Video : Tipsbladet
Superliga

Tidligere Superliga-målmand er havnet i Arsenal: Han er en drøm for en træner

Runar Alex Runarsson slog igennem i FC Nordsjælland og er nu kommet til Arsenal. Få kender ham bedre end Olafur Kristjansson, der fulgte ham i Island og gav ham debut i Superligaen. Her fortæller han om at arbejde sammen med den nyslåede Premier League-keeper.

Da Runar Alex Runarsson kom til FC Nordsjælland i januar 2014, var han en talentfuld målmand, jovist, men også komplet ubeskrevet i Danmark og i øvrigt tiltænkt en plads på U19-holdet.

Her seks et halvt år senere er han havnet i en af de største klubber i en af verdens største ligaer. Runarsson er gået fra ukendt teenager til Arsenal-målmand, og den udvikling har hans tidligere træner fulgt.

Olafur Kristjansson kendte med egne ord Runarsson "rigtig godt" fra Island, gav ham debut i Superligaen og har siden holdt jævnlig sms-kontakt med målmanden.

- Jeg havde fulgt ham i hans klub i Island, fra han var ungdomsspiller. Jeg kender også hans far rigtig godt. Da han kom til Nordsjælland, var det et rigtig godt skridt for ham. Han blev hentet som U19-målmand, selv om han havde spillet kampe i bedste række i Island, og han var meget afklaret med, at han skulle have erfaring via U19- og reserveholdet og på den måde arbejde sig hen mod førsteholdet, siger Kristjansson til tipsbladet.dk.

Runarssons far, Rúnar Kristinsson, var dengang cheftræner i KR hjemme i Reykjavik. Siden har han været i Lillestrøm og Lokeren og er nu tilbage i KR. Han gav sin søn den første smag på førsteholdsfodbold i en ung alder. Debuten kom endda mod Standard Liége i Europa League-kvalifikationen.

Læs også:Officielt: Tidligere FC Nordsjælland-keeper skifter til Arsenal

- Jeg kan huske han fik chancen, da Hannes Halldorsson (tidligere Randers-målmand, red.) blev skadet, hvor han kom ind og spillede rigtig godt, siger Kristjansson.

- Jeg tror, eller jeg ved, at det ikke var en fordel for ham at være søn af sin far, men han var også oppe mod en god målmand, og den opgave løste han til punkt og prikke. 

Hvorfor var det ikke en fordel at have hans far som træner?

- Man vil altid vælge den bedste, men du ved godt, hvordan det er. Jeg har selv prøvet at træne familiemedlemmer, og de skal være exceptionelt bedre end de andre, før man træffer beslutningen om at sætte dem på holdet. Jeg trænede min bror i tidernes morgen og har også haft min søn inde over. Min lillebror var syv år yngre end mig, og jeg tror ikke altid, han var så glad for at have brormand som træner.

Var du hård ved ham?

Læs også:Få detaljer mangler: Tidligere FCN-keeper kan få Arsenal-debut på onsdag

- Ja, men det havde han også godt af, siger Olafur Kristjansson med grin.

Den nuværende Esbjerg-træner tror, at Runar Alex Runarssons hårde læretid under sin far var med til, at han har holdt jordforbindelsen og arbejdet hårdt for at nå sine mål. For hvis der er en ting, der kendetegner Runarsson, er det sidstnævnte.

- Det er altid nemt at sidde og sige, når en spiller har fået sådan et skifte: "Jeg kunne da godt se, han ville drive det til noget mere." Men hvis man kigger på hans arbejdsmoral og ærgerrighed for at blive bedre, er han sindssygt detaljeorienteret og kritisk, så han har alle forudsætninger. Han arbejder stenhårdt, ser sig selv på video og vil gerne blive bedre. Han er en drøm for en træner.

- Jeg tror også, det satte skub i hans udvikling at få Iñaki Caña som målmandstræner i sin tid; de passede godt sammen. Det har sikkert også hjulpet ham til at komme til Arsenal, siger Kristjansson med henvisning til målmandstræneren, der tidligere var i FC Nordsjælland og nu er i Arsenal.

Mens Olafur Kristjansson forlod FC Nordsjælland i december 2015, solgte klubben først Runarsson til Dijon i 2018. Derfra skiftede han direkte til Arsenal for tre dage siden. De to islændinge holder dog stadig kontakten.

- Jeg har fulgt ham, og en gang i mellem sms’er vi og hører lidt til hinanden og ønsker tillykke, hvis der sker noget i livet. Han er for eksempel blevet far for lidt siden. Han er en god knægt, og sådan nogle altid man gerne holde kontakt med.

Læs også:Tidligere FC Nordsjælland-spiller meget tæt på Arsenal

Læs også:Arsenal sender Leicester ud af Carabao Cup efter selvmål

Læs også:Premier League rykker kampe for britiske pubgæsters skyld