Video : Tipsbladet
Superliga

Topscorer, mester og skuffelse: Så ringe var vi til at forudsige Superligaen

I september kom Tipsbladets journalister med bud på, hvordan sæsonen ville gå. Nogle bud ramte plet, andre var helt, helt ved siden af. Før starten på foråret har journalisterne fået muligheden for at ændre deres bud.

Dansk topfodbold er tilbage.

Efter en historisk kort vinterpause er Superligaen tilbage og indledes tirsdag aften med opgøret mellem Randers FC og AC Horsens.

I september kom Tipsbladet med bud på, hvordan sæsonen ville gå. Nogle bud var - når man kigger tilbage - ganske gode, andre var ganske håbløse.

Vi har valgt at give vores folk en ny chance, og derfor får journalisterne muligheden for at ændre på deres bud. Vi bringer både buddet fra i september - så I kan se, hvor kloge eller dumme, vi var - samt det nye bud. Samtidig skal journalisterne denne gang give et bud på, hvem der bliver Forårets Profil i Superligaen.

Hvilket hold bliver sæsonens store overraskelse?

Thomas Pyndt, journalist:
Sagt i efteråret:
- Jeg tror, at SønderjyskE bygger videre på pokalsejren over AaB og denne gang sikrer sig en plads i top seks. Godt nok mangler der lidt på bredden, men startopstillingen er stærk, og hvis Anders K. Jacobsen også rammer målformen, får Glen Riddersholm en tiltrængt succes i Superligaen, efter mesterskabet med FC Midtjylland i 2015 blev efterfulgt af fire sæsoner langt fra top seks.

Sagt nu:
- Mit bud fra sæsonstarten var SønderjyskE i kraft af den stærke startopstilling og en ide om, at Anders K. Jakobsen kunne ramme målformen, og det har holdt. "AK" har scoret seks gange og er endda blevet overgået af Haji Wright med syv, så måldelen er på plads, mens det er mere uvist, hvad tabet af Alexander Bah kommer til at betyde. Jeg holder nu fast på Riddersholms mandskab og siger, at en plads i slutspillet er nok til, at de er sæsonens store overraskelse. Men Brøndby har overrasket endnu mere og fortsætter det med en mesterskabskamp til falderebet, er det selvfølgelig Niels Frederiksens imponerende holdarbejde, der må tage den pris.

Ole Hoffskov, journalist:
Sagt i efteråret:
- Vejle Boldklub ryger traditionelt lige så hurtigt ned igen, som de rykker op. Fire gange er VB rykket ned efter blot én sæson i den bedste række, og det er ikke utænkeligt, at det sker en femte gang. Jeg tror det bare ikke. Vejle var suveræne i NordicBet Ligaen, og så stor er springet ikke fra toppen af den næstbedste række til den lave ende af Superligaen. Jeg siger ikke, at Vejle kommer i top seks eller noget, der minder om, men jeg tror, at VB kommer i nogenlunde sikker afstand af nedrykning.

Sagt nu:
- Mit gæt før sæsonen var Vejle Boldklub. Det lignede et fremragende bud efter de første seks runder - nu fremstår det mere tvivlsomt, og jeg tror ikke på, at det bliver til mere end en lunken placering for oprykkerne. Nu har jeg størst fidus til Randers som den største overraskelse. De var allerede den største overraskelse i efteråret, og jeg tror, at der er så meget bund i Thomas Thomasbergs mandskab, at holdet går i top seks.

Troels Bager Thøgersen, chefredaktør:
Sagt i efteråret:
- OB og Randers kommer til at klare sig godt - jeg tror, OB profiterer af et meget anstrengt program for topholdene og måske ender med bronze efter FCK og FC Midtjylland.

Sagt nu:
- Jeg havde jo sat OB og Randers til at slutte langt fremme, men valgte at skrive, at OB kunne overraske og i sidste ende tage bronze efter FC København og FC Midtjylland. Det ser jo rimelig dumt ud nu. Men Randers skal nok slutte sæsonen i Top 6 og på en fornuftig placering.

Sebastian Stanbury, journalist:
Sagt i efteråret:
- Det er næsten en overraskelse, hvis klubben, der vinder bronze, formår at følge op med endnu et godt år. I de senere år er både Lyngby og Esbjerg rykket ned sæsonen efter en tredjeplads i ligaen. AGF bryder det mønster. Jeg tror, de kommer til at klare sig fint trods afgangen af Mustapha Bundu og Jakob Ankersen, for aarhusianerne har handlet fornuftigt og ambitiøst på transfermarkedet.

Sagt nu:
- Jeg spåede, at AGF ville bryde mønsteret af klubber, der rammer en nedtur efter pludselig at have vundet bronze. Det lidt forsigtige bud har vist sig at holde stik, for aarhusianerne er igen med helt fremme i ligaen og har overvintret som nummer tre. I løbet af efteråret troede jeg endda, at AGF ville kunne blive dansk mester – det tvivler jeg på i dag; mest fordi FC Midtjylland ikke lod sig presse i en travl halvsæson. Men jeg tror, AGF får medaljer igen.

Kenneth Jensen, redaktør:
Sagt i efteråret:
- Vejle har lavet flere spændende indkøb, og de har kontinuitet på trænerposten med Constantin Galca. VB er en stor klub, der får en mulighed for at etablere sig i Superligaen - i hvert fald har jeg dem til at overleve i år.

