Gilberto Macena savner stadig Danmark - men ikke det danske vejr
Foto: Getty Images
Generelle

Gilberto Macena savner stadig Danmark - men ikke det danske vejr

Han taler stadig dansk, læser bøger på dansk og skriver med gamle holdkammertar fra Horsens-tiden. Gilberto Macena har nydt sit eventyr i Asien, men savner Danmark og besøger jævnligt sit andet hjemland.

Gilberto Macena er født og opvokset i Brasilien, de sidste syv år har han boet i forskellige lande i Asien og Mellemøsten, og han har ikke nogen dansk kæreste eller hustru. Der er på overfladen ikke meget, der taler for, at han stadig taler det sprog, han lærte sig i AC Horsens.

Men han har taget ø'erne og å'erne med i sig, så han kan bruge dem i de beskeder, han sender fra den anden side af jordkloden, og han undskylder ganske unødvendigt for sine danskkundskaber. For de fejler ikke noget. Selv "Instagram" udtaler ham med et dansk 'gram'.

Den slags kommer ikke af sig selv, når dansk ikke er modersmålet, og det er lige så lang tid, siden Macena forlod Danmark, som antallet af år han boede her. Derfor gør han en indsats for at holde det ved lige.

- En gang i mellem bliver nogle ord væk, og jeg glemmer det. Jeg er ikke så god til dansk mere, som jeg var før, men jeg har prøvet at holde det i gang, og jeg køber nogle gange bøger på dansk og læser dem. Nogle gange går jeg ind på nettet og læser ting på dansk. Jeg skriver også med nogle af de holdkammerater, jeg har kontakt med, fortæller han over telefonen fra Thailand.

- Jeg er i Danmark én eller to gange hvert år, og så går jeg ind i en bogbutik og vælger én eller to, og så tager jeg dem med på rejsen. Den sidste, jeg har læst, er Da Vinci-mysteriet, griner Gilberto Macena.

Lyden af hans latter bliver kvalt af en knallert, der suser forbi. Men Macena kan også bedre tillade sig at være udenfor i Thailand end i Danmark. Der minder klimaet mere om det, han var vant til hjemme i Rio de Janeiro.

- Der er altid mange tilskuere, det er et varmt land, og der er god stemning. Kulturen og menneskene er meget forskellig fra Brasilien, men klimaet er nogenlunde det samme, siger han.

Det får du ikke, hvis du vender tilbage til Danmark.

- Nej, men jeg savner Danmark alligevel. Det er sjovt at tænke på.

En uforglemmelig tid
En væsentlig årsag til det afsavn er hjerteklubben AC Horsens, som Gilberto Macena spillede for i seks et halvt år. I moderne fodbold er det måske lang tid, men ikke ligefrem enestående. Alligevel har angriberen flere gange udtrykt ønske om at slutte karrieren i gult.

Så hvad var det, der fik en brasilianer til at forelske sig i en lille klub i det kolde nord?

- I den tid, jeg var i Horsens, var vi igennem en periode, hvor Horsens blev et større navn i Danmark og Superligaen. Jeg kan også huske, vi sluttede på fjerdepladsen i Superligaen. Jeg blev også topscorer i mange år og slog nogle rekorder, siger manden, der har målrekorden i Horsens.

- Jeg er også sådan en, der godt kan lide at tage imod fans, og de tog godt imod mig, så jeg kan godt lide at give tilbage. Vi fik en nedrykning til 1. division, og bagefter kom vi tilbage til Superligaen. Så jeg synes, at vi har lavet lidt historie i klubben med mange andre profiler som Søren Jochumsen, Søren Friis, Allan Søgaard og nogle andre. Alle de ting har gjort det til en uforglemmelig tid.

Jochumsen og Friis taler han stadig med. Også Thomas Kortegaard, der fortsat er i klubben. Selvfølgelig på dansk.

34-årige Gilbert Macena åbnede i går op for at vende tilbage til Superligaen, selv om han blev skuffet over, at AC Horsens ikke ville have ham i sommer. Her har han ikke spillet siden vinteren 2012, da han skiftede til kinesisk fodbold, så Thailand, Saudi-Arabien og nu Thailand igen.

- Jeg har oplevet meget. De tre år i Kina var super for mig, og bagefter kom jeg til Thailand, hvor jeg var i Burinam, og vi vandt alt i Thailand. Det var en stor oplevelse. Lige pludselig var jeg i Al Qadisiyah i Saudi-Arabien, og der oplevede jeg en helt anden verden. Så kom jeg tilbage til Thailand og er faldet godt til her, fortæller Macena.

- Jeg kan godt lide den måde at leve på her. Fodbold har også været sjovt, og uden for banen er det også sjovt. Det har været en fin oplevelse, de her år.

Der er dog plads til flere fine oplevelser, hvis det står til Gilbert Macena. Han planlægger med fortsætte karrieren i fire år endnu - og måske i Danmark, når kontrakten udløber til nytår.