Helsingør mangler penge efter Superliga-eventyr: Indtægterne er halveret
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
1. division

Helsingør mangler penge efter Superliga-eventyr: Indtægterne er halveret

Det var en dyr fornøjelse at rykke op i Superligaen for FC Helsingør, der brugte op mod 10 millioner kroner bare på stadion. Efter nedrykningen har klubben halvt så mange indtægter og er derfor på jagt efter nye penge.

Man skulle tro, det var den rene guldgrube for en klub som FC Helsingør at rykke op i Superligaen: en lille deltidsprofessionel klub med beskedne udgifter, der pludselig får del i de mange tv-millioner og langt flere mennesker på stadion.

FC Helsingør tjente da også mange flere penge i det år, klubben var en del af landets bedste række, men lige så hurtigt forsvandt de igen. Og da holdet rykkede tilbage i 1. division, blev indtægterne halvveret. Fra 30 millioner til 14-15, som formand Finn Moseholm sagde til Helsingør Dagblad i sidste uge.

Det har ifølge avisen skabt behov for, at Helsingør finder to millioner inden sæsonens afslutning, og selv om beløbet ifølge Moseholm var et strategisk standpunkt for at lokke investorer til, er pointen den samme: Superliga-eventyret var ikke nogen guldkalv. Tværtimod, faktisk.

Det var i høj grad klubbens stadions skyld.

- Helsingør Stadion er ikke egnet til andet end 2. divisionsfodbold, og vi fik kun dispensation, fordi vi havde vedtaget at bygge nyt stadion. Den gjaldt i én Superliga-sæson, mod at vi foretog en masse ænderinger og tilpasninger af stadion. Hele den udgift beløb sig til syv-otte-ni millioner kroner, fortæller formand Moseholm til tipsbladet.dk.

Stadig et eventyr
Helsingør Kommune hjalp fodboldklubben ved at betale de 2,9 millioner, som var rene sikkerhedsforanstaltninger. Resten stod FC Helsingør selv for, blandt andet da holdet over vinteren måtte leje sig ind på RIght to Dream Park i Farum.

- Det kostede os yderligere en million. Hvis vi havde haft et stadion, der var tidssvarende, og ikke skulle leje os ind, kunne vi have polstret os, siger Finn Moseholm.

Det nye stadion er ved at blive bygget nu, så oprykningen kom måske et år eller to for tidligt?

- Ja, jeg har hele tiden sagt, at den sportslige sektor overhalede os inden om i vores strategiske planlægning for, hvornår vi skulle på sådan et eventyr. Men når det er sagt, var det stadig en kæmpe oplevelse. Der er kæmpe forskel på 1. og 2. division og så at spille Superliga.

Så det var stadig et eventyr?

- Ja, vi er ikke blevet slået ud af den grund, og vi har gjort os nogle gode erfaringer, siger bestyrelsesformanden, der til gengæld er overrasket over, hvor hård landingen har været efter nedrykningen.

- Det har været hårdt arbejde nu her. Selv om jeg både har snakket med Viborg og Esbjerg, som sagde, det var hårdt at ryge ud, så kunne jeg godt forstå det, for de er etablerede klubber, men jeg tænkte, at os, der var ny, ville det ikke komme til at ramme så hårdt, men det skal jeg da love for, at det har gjort. Det er hele vejen rundt: frivillige, bestyrelse, administration. Der var kæmpe hype om Superligaen hver eneste weekend, og der er en verden til forskel i 1. division. Det er vi blevet ramt af.

Svært at være forening
I går fortalte Finn Moseholm, hvorfor han og den øvrige bestyrelse havde sagt nej til de amerikanske investorer, der havde henvendt sig for at købe sig ind i klubben. Forhandlingerne kan dog blive genoptaget, mens også en gruppe lokale pengemænd og -kvinder er i spil.

Anledningen er blandt andet, at FC Helsingør skal professionaliseres. Det er simpelthen for svært at være med i toppen af dansk fodbold, når man stadig fungerer som forening, så der skal stiftes et selskab til den professionelle afdeling.

- På generalforsamlingen i september fik vi mandat til at afsøge og stifte et selskab. Vi fandt ud af i vores optur til Superligaen, hvor svært det er at være med på det niveau og være en forening. Der er ingen, der vil give en kassekredit for eksempel, indleder bestyrelsesformanden sin forklaring.

En kassekredit er en slags lån, som for mange virksomheder er vigtig i deres løbende betaling af regninger. Det kan eksempelvis være en fodboldklub, hvis indtægter kommer i store ryk i form af tv-penge og sponsorater.

Nu er FC Helsingør ved at stifte et selskab, der skal tage sig af den slags. Sådan en virksomhedsoverdragelse er kompliceret, så klubben har både en advokat og en revisor til at arbejde på den.

- Det er med henblik på etablere et aktieselskab, som skal tage sig af de kommercielle ting i klubben. Vi vil bevare foreningen FC Helsingør til at tage sig af talentudvikling, og så kan førsteholdet og måske U19 og U17 være en del af selskabet, siger Finn Moseholm.

Det er netop det selskab, som enten de amerikanske eller de lokale investorer er tiltænkt at købe sig ind i.

- Hvis der kommer sponsorer ind med, hvad de end lægger, får de indflydelse ud fra, hvor mange aktier de nu har. Det handler om, at foreningen skal værdisættes, ud fra det skal man investere ind i det. Så det har vi sat på skinner, siger formanden.

Der er ingen tidshorisont for, hvornår det skal være afklaret.