Sagt nu:
- Det vil være en flot skalp for Vejle Boldklub at overleve i Superligaen, eftersom klubben de seneste mange gange er rykket ned i sæsonen efter oprykningen. Men det er vel næppe en stor overraskelse, hvis klubben lige akkurat redder sig. Jeg er sikker på, at jeg nok skal være en vendekåbe senere i denne leg, så jeg vil i stedet holde fast i, at overraskelsen bliver Vejle. Men for at jeg får ret, skal Vejle tættere på midterfeltet, måske endda true top seks. For at det kan ske, skal Vejle have en start på foråret, som man startede efteråret.

Anders Dehn, journalist:
Sagt i efteråret:
- Jeg tror på Vejle. Holdet rykkede op i suveræn stil og har hentet nogle spændende forstærkninger i form af Saeid Ezatolahi, Raphael Dwamena og Alexander Milosevic, der har spillet på landsholdet for henholdsvis Iran, Ghana og Sverige, samt tyskeren Alexander Brunst.

Sagt nu:
- Det er ikke ligefrem overraskende, at en oprykker ligger på tiendepladsen, så jeg må nok justere mit Vejle-bud. I stedet går jeg med Randers FC, der leverede et fornemt efterår og lige nu ligner et hold, der kan blande i medaljekampen.

Torsten Kjems Hansen, nyhedschef:
Sagt i efteråret:
- OB kommer til at bide fra sig og vil blande sig i kampen om medaljer og de europæiske pladser, hvilket da også vil svare til klubbens selvforståelse. Men efter faktisk mange sæsoner med store skuffelser, kan det være tid til at rette ryggen hos den fynske stolthed.

Sagt nu:
- OB som årets overraskelse lød buddet før sæsonen. Det fynske flagskib har vist nok at gøre med at få styr på de indre linjer. Randers FC skiftede til gengæld en yderst trist sæsonstart ud med at runde efteråret af i stormende form. Randers lå nummer 10 efter otte spillerunder med bare syv point samlet sammen. Fem runder og fem sejre senere, ligger Randers-klubben nu nummer fire - kun fem point efter topholdet, FCM. Randers holder fast i top-6.-placeringen og bliver for første gang deltager i turneringsformatet Mesterskabsspillet, hvor en kamp om medaljer ikke er urealistiske.

Hvilken spiller får et stort gennembrud?

Sebastian Stanbury:
- I FC Nordsjælland vil mange nok pege på Kamaldeen Sulemana, der allerede i foråret blev voldsomt hypet, men jeg har et godt øje til Mohammed Diomande. Han dukkede også op på holdet i sidste sæson, og han har udviklet sig meget. Jeg ser ham som en spiller, der passer perfekt ind FC Nordsjællands spillestil med hurtig, offensiv boldomgang, og han tilfører tiltrængt fysik.

Sagt nu:
- Jeg fravalgte Kamaldeen Sulemana som det oplagte FC Nordsjælland-valg og pegede i stedet på Mohammed Diomande, som havde imponeret mig meget i en træningskamp mellem FCN og Vejle. Han startede inde i alle kampe og spillede, efter min mening, virkelig godt, indtil han i december var meget uheldig i en tackling fra Alexander Bah og brækkede anklen. Så det bliver næppe ham, der kommer til at dominere foråret.

- Sidste forår talte vi en hel del om Jeppe Kjær, der debuterede for Horsens på sin 16 års fødselsdag og gjorde det så godt, at han blev solgt til Ajax. Sådan et gennembrud ser vi næppe lige foreløbig, men jeg glæder mig til at se, om vi i løbet af foråret ser spillere fra årgang 2005, der i år bliver gamle nok til at spille seniorfodbold, få Superliga-debut. Et bud på en 16-årig debutant kunne være Julius Beck, der som 15-årig har spillet og scoret for SønderjyskE i vinterens træningskampe, og som har fødselsdag i slutningen af april. Teenageren er i øvrigt søn af den tidligere SønderjyskE-anfører Henrik Beck.

Kenneth Jensen:
- Mathias Ross har allerede vist lovende takter, men denne sæson kan blive sæsonen, hvor han brager igennem. AaB's defensiv var glimrende mod slutningen af sidste sæson, og kan den fortsætte, kan Ross også få et stort gennembrud i Superligaen. Han passer godt til AaB's 3-4-3.

Sagt nu:
- Ja, Mathias Ross fik så ikke det store gennembrud, jeg havde troet. Da Jacob Friis valgte at stoppe, røg den unge centerback på bænken, og det ser ikke umiddelbart ud til, at han spiller for AaB fra starten af foråret.

- Jeg vil i stedet pege på en spiller, som jeg tror meget på. Tochi Chukwuani er bare 17 år, men han er en spiller, de længe har talt om i FC Nordsjælland. Han er dansk U-landsholdsspiller, og med skaden til Mohammed Diomande og salget af Mikkel Rygaard er der en plads på den offensive midtbane til Chukwuani. Han har spillet de vigtige testkampe fra start og har også scoret i en af kampene. Til sommer vil alle vide, hvem Tochi Chukwuani er: Et dansk supertalent. 

