Video : Tipsbladet
Generelle

Leder: Det strategiske valg efter Bundu og Amini definerer AGF

For AGF er det en stor og vigtig sommer, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, i dagens leder.

Lederen er fra fredagens trykte udgave af Tipsbladet. Du får Tipsbladet med, når du køber Ekstra Bladet om fredagen. Du kan også få et abonnement på fredagsavisen - læs mere her.

---

Det er nye tider i Århus.

En bronzemedalje, rekordsalget af Mustapha Bundu og kvalifikation til Europa League – det er ganske enkelt ikke set bedre i næsten et kvart århundrede.

Honka Espoo dufter måske mere af Inter Toto Cup end Europa League-hæder.

Men når den seneste tur i Europa bød på en ydmygelse mod Dila Gori i 2012, og triumfen mod Nantes i 1997 er århusianernes forrige gang i Europa, er der al mulig grund til at gå meget op i kampen mod finnerne, uanset at de næppe havde tiltrukket et stort publikum, selv hvis der kunne og blev lukket tilskuere ind til europæiske kampe i de kommende måneder.

På førsteholdet er det dog også nye tider, når man ser på de ansigter, der var til første træningspas i sæsonen torsdag formiddag.

Læs også:Trods smittestigning i Århus: AGF-boss er klar til flere tilskuere

At Mustapha Bundu er væk er det første og måske største issue for AGF, selvom man ikke skulle tro det efter at have set det århusianske hold spille sig til tredjepladsen i foråret uden Bundu i nogen nævneværdig rolle.

Man skal ikke tage fejl af, at Mustapha Bundu var en afgørende kraft to/tredjedele af vejen til bronzemedaljen – der var naturligvis en årsag til, at det var Bundu, man kunne få tre millioner euro for, og at ingen af de andre spillere i truppen var i nærheden af at kunne sælges med et tilsvarende prisskilt.

Lige så vigtig var Mustafa Amini, selvom han heller ikke spillede nogen rolle i de to sidste måneder af sæsonen. Amini er flyttet fra Århus og skifter muligvis til en klub i Asien, hvor han vil tælle i en særlig udlændingekvote for spillere fra det asiatiske kontinental- forbund.

Endelig er Jakob Ankersen rykket til Esbjerg fB på en treårig kontrakt, efter AGF tilbød en etårig aftale. For mange vil det stop virke som det mest alvorlige efter Ankersens fremragende sæsonafslutning, men inden 2020 var Amini og Bundu helt anderledes afgørende for AGF end Ankersen, så det skifte bør AGF kunne leve med, når man har Jón Dagur Thorsteinsson og den ny serbiske kantspiller Milan Jevtovic at trække på.

Men Bundu og Amini, den er hård.

AGF's sportschef Peter ”PC” Christiansen er ikke typen, der efterlader en opgave uløst, så selvfølgelig bliver hullerne lukket og en stærk AGF-trup sendt i aktion. En del af håbet er også, at Gift Links forvandler spændende glimt i begrænset spilletid i debutsæsonen til storspil og en fast rolle nærmere startopstillingen i sæson 2.

Men for ”PC” og AGF er det en stor og vigtig sommer.

Læs også:David Nielsen: Nye spillere vil være en super bonus

Der er masser af spillere derude, man kunne købe og skrive kontrakt med her og nu.

Men andre end tipsbladet.dk's brugere kan læse, at AGF lige netop har fået tre millioner euro for Mustapha Bundu fra Anderlecht, og dermed opstår dilemmaet.

Skal man hente spillere her og nu, vel vidende at man måske kommer til at betale overpris, så man står stærkere til Europa-kampene og sæsonstarten, eller skal man afvente markedet og få nogle folk billigere i de sidste to-tre uger, før transfervinduet lukker 5. oktober?

Det nye AGF hælder nok mest mod det sidste end det første, og selvom det er fristende at sende det bedst mulige hold på banen mod Honka, er det ikke ansvarligt at satse voldsomt på en turnering, hvor man har meget små chancer for at nå gruppespillet med meget stærke modstandere på lur i runderne efter Honka-kampen.

Men derfor er det stadig vigtige beslutninger, der venter i Århus.

Man vil etablere sig i Top 6, hvilket så absolut er muligt men nok også kræver en midtbanekapacitet i stedet for Amini og en brandgod kontraspiller og udfordrer som Mustapha Bundu.

Til AGF's fordel taler, at århusianerne efterhånden har stærke unge spillere, man selv har uddannet, og som kan tage indskifter- og reservepladser i truppen i stedet for, at man skal hente folk udefra til bænken til 70.000-90.000 kroner om måneden, som AGF var nødt til indtil for et par år siden.

Men Amini og Bundu skal erstattes, og AGF's beslutninger på markedet i de næste syv uger, alternativt til januar, hvis de rigtige deals ikke dukker op i september og start- oktober, vil sætte tonen i klubben de næste par år.

Læs også:Ny AGF-assistent: Er også en hardhitter som træner

Læs også:AGF-indkøb kender maksimalt pres fra Serbien: Jeg er klar til hvad som helst

Læs også:AGF-boss lover flere indkøb: Bekræfter interesse for midtbanespiller