Video : Tipsbladet
Superliga

FCM-profil frygter for flygtninge: Hver dag er en kamp for at overleve

Awer Mabils velgørenhedsorganisation hjælper børn og unge i flygtningelejre, men det arbejde er svært i øjeblikket. Det vil være ødelæggende, hvis coronavirussen rammer en lejr.

Danmark er på vej ud af coronavirussens kløer. Mange er vendt tilbage på arbejde, venner og familie begynder at mødes igen, og hverdagen ligner små småt sig selv. Men én gruppe af indbyggere er stadig afskåret fra næsten alle, de har kær.

Udlændinge kan ikke rejse hjem eller få besøg af venner og familie, så længe grænserne er lukket. Det rammer blandt andet en lang række Superliga-spillere, der har tilbragt hele coronaperioden i et fremmed land uden mulighed for at besøge eller få besøg hjemmefra.

- De danske fyre er heldige, for de kan bare tage hen til deres familier, så det er meget frustrerende, at vi ikke kan. Men jeg må acceptere, at jeg ikke kan gøre noget, for det handler om at hjælpe folk og redde liv ved ikke at rejse men lukke grænser. Så fra det perspektiv er det godt. Men fra et andet perspektiv savner jeg min familie og venner. Det ville have været rart at kunne se dem, siger Awer Mabil til tipsbladet.dk.

Den australske landsholdsspillers lillesøster døde i fjor, hvilket ikke har gjort afsavnet til familien mindre. Mabil har i det hele taget haft et vanskeligt år og er først nu ved at finde sine fødder efter tragedien, som han fortalte forleden.

Men han er glad for, at teknologien tillader, at han uden videre kan ringe og snakke med sin familie på den anden side af jorden. Coronaperioden har desuden bragt Mabil tættere på nogle af de andre udlændinge i FC Midtjyllands trup.

Læs også:FCM-profil vil være mester og i Champions League: Jeg er træt af at rykke ned

- Vi har haft rigtig meget tid alene, og det er svært, når man er vant til at have mange mennesker omkring sig, når man er til fodbold hver dag. Det er en af de store ting, jeg har savnet. At lave sjov sammen. Og for os udlændinge er det svært, for vores venner og familie er så langt væk. Det var hårdt. Men vi har en god gruppe, så vi har også venner på holdet, som vi har tilbragt tid sammen med, siger han.

- Jeg har tilbragt meget tid med (Sory) Kaba, jeg har været sammen med Frank (Onyeka) og (Manjrekar) James. Det har været hyggeligt at lære hinanden at kende endnu bedre. Vi griller hos hinanden, spiller fodbold, golf nogle gange. 

De seneste uger har også været bedre, for FCM-spillerne har trænet med hele holdet og ikke bare i mindre grupper. Det hjalp både på humøret og motivationen, mener Awer Mabil.

"Hvis virussen slipper ind, bliver det svært at kontrollere"
Når han ikke spiller fodbold, er han involveret i velgørenhed. Mabil var med til at stifte Barefoot to Boots, der hjælper afrikanske flygtning med fodboldudstyr, uddannelse og sundhedsudstyr.

Han ved om nogen, hvordan livet i en østafrikansk flygtningelejr er, da han tilbragte ti år af sin barndom i netop sådan en, inden hans familie kom til Australien. Så Mabil frygter, hvad der sker, hvis virussen får fat et sted, hvor de dårligt nok har nok mad til at overleve endsige respiratorer til folk med åndenød.

Læs også:46 Superliga-sommersalg: Kæmpe profiler på affyringsrampen

- Hvis virussen kommer derind, er det svært, for de har ikke ressourcerne til at bekæmpe det. Jeg kan ikke tage dertil for at gøre noget, så det eneste, jeg kan gøre, er at sende dem gode tanker. Det vil jeg fortsætte med, til det her er forbi. Og når jeg kan gøre noget, gør jeg det. Når jeg må, siger Awer Mabil.

Barefoot to Boots hjælper især i Kakuma-flygtningelejren, hvor Mabil selv boede. Foreløbig er meldingerne derfra positive.

- Jeg prøver at holde mig opdateret. I øjeblikket virker det okay. Vejret er meget varmt, så jeg tror, det er svært for corona at overleve der. Jeg er ikke ekspert, men fra hvad jeg hører, er det okay.

- De skal også være udenfor hele tiden. For at overleve der kan man ikke blive indenfor. Hver dag er en kamp for at få noget at spise, så folk er nødt til at være ude. Så hvis det kommer dertil, bliver det svært at kontrollere det. Så jeg beder til, at det ikke kommer dertil, siger han.

Læs også:Har kun spillet tre kampe: Marc Dal Hende melder sig helt klar

Læs også:FCM-rekordindkøb erkender: Skulle have scoret mere i efteråret

Læs også:FCM-stjerne rygtes til storklubber: Er glad for de spørger til mig