Troels Bager Thøgersen:
- Vi kender Wind og Dreyer, og Brøndbys unge skal stadig modnes. Jeg siger AGF’s 20-årige kantspiller Søren Tengstedt, der overrasker alt og alle og får et gennembrud med det samme. Alexander Bah fra SønderjyskE og Max Fenger i OB kommer også til at gøre det godt.

Sagt nu:
- Jeg sagde Søren Tengstedt (AGF), Alexander Bah (SønderjyskE) og Max Fenger (OB). Tengstedt og Fenger kan stadig blive gode, men deres gennembrud kommer ikke i denne sæson. Wahid Faghir kommer til at score på flere af sine chancer i foråret, så han er forårets gennembrud.

Thomas Pyndt:
- Han debuterede som 16-årig, han fik ros af Alexander Zorniger, og i sidste sæson viste den nu 19-årige Morten Frendrup, at han er en boldvinder af karat på den centrale midtbane. Han fik sit gennembrud i Brøndby som fast mand og nøglespiller i foråret, og hvis han fortsætter på det niveau og får lagt lidt til med den øgede erfaring, vil han blive en decideret profil i Superligaen også.

Sagt nu:
- Jeg kiggede mod Brøndby for at finde det store gennembrud, men pegede på Morten Frendrup og ikke Jesper Lindstrøm, der fik det og også blev kåret til Efterårets Profil af cheftrænerne i Superligaen i Tipsbladet. Men Frendrup har nu også været god, og hvis Brøndby holder sig i topstriden med ham som fast mand, vil jeg stadig mene, at man kan kalde langdistanceløberen fra Tuse for et stort gennembrud, så det holder jeg fast i.

Torsten Kjems Hansen:
- Med salget af Damsgaard og Kudus er vejen åbnet for mere Kamaldeen Sulemana, som glimtvis viste sit voldsomme potentiale i foråret. Kan den bare 18-årige ghaneser udvise en anelse mere kølighed og blive hjulpet til at træffe flere rigtige beslutninger undervejs i kampene – ja, så venter der dels masser af spilletid og nye fremragende præstationer fra offensivspilleren.

Sagt nu:
- Kamaldeen Sulemana fra FCN viste i glimt i efteråret sit enorme potentiale – uden at det kan kaldes det endelige gennembrud. Det samme gælder den blot 17-årige Wahid Faghir, der var store forhåbninger til inden sæsonen. Den unge mand klarede da også skærene ganske fint med tre scoringer og syv kampe fra start. Men Faghir har mere i sig, og efter en halvsæson til at vænne sig til niveauet og de fysisk stærkere modstandere, kan dette forår sagtens blive Faghirs .

Anders Dehn:
- Man kan diskutere, om han ikke allerede har fået sit gennembrud, men jeg tror på AGF’s Sebastian Hausner. Spillede fast på et stærkt AGF-hold i mesterskabsspillet og ser ud til at udfordre Backman og Tingager om en plads i midterforsvaret.

Sagt nu:
- Bull’s eye. Hausner var fast mand på AGF’s tophold, og selv om han ikke var fejlfri, sidder jeg nogle gange med fornemmelsen, at han er ældre end sine 20 år. Fed udstråling.

Ole Hoffskov:
- Jeg glæder mig utrolig meget til at følge Vejles offensivjuvel Wahid Faghir, og han er mit bud på et stort gennembrud. Han er kun lige fyldt 17 og er ét af de mest spændende talenter i dansk fodbold lige nu. Han gjorde det godt i NordicBet Ligaen, og jeg tror også, han kan skabe ravage i Superligaen. I den næstbedste række dominerede Vejle kampene, og det bliver anderledes i Superligaen, hvilket Faghir skal vænne sig til, og jeg tror ikke, han kommer til at score mål på samlebånd. Men han kommer til at sætte to streger under sit enorme potentiale.

Sagt nu:
- Jeg sagde Wahid Faghir inden sæsonstarten - en i al beskedenhed fremragende spådom. Faghir skal også nok gøre det godt i det kommende forår, og så har jeg et navn mere til jer; FC Nordsjællands Emeka Nnamani.

Hvem rykker ud af Superligaen?

Kenneth Jensen:
- Lyngby havde et utroligt sløjt forår, og jeg frygter, at de ikke er stærke nok til at stå imod i en Superliga med bare 12 hold. Det var, som om selvtilliden forsvandt. AC Horsens har fået ny træner, og nu er magien med Bo Henriksen der ikke længere. Kan Jonas Dal indpiske på samme måde? Jeg tror det ikke.

Sagt nu:
- Det er der ikke den store grund til at ændre.

Sebastian Stanbury:
- Da Kent Nielsen i 2009 forlod AC Horsens efter syv et halvt år i klubben, rykkede holdet ud af Superligaen. Jeg mistænker, det samme kan ske efter Bo Henriksens seks år som træner. Med sig tager Horsens Lyngby, som var et af rækkens ringeste hold i foråret. Det kan en sejr over Hobro på det bedst tænkelige tidspunkt, den afgørende playoff-kamp, ikke ændre på.

Sagt nu:
- På baggrund af Bo Henriksens afgang i Horsens og Lyngbys dårlige forår pegede jeg på de to klubber som nedrykkere. Jeg ser ingen grund til at pille ved den forudsigelse.

