagen. Telefonen kan også hurtigt virke spændende, hvis der ikke lige sker noget i en kamp. I gamle dage, når der ikke lige skete noget i den kamp, man så på stadion, kom der scoringer i de andre kampe, der blev spillet samtidig.

Han understreger, at hans bekymring ikke kun gælder dansk fodbold, men også den helt store scene.

- Champions League er i gang med den samme manøvre. De har lagt kampe klokken syv og ni både tirsdag og onsdag, og jeg gider ikke se kampene klokken syv. Jeg har altid set kampene én eller begge aftener, og det var fedt, der var otte eller 16 kampe i gang samtidigt. Når Barcelona eller Liverpool spiller klokken syv, så vælger jeg tit ikke at se kampen, fordi jeg kan se dem spille igen i næste uge.

- Jeg er bekymret på fodboldspillets vegne over, hvor vi er på vej hen. Det er også vores job, det gælder. Hvis folk ikke vil komme på stadion, hvis sponsorerne ikke vil betale, hvis tv ikke vil være med til at betale lige så meget, så dør vores job lidt. Jeg vil stadig være en fodboldmand, hvis jeg fik en fjerdedel af min nuværende løn. Men det vil skade vores arbejde. Jeg mener, vi på mange områder har et lige så godt eller bedre produkt end tidligere, men vi konkurrerer med så mange tilbud i dag, siger han.

Michael Gravgaard havde en pointe
Thomas Thomasberg fastslår gentagende gange, at det især er den yngre generation, der skal arbejdes med i forhold til at vække interessen for LIVE-fodbold. I en tid med fodbold på skærmen hver eneste dag frygter Randers-træneren, at der kommer til at ske en kulturændring.

- Hvad er det, der fylder for og fanger de unge mennesker? Er det fordi, det ikke er spændende nok? Vi skal ikke dræbe vores eget produkt. Jeg tror ikke på, at en Randers-fan også sidder og ser FC Nordsjællands kamp to timer før, så hvorfor kan vi ikke lægge de to kampe samtidig, hvis det gav lidt af den der fornemmelse tilbage, at man følger nogle kampe på samme tid hver søndag og er ude på stadion, uanset hvordan kampprogrammet lige er, siger Thomasberg og tilføjer:

- I dag er det Champions League-kampe tirsdag-onsdag, Europa League torsdag, Superliga fredag til mandag overfor en masse Premier League-kampe og alle mulige andre turneringer. Og så begynder man forfra om tirsdagen. Og du kan vel at mærke streame alt. Når man har en kærlighed til spillet, som jeg har, så håber man da, at det også kommer til at gå godt i fremtiden. Fodbold har i mange år været Danmarks nationalsport og noget, man samledes om.

- Det synes jeg stadig, fodbold er, men for mig at se er spillet på vej i en retning, hvor jeg bliver usikker på, hvordan situationen er om fem-ti år. Vi har lavet stadions og har på mange områder forbedret fodboldspillet i Danmark, og så vil det være ærgerligt, hvis der om fem-ti år kun sidder 1.500 tilskuere til mange Superliga-kampe.

Randers FC er én af de klubber, der for alvor har forsøgt at gøre en indsats i forhold til at øge interessen for dansk fodbold. Da Michael Gravgaard var direktør i Kronjylland, var det én af hans helt store kæpheste at få flere mennekser - særligt de unge - på stadion. Om Gravgaard havde succes med missionen, kan man diskutere. 

Under alle omstændigheder havde han en pointe, lyder det fra Thomas Thomasberg.

- Jeg har ikke løsningen klar. Man kan sige meget om Michael Gravgaard og hvad der gik og skidt, men han havde en pointe i, at vi skal fange den næste generation. Det er dem, der skal drive vores sport videre, både som spillere og som fans. For 20 år siden kom der 40.000 mennesker i Parken, når Danmarks udlandsproffer kom hjem og spillede venskabskamp. Da Danmark spillede mod Irland tidligere på måneden, sad jeg da og zappede, selvom det tilmed var en kamp med noget på spil. Jeg ved godt, tingene var afgjort, men alligevel. 

- Min søn går op i E-sport, og det samme gør flere af mine kammerater. Jeg gider ikke selv sidde og se på et computerspil, jeg vil selv spille. Men jeg må jo konstatere, at der bare er proppet på tilskuerpladserne til turneringerne på tv. Jeg håber, at vi kan blive ved med at samle folk om et godt produkt, og det vil ærgre mig, hvis fodbold ikke kan blive ved med det, lyder det fra Randers-træneren.

Tipsbladet bringer et længere interview med Randers FC-træneren fredag forud for Randers og FC Midtjyllands Superliga-kamp på søndag. Du kan købe Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet.