Video : Tipsbladet
Landshold

DBU-boss jubler over Hjulmand: Forventer Hareide forbliver professionel

Peter Møller er glad for aftalen med Kasper Hjulmand, og han er ikke bange for, at ansættelsen skaber uro i forhold til Åge Hareide, selv om den nuværende landstræner ikke ønskede at være til stede på onsdagens pressemøde.

Kasper Hjulmand skal fra sommeren 2020 være dansk landstræner. Når EM-slutrunden, der blandt andet afvikles på dansk grund, er forbi, afløser den tidligere FCN-træner Åge Hareide på posten, og desuden afløses assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson af Morten Wieghorst.

Trænerskiftet skal blandt andet ses i lyset af, at DBU vil ændre strategien for landsholdet, men unionen har endnu ikke løftet sløret for, hvad strategien præcis går ud på. Det eneste, vi ved, er, at Åge Hareide ikke skal stå i spidsen for den.

- Vi har truffet den beslutning, at vi synes, Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst er de rette til det. Det er sådan set et meget enkelt svar, siger Peter Møller, der er fodbolddirektør i DBU, og fortsætter:

- Vi havde Danmarks suverænt bedste træner ledig på markedet, og som har præsteret mange store ting under små vilkår. Hvad kan han så ikke præstere med et stærkt hold? Jeg har fuld tillid til, at Kasper kan gøre nogle af de ting, Åge og Jon også har gjort.

Var det fordi, Kasper Hjulmand var ledig på markedet, eller fordi der skulle en ny mand til?

- Beslutningen var taget om, at vi skal have en ny strategi og vision for dansk fodbold efter 2020, og så skulle der jo en ny mand til, og når man så har Kasper Hjulmand gående, er det bare at slå til. Og så skal man huske at stoppe på toppen, og det gør Jon og Åge forhåbentlig til den tid, siger Peter Møller.

- I har ikke tabt mange kampe under Åge – hvorfor er der brug for en ny strategi?

- Det er jo glædeligt at høre jer sportsjournalister være så begejstrede for Jon og Åge, det glæder jeg mig til at opleve til efterårets kampe, og vi får spredt det budskab ud til hele fodbold-Danmark. Det er prisværdigt, og det er jeg glad for, I gør. Men som sagt er jeg også rigtig glad for, hvad Åge og Jon har gjort, og jeg har en forventning om, de vil fortsætte det arbejde det næste års tid. Når de har gjort det, udløber deres aftaler, og så er vi i vores ret til at gøre andre ting, hvis det er det, vi ønsker. Og det har det været.

Åge er den landstræner med det højeste pointsnit – vi savner nok lidt en forklaring på, hvad det præcis er, han ikke kan, som Hjulmand og Wieghorst kan bedre?

- Åge kan lige præcis det, vi gerne vil have lige nu, men jeg skal også tænke på dansk fodbold over de næste to-fire-seks-otte år. Hvad er det for en retning, vi går i? Hvordan skal vi udvikle os. Hvad er den røde tråd? Gør vi de rigtige ting? Vi har brug for, at der er én, der kan være med til at sætte den retning, og udover at vinde fodboldkampe kræver jobbet som landstræner mange ting. Der ser vi Kasper Hjulmand som det bedste bud.

I står midt i den måske vigtigste kvalifikation nogensinde – er der slet ikke en del af dig, der er bekymret for, det her kan skabe uro?

- Nej, overhovedet ikke. Jeg har den indstilling til tingene, at når du er et sted, gør du det bedste, du kan, opfører dig ordentligt og er professionel. Den forventning har jeg også til Åge og Jon og til spillerne. Vi står foran at kunne kvalificere os til en slutrunde på eget græs – hvem vil ikke give sin højre arm for at være med til det? Jeg forventer, Åge og Jon giver den fuld gas og fortsætter det gode arbejde.

- Jeg synes, Kasper Hjulmand har et syn på tingene, som passer rigtig godt til dansk fodbold. Det er til gavn, at vi får en træner ind, som har en klar filosofi og spillestil. Åge gør det fint i øjeblikket på sin måde, og vi er sikre på, Kasper kan gøre det godt på sin måde, når han tiltræder.

Havde du gerne set, at Åge Hareide var til stede ved dagens pressemøde?

- Ja, det havde jeg gerne set.

Hvorfor er han ikke det?

- Det må du spørge Åge Hareide om.

Hvad tænker du om timingen i den her udmelding?

- Vi havde besluttet os for, det skulle være i dag. Vi har tre måneder til næste kamp, men først og fremmest var det vigtigt for mig at signalere over for Åge, at vi har truffet den her beslutning og helt ærligt og redeligt fortælle ham, hvad vi har gjort. Jeg har ikke lyst til at gå ni måneder med den her beslutning bag hans ryg. Så det var i respekt over for ham.

Har Åge og Jon tydeligt tilkendegivet over for dig, at de med sikkerhed bliver til og med EM 2020?

- De har ikke signaleret andet, og jeg forventer, at de overholder den aftale, de har.

Har det haft en indflydelse, at vi igen får en landstræner med et dansk pas?

- Ikke definitivt, men det betyder da også noget. Det er da et skulderklap til vores talentudvikling, og den har jeg også ansvaret for. Vi får en dansk landstræner og en dansk assistenttræner, men det behøver ikke være tungen på vægtskålen. Men jeg synes kun, det er et plus, slutter Peter Møller.

Både Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst har underskrevet en fire-årig aftale med DBU. De har formelt første arbejdsdag 1. august 2020.