Thomas Pyndt:
- Det står mellem Vejle, AC Horsens og Lyngby, og det bliver sikkert tæt, men jeg forventer, at Lyngby igen klarer frisag på falderebet på energien og det offensive spil på hjemmebanen. Også selv om de kommer til at savne Rezan Corlu.

Sagt nu:
- Jeg havde Lyngby til at klare frisag i hård bundkamp med Vejle og AC Horsens, men jeg overvurderede Lyngby og undervurderede i den grad Vejle. Det bliver Lyngby og AC Horsens, der rykker ud trods trænerskift i begge klubber.

Troels Bager Thøgersen:
- Det gør Lyngby og Vejle. Horsens har overpræsteret i årevis, men efter en skidt sæson redder de sig lige nøjagtig i slutspillet. Lyngby var heldig med ikke at rykke ud i foråret, og den går ikke i år for Superligaens mindste klub.

Sagt nu:
- Jeg sagde, at Horsens lige nøjagtig reddede sig efter slutspillet, og sendte Vejle tilbage i 1. division sammen med Lyngby. Altså, det er jo stadig matematisk muligt, men jeg tror cirka lige så meget på det, som at jeg skal stille op for Danmark i skiskydning til næste vinter-OL.

- Det er naturligvis Horsens, der følger Lyngby med ud af Superligaen. Begge hold er ved at indstille sig på tilværelsen i 1. division, der er ikke et Randers-comeback gemt i de trupper.

Torsten Kjems Hansen:
- Det gør Lyngby, der har mistet den seneste sæsons talisman, Rezan Corlu. Men de bliver ikke fulgt af oprykkerne fra Vejle, der klarer frisag. I stedet må AC Horsens tage den tunge gang ned i den næstbedste række, da effekten af Bo Henriksens stop kommer til udtryk. Indpiskeren og motivatorens effekt har skaffet point igennem tiden, og uden at tage noget fra AC Horsens nye træner Jonas Dal – så kommer det til at koste.

Sagt nu:
- Det bliver svært at se nogen forandring i bunden af rækken, hvor Lyngby og AC Horsens ligner hold, der uhjælpeligt hænger fast i dyndet. Det bliver farvel og på gensyn til de to aktuelle bundhold.

Ole Hoffskov:
- Det gør Lyngby og AC Horsens. Lyngby var heldige med ikke at rykke ud i sidste sæson, men denne gang må de strække gevær. Bo Henriksen har i flere år fået AC Horsens til at præstere langt over, hvad de burde, og jeg tror, at noget af magien er forsvundet sammen med Bo. Jonas Dal er en dygtig træner, og jeg forstår godt, at AC Horsens har peget på ham, men Den Gule Fare må en tur ned i NordicBet Ligaen.

Sagt nu:
- Lyngby Boldklub og AC Horsens sagde jeg før sæsonen, som så mange andre også gjorde. Det er der ingen grund til at ændre på. Jeg tror ikke, det går så galt for Vejle, at de bliver fedtet ind i nedrykningskampen.

Anders Dehn:
- Mit bud er Lyngby BK og AC Horsens. Lyngby, fordi holdet ser ud til at have mistet pusten efter et flot 2019. Bare 10 point i 14 kampe i år. Horsens, fordi det kommer til at tage tid at komme tilbage på samme spor efter Bo Henriksens exit.

Sagt nu:
- Pyha, lidt oprejsning til mine evner som spåmand. Lyngby og Horsens har været klart dårligst i denne sæson, og det bliver de ved med.

Hvilket hold bliver den store skuffelse i denne sæson?

Torsten Kjems Hansen:
- Har AaB med salget af Patrick Olsen fjernet den vigtigste spiller for holdets superstjerne Lucas Andersen? Det kunne man godt frygte for nordjyderne. Der er hul i økonomien i den nordjyske klub, og selv om der er hentet flere nye spillere, kan det blive en sæson, hvor målsætningen om en plads i medaljeslutspillet kan blive svær nok at nå.

Sagt nu:
- OB går fra først at være placeret til den muligt store overraskelse til nu at få tildelt en udsigt som sæsonens store skuffelse. Efterårets mange spekulationer omkring træner Jakob Michelsens fremtid fik endelig ende, da det nu ligger klart, at OB skal have ny træner til sommer. Men med visheden om, at træneren alligevel er væk til sommer, vil det være overhængende fare for, at de sidste procenter hos spillerne kommer til at mangle, når det gør allermest ondt. OB sejler videre, og mere uro kan sagtens følge med i det fynske forår.

Troels Bager Thøgersen:
- AaB skifter kurs, og det er egentlig forfriskende. Men det tager også tid at skifte kurs, og hvis Lucas Andersen igen døjer med skader, kan det blive en svær sæson, før Top 6 venter i 2022.

Sagt nu:
- Jeg pegede på AaB, og den holder stik. At jeg så også kan føje mit bud på den positive overraskelse, OB, til i samme kategori, siger også noget om, hvorfor det er andre end mig, der laver spiltips i Tipsbladet.

Thomas Pyndt:
- Det er selvfølgelig farligt at sige, for FC Nordsjælland har jo gang på gang vist, at nye talenter stod klar til at overtage fra Marcus Ingvartsen, Stanislav Lobotka, Emiliano Marcondes, Mathias Jensen og Andreas Skov Olsen. Men denne gang er hullerne efter Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus for store, og for første gang i fem år kommer man ikke med i mesterskabsspillet.

