Video : Tipsbladet
Generelle

To danske teenagere skal til prøvetræning hos spansk topklub

Getafe, der ligger på femtepladsen i La Liga, har inviteret to 15-årige danskere til prøvetræning. De rejser til Spanien i næste uge.

Der er kun fire hold, der er bedre placeret end Getafe i La Liga: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid og Sevilla. Alle spillere, trænere og ledere er professionelle, og klubben er vant til at handle med Europas største.

Brøndby Strand IK er en lille klub på den københavnske vestegn, der som regel sender sine bedste ungdomsspillere til Brøndby IF's Masterclass og ellers forsøger at være noget for de unge i området. Førsteholdet spiller i serie 2 i foråret.

Desto større er det, at to af BSI's U16-spillere om en uge skal tilbringe fire dage i Madrid, hvor de skal træne med i Getafe. Formand Henrik Rasmussens umiddelbare reaktion, da han taler med tipsbladet.dk, er da heller ikke til at tage fejl af.

- Det er helt fantastisk!

Til daglig spiller Mahdi Fatahi og Ali Shah på Brøndby Strand IK's U16-hold, men fra mandag i næste uge får de chancen for at snuse til livet på et stort akademi. De er begge 15 år; Fatahi er 10'er, og Shah er kantspiller.

Den anerkendelse, der ligger i invitationen fra en La Liga-klub, betyder meget for en klub som Brøndby Strand. De mennesker, der bor i nærheden, har for manges vedkommende indvandrerbaggrund, og det afspejler sig i klubben.

- Det fylder mig med stolthed, fordi det viser, at det har båret frugt, at vi har fundet en tilgang til unge mennesker med anden etnisk baggrund, som for en stor dels vedkommende er rekrutterede fra "fodboldbure" eller fodboldpladser i vores nærområde, hvor mange har rendt rundt, da de var yngre. Der har vi haft fingeren på pulsen, inviteret dem ind i klubben og tilbudt dem fodbold under mere strukturerede former, siger Henrik Rasmussen.

- Vi har har haft folk dernede, som har forstået balancen at træne lidt utilpassede gadebørn, forstået på den måde, at de tidligere har haft en lidt anarkistisk gadekutlrur, som der er kommet lidt form på hos os. Vi har kunnet se i de fodboldbure, at de kunne nogle ting, de kunne nogle driblinger, de havde nogle individuelle kvaliteter, som vi fandt det værdifuldt at bibeholde i træningen, samtidig med man prøvede at implementere dansk kollektiv tænkning.

BSI-formanden fortæller, at klubben for fem-seks år siden gik gennem et paradigmeskifte, hvor mange personer med anden etnisk baggrund kom med i bestyrelsen, og hvor klubben fik mere struktur på sit arbejde med de unge.

Det var blandt andet i erkendelse af, at mange talentfulde spillere med indvandrerbaggrund som Mahdi Fatahi og Ali Shah ikke slog igennem som professionelle.

- Det har vi undret os meget over i klubben. Hvad sker der med de individuelle kvaliteter? Hvorfor falder de fra? Det er på den måde, vi arbejder, siger Henrik Rasmussen.

- Vi har unge fra Pakistan, Indien, de arabiske lande, Tyrkiet, og det er noget, vi arbejder med som niche. Min egen stolthed går på det setup. Vi er nødt til at finde trænere, der har den psykologiske tæft til at tage fat i de unge mennesker.

- Man er nødt til at have en form for specialdesignet tilgang til unge med anden etnisk baggrund, som har stort talent, men som mangler nogle af de andre sider, der fordres af dansk fodbold på højeste niveau.

15-årige Mahdi Fatahi og Ali Shah er lige præcis den slags spillere, som Henrik Rasmussen og co. gerne vil hjælpe frem. Det betyder ifølge formande meget for de andre drenge i BSI, at de kan se, at man får chancen for at drive sit talent videre end fodboldburene ved boligblokkene.

- De er et pragteksempel på det. Det er et nåleøje, men der er små succeshistorier hist og pist som med de to her, siger BSI-formand Henrik Rasmussen.

Fatahi og Shah rejser til Madrid mandag den 18. februar og vender tilbage 22. februar.