Sagt nu:
- Mit bud var FC Nordsjælland, fordi de ikke kom med i mesterskabsspillet for første gang i fem år på grund af afskeden med Damsgaard og Kudus, og selv om der fortsat pibler store talenter frem på kunstgræsset i Farum, så tror jeg, at det holder stik – blandt andet fordi man mistede Mohammed Diomande med et alvorligt brud i anklen, der også kommer til at koste mange kampe i foråret. Men skaderne i AaB gør også nordjyderne til en kandidat...

Anders Dehn:
- Det kommer til at tage noget tid, før AaB’s halve nye hold er spillet sammen, og de har fundet en måde at opveje for Patrick Olsens fravær. Derfor misser de top 6, og det vil i sig selv være en markant skuffelse.

Sagt nu:
- Jeg nøjes med at ændre et-to bogstaver i mit bud fra efteråret. Fra AaB til OB.

Kenneth Jensen:
- Jeg tror, OB får en svær sæson. Hvis skaderne igen rammer OB, bliver det meget svært, og så er jeg heller ikke sikker på, at Sabbi bliver så stor en gevinst som håbet – i hvert fald ikke på den korte bane. Det er et tæt midterfelt i Superligaen, men jeg har ikke OB til top seks.

Sagt nu:
- Jeg ændrer ikke bud, for der er ikke noget i OB's transfervindue eller ageren i de sidste par måneder, der får mig til at tro, at der er et stort forår på vej. Uro på de indre linjer med et sommerfarvel til Jakob Michelsen. En fin træner, men Michael Hemmingsen vil noget andet. Mest af alt føler jeg, at Michael Hemmingsen overvurderer det fynske materiale.

Sebastian Stanbury:
- Jeg tror ikke, den går længere for FC Nordsjælland. Jeg tror, at Farum-klubben for en stund ryger ud af top seks. I de seneste mange sæsoner er FCN lykkedes med internt at finde afløsere for de profiler, der er rejst, men jeg tror ikke, at der er spillere, som allerede i denne sæson når samme kvalitet som Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus. Den gennemintegrerede struktur og spillestil sikrer et bundniveau, der holder FC Nordsjælland væk fra alvorlig nedrykningsfare, men topniveauet bliver ikke til at blande sig i den bedste halvdel.

Sagt nu:
- Der har været større skuffelser med FC København som det indlysende eksempel, men jeg spåede, at FC Nordsjælland for første gang i en håndfuld sæsoner ville ryge ud af top seks. Det tror jeg stadig på. FC Nordsjælland plejer at være et godt hold i forårets slutspurt for at nå den bedste halvdel, inden ligaen deles, men jeg tror, at konkurrencen i år er for hård, og at FCN må nøjes med at dyste i den nederste halvdel.

Ole Hoffskov:
- AaB er i gang med at ændre kurs under ledelse af en ny sportschef, og det skal lige løbes i gang. Derfor tror jeg, at nordjyderne misser top seks og leverer under det forventede.

Sagt nu:
- Jeg sagde AaB før sæsonen, og det kan sagtens vise sig at blive en korrekt forudsigelse. Jeg har lyst til at holde fast i det bud, men FC København skal minimum blive nummer to for ikke at løbe med den tvivlsomme ære. Og det er jeg ikke sikker på, at Jess Thorups mandskab formår. Men jeg holder fast i AaB, der misser top seks.

Hvem bliver topscorer i Superligaen?

Sebastian Stanbury:
- Købet af Kamil Wilczek har fået masser af opmærksomhed, men jeg synes egentlig, at den sportslige gevinst er blevet talt ned. Han havde et forsømt forår i Göztepe, men rammer han sit niveau fra den sidste halvsæson i Brøndby, bliver han topscorer milevidt foran konkurrenterne. I den sidste træningskamp mod Lyngby scorede han et klassisk Wilczek-mål, som de fleste angribere i ligaen ville have haft svært ved at sparke ind.

Sagt nu:
- Kamil Wilczek var et overordentlig godt bud, indtil han slet ikke var det længere. Sommerens mest kontroversielle spillerindkøb scorede fire mål i tre Superliga-kampe for et ringe FCK-hold, men så måtte han nøjes med ét i de næste otte. Jeg tror ikke, han skal forvente at starte alle kampe i foråret, så jeg ændrer mit bud til Haji Wright, der til tider virkede ustoppelig i efteråret, og som har ligaens bedste målsnit med en scoring per 99 minutters fodbold.

Troels Bager Thøgersen:
- I år tager Patrick Mortensen den. Ej, jeg ved det ikke. Den er svær, for både FCK og FCM kan gøre noget vildt på markedet. Jeg har stor fidus til Jonas Wind; han og Daramy gør Wilczek til bænkevarmer, og Wind snupper topscorertitlen.

Sagt nu:
- I efteråret startede jeg med at skrive Patrick Mortensen, og så endte jeg på Jonas Wind. Der bliver jeg stående, FC København skaber mange chancer, og Wind spiller sig til EM via en masse scoringer i Superligaen.

Torsten Kjems:
- Den napper Kamil Wilczek. Den brølstærke polak med det kontroversielle skifte til FCK starter sæsonen med et gevaldigt pres på sine skuldre, da han virkelig skal levere for at vinde alle fansenes hjerter. Men Wilczek har pakken, som FCK mangler efter N’Doye, og han skal nok få skubbet masser af bolde i kassen.

Sagt nu:
- Kamil Wilczek, som blev buddet inden sæsonstart, tabte al luft ganske hurtigt i FCK-trøjen, og at se ham som topscorer til sommer virker meget langt væk. I stedet falder valget på bomstærke Haji Wright fra SønderjyskE, hvor den 22-årige amerikaner virkelig har sat sit præg. Godt nok starter angriberen i karantæne i forårets første runde, men masser af mål skal han nok komme til at lave i foråret, hvor det ej heller er utænkeligt at sønderjyderne glider ud af top 6, hvilket kan bane vejen for endnu bedre vilkår for Wright mod nemmere modstand end i mesterskabsspillet.

Anders Dehn:
- Jeg er ikke overbevist om, at Kamil Wilczek bliver FCK’s nye talisman i Europa, men han har vist, at han kan score mål på samlebånd i Superligaen, og nu er han kommet til et endnu stærkere hold end Brøndby.

Sagt nu:
- Wilczek lignede et pletskud, da han scorede fire mål i sæsonens første tre kampe. Men så tørrede målkilden ud, og han ligner ikke en af Jess Thorups foretrukne. Så jeg må justere til Patrick Mortensen, for jeg tror ikke, at Jesper Lindstrøm kan holde samme målsnit, trods alt.

Ole Hoffskov:
- Kamil Wilczek blev næsten Superliga-topscorer på en halv sæson i Brøndby IF. Nu har han udsigt til en hel sæson sammen med dygtigere medspillere i FC København, og jeg tror, at den polske angriber bliver topscorer med god afstand ned til nummer to på listen.

Sagt nu:
- Jeg sagde Kamil Wilczek og bemærkede, at han ville blive det med god afstand ned til nummer to på listen. Jeg er lidt i chok over, at det ikke kommer til at ske, men det gør det helt sikkert ikke. Wilczek slår mig ikke for alvor som en mand for Jess Thorup. Jeg erkender fiaskoen, noterer at det vil klæde mig at melde noget mindre bombastisk ud næste gang, og ændrer slutteligt mit bud til Patrick Mortensen.

Kenneth Jensen:
- Jonas Wind er min favorit i år. Holder han sig skadesfri, skal han nok stemple ind som en stor Superliga-spiller. Tegningen har været der. Han viste farlighed, da han kom tilbage fra sin alvorlige skade sidste sæson, fokus på Kamil Wilczek gør kun Jonas Wind bedre. Samtidig sparker han straffespark i FC København, hvilket plejer at betyde en håndfuld ekstra mål på cv'et.

Sagt nu:
- Jeg trækker i vendekåben og går i stedet med Patrick Mortensen fra AGF. Han er en fremragende angriber, der med otte scoringer lavede flest mål af alle i efteråret - sammen med Jesper Lindstrøm. Mortensen er iblandt toppen i alle de vigtigste statistikker, eksempelvis expected goals.

Thomas Pyndt:
- Sidste efterår scorede han 17 mål i 18 Superliga-kampe, og selv om han havde et svært forår i Tyrkiet, og selv om han har lavet det kontroversielle skifte til FC København efter fire år i Brøndby, så er det umuligt at komme uden om Kamil Wilczek, der simpelthen bare er skarp foran mål med en imponerende afslutningsteknik.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det ville blive Kamil Wilczek. Det er jeg nu. Wilczek startede stærkt, men gik så i stå, mens Patrick Mortensen til gengæld fastholder sin høje kadence for AGF, så mon ikke den klassiske forward nu tager den titel, som Ronnie Schwartz snød ham for i sidste sæson?

Hvem bliver Efterårets/Forårets Profil?

Kenneth Jensen:
Efterårets Profil:
- Hvis han scorer mål nok til at være i spil til titlen som topscorer, vil Jonas Wind også være i spil til de to profilkåringer - Efterårets Profil og Forårets Profil - som vi her på Tipsbladet uddeler på baggrund af stemmer fra de 12 Superliga-trænere. Wind er en klassespiller, der ud over at score mål selv kan sætte holdkammeraterne i scene. Han er stor og stærk og kan holde i bolden, og så er han en dygtig boldspiller med fødderne. Min favorit til prisen - foran FC Midtjyllands Frank Onyeka.

Forårets Profil:
- Jonas Wind er igen i fint bud, synes jeg, men det kræver, at han får sat nogle flere scoringer på tavlen, ligesom FCK skal være bedre. Jeg holder fast i Jonas Wind og noterer, at Pione Sisto nu har haft et halvt år i dansk fodbold og kan få et glimrende forår.

Sebastian Stanbury:
Efterårets Profil:
- I sidste sæson fik Frank Onyeka sit store gennembrud og udviklede sig til en absolut nøglespiller hos FC Midtjyllands mestre. Bliver han ikke solgt, fortsætter han, hvor han slap på denne side af sommerferien. Onyeka er en næsten uovervindelig defensiv midtbanespiller, der med fysik, stamina og omtanke er en af hovedårsagerne til, at FC Midtjyllands forsvar er Superligaens stærkeste.

Forårets Profil:
- På trods af FC Midtjyllands førsteplads fik Frank Onyeka ikke et eneste point af Superliga-trænerne i kåringen af Efterårets Profil, så det var ikke et imponerende gæt fra min side. Jeg kigger dog endnu engang mod det midtjyske i mit bud på Forårets Profil. Det er før set, at spillere bruger en høj placering som afsæt til at vinde afstemningen, og jeg tror, at Alexander Scholz springer fra andenpladsen i kåringen af Efterårets Profil til en førsteplads i foråret.

Troels Bager Thøgersen:
Efterårets Profil:
- Victor Nelsson var god i sidste sæson, og i efteråret sætter han prop i FCK’s defensiv, måske med Mathias “Zanka” ved siden side. Jonas Wind, Anders Dreyer, Frank Onyeka og Max Fenger kommer også til at gøre det godt sammen med AGF’s Casper Højer.

Forårets Profil:
- Victor Nelsson sætter prop i FC Københavns defensiv? Nej det gjorde han ikke, han endte med at blive bænket. Dog klap på min egen skulder for at spå, at Mathias "Zanka" endte i FC København, selvom det så urealistisk ud ved turneringsstart. Nelsson var et elendigt bud fra min hånd, og at jeg nu siger Anders Dreyer som Forårets Profil skal den benævnte FC Midtjylland-spiller måske være mere angst end glad for.

Thomas Pyndt:
Efterårets Profil:
- Hvis Lucas Andersen har fået den nødvendige hjælp af den svenske ekspert Carl Askling til at forhindre de mange skader, og han derfor kan spille for (tæt på) fuld kraft gennem hele efteråret, så vil han lave så mange mål, assists og vanvittige detaljer, at han bliver Efterårets Profil.

Forårets Profil:
- Mit bud på efterårets profil ramte slet ikke – heller ikke selv om Lucas Andersen faktisk spillede 10 af de 13 kampe. For selv om han var meldt skadesfri, kom han ikke i nærheden af topformen, scorede nul mål og endte med endnu en frustrerende skade, der også har holdt ham ude af vinterens genstart. Så han bliver heller ikke forårets profil. Det gør Jonas Wind for et FCK på vej frem igen.

Ole Hoffskov:
Efterårets Profil:
- Erik Sviatchenko blev både Forårets Profil og Efterårets Profil i sidste sæson, og jeg tror, at han tager tre i træk, hvis han ikke bliver solgt i transfervinduet. Makkerskabet med Alexander Scholz fungerer fremragende, og de kommer igen til at sætte en prop i mestrenes defensiv.

Forårets Profil:
- Det bliver enten en defensivspiller i FC Midtjylland, eller også bliver det Kamaldeen Sulemana. Jeg gætter på sidstnævnte. Kamaldeen Sulemana spiller formentlig sin sidste halvsæson i Danmark og FC Nordsjælland, og jeg tror, at han kommer til at fyre den af i foråret med mål, assists og ikke mindst lækre driblinger.

Anders Dehn:
Efterårets Profil:
- Det lader til, at Frank Onyeka kun bliver bedre og bedre, og i sidste sæson vandt han Årets Spiller i FC Midtjylland, selv om Erik Sviatchenko var både Efterårets og Forårets Profil i Superligaen. Han kommer til at brænde endnu mere igennem.

Forårets Profil:
- Jeg tror, at FC Midtjylland kommer til at vinde mesterskabet, og det vil holdet ikke mindst have sin defensiv til at takke for. Her er Alexander Scholz en vigtig skikkelse. Derfor tror jeg, han bliver Forårets Profil.

Torsten Kjems Hansen:
Efterårets Profil:
- Anders Dreyer havde sin klare andel i FC Midtjyllands mesterskab i sommer. Det fremragende blik for spillet, de herlige driblinger med det lave tyngdepunkt og de skarpe afslutninger kommer vi til at se endnu mere til i efteråret. Dreyer stjæler billedet og vinder kåringen, imens Pione Sistos kvaliteter lader vente på sig.

Forårets Profil:
- Pione Sisto fik allerede sat et glimrende aftryk i sit comeback i FCM-trøjen i efteråret. Nu gælder det dels jagten på mesterskabet og en plads i sommerens EM-trup. Jeg tipper, at Pione Sisto nu for alvor er landet og kommer blæsende ud og erobrer Superligaen i en grad, at han løber med Tipsbladets kåring

Hvem vinder Superligaen?

Ole Hoffskov:
- FC København er traditionelt gode til at svare tilbage på et midtjysk mesterskab, men jeg tror, at FC Midtjylland napper det andet sæt guldmedaljer i træk. Brian Priskes tropper var bundsolide i sidste sæson, og kan de fastholde stammen i resten af transfervinduet, har jeg svært ved at se, hvorfor FCK pludselig skal overhale dem med tanke på, at der var hele 14 point mellem de to hold i fjor.

Sagt nu:
- Som én af få blandt mine ellers kyndige kollegaer skød jeg på FC Midtjylland før sæsonen. Det holder jeg urokkeligt fast i.

Anders Dehn:
- Det gør FC København. Klubben har med Pione Sisto-forhandlingerne allerede vist, at den er klar til at bruge mange penge på at forstærke holdet, og selv om det ikke blev Sisto, tror jeg, at pengene nok skal få ben at gå på, så FCK kan overhale FC Midtjylland.

Sagt nu:
- Jeg var sikker på, at FC København ville komme blæsende ud til sæsonen og feje al modstand til side som før i tiden. Lad os bare konstatere, at jeg tog fejl. FC Midtjylland viste til gengæld i det travle Champions League-prægede efteråret, at holdet er stabilt som få, og det sikrer det endnu et mesterskab.

Thomas Pyndt:
- Det gør FC Midtjylland igen. Den store kliché er jo, at angreb vinder fodboldkampe, men forsvar vinder mesterskaber, men den har FC Midtjylland faktisk ændret en smule, for i Herning vinder forsvaret både kampe og mesterskab. Det forsvar har FCK ikke på plads endnu, så hvis FCM holder fast på Jesper Hansen, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz og Frank Onyeka, så bliver de også mestre igen.

Sagt nu:
- Ud fra klicheen om at ”angreb vinder fodboldkampe, forsvar vinder mesterskab”, pegede jeg på FC Midtjylland som mester, og med det næstbedste forsvar trods de europæiske anstrengelser, en aktuel førsteplads og en forstærket bagkæde med Jonas Lössl som vild konkurrent til Jesper Hansen i målet, er der ingen grund til at ændre på det. Største trussel er som altid FCK, selv om man er syv point efter og har været igennem et efterår, man ikke på forhånd kunne forestille sig med en fyring af trænerikonet Ståle Solbakken, for det nye hold samler sig under Jess Thorup og ser spændende ud.

Torsten Kjems Hansen:
- Det bliver afgjort mellem de to store FC-klubber, så langt så godt. Slagsmålet mellem FCK og FCM viser, at begge klubber er gearet til det helt store race, der i den kommende sæson byder på en plads i CL-playoff for de danske mestre og dermed en sikker plads et europæisk gruppespil. Kan FC København få bugt med skaderne i den kommende sæson – så napper de guldet igen. Men kampen kan blive uhyre tæt med de forsvarende mestre, hvor Pione Sistos indflydelse ikke bliver af afgørende karakter i den første halvsæson.

Sagt nu:
- Jeg pegede forsigtigt i retning af FCK – et mulehår foran FCM. De enormt høje bølger, der buldrende ind over FCK i efteråret med elendige resultater, og fyring af Solbakken har sat klubben for langt efter FC Midtjylland, der klarede sig flot igennem Superligaen i perioden med et stramt europæisk program ved siden af. På trods af tætheden i toppen og boblere som Brøndby og AGF i hælene – så bliver det FC Midtjylland, der for første gang i klubbens historie vinder to mesterskabet på stribe og cementerer positionen som Danmarks førende klub. 

Troels Bager Thøgersen:
- Det ender FC København med at gøre, selvom det bliver trægt i efteråret. Coronavirussen påvirker transfermarkedet og skubber handlerne til de sidste dage op til deadline 5. oktober, men FCK ender med et slagkraftigt hold og bliver også hjulpet på vej af, at FC Midtjylland kommer i Europa League-gruppespillet.

Sagt nu:
- Jeg gættede på FC København og tilføjede, at FC Midtjylland ville blive slidt af turen i Europa League-gruppespillet. Oh well. Presset er på FC Midtjylland i foråret, men jeg tror, midtjyderne lever op til favoritværdigheden, som følger med at have Superligaens stærkeste og bredeste trup.

Kenneth Jensen:
- Det går hen og bliver tæt, for det er to stærke mandskaber, men jeg tror mest på FCK, der henter nogle flere point, når der ikke er så mange på skadeslisten. Samtidig vil sulten være der igen efter en skuffende sæson.

Sagt nu:
- Jeg sagde FC København i sommer og havde bestemt ikke forventet, at Ståle Solbakken og FCK ville have så store problemer. Det så bedre ud med Jess Thorup mod slutningen af efteråret, og nu er virker truppen tilmed til at være skadesfri. Klubben er syv point efter FCM, kan det hentes? Jeg føler mig ikke tryg ved mit bud, men FCK kan hurtigt være tilbage i den absolutte topstrid, hvis holdet får en rigtig god start på foråret. Jeg elsker drama, mål og tætte topdueller. Jeg holder fast i FCK som mester efter det, der i så fald vil være et vildt forår.

Sebastian Stanbury:
- Indtil jeg begyndte at taste, troede jeg, at jeg her ville skrive FC København, som så godt som altid slår igen, når holdet er blevet væltet af tronen. Men der er et hul op til FC Midtjylland, og jeg synes, at nogle af spørgsmålstegnene fra FCK's svage Superliga-forår hænger ved. Omvendt ligner FCM en velsmurt maskine, der – på godt og ondt – får tilført noget X-faktor med Pione Sisto.

Sagt nu:
- For et halvt år siden ændrede jeg i sidste sekund min beslutning fra FC København til FC Midtjylland. Denne gang vakler jeg ikke: For første gang siden Brøndby i 1990'erne genvinder en klub, der ikke er FCK, det danske mesterskab. FC Midtjylland klarede sig flot gennem efterårets stramme kampprogram, og eftersom truppen er så godt som intakt, tror jeg ikke, at nogen kan forhindre midtjyderne i at tage guldet.

Fotos: Getty Images