Video : Tipsbladet
Superliga

FCM-chef om talenterne: De bliver yngre og bedre

FC Midtjyllands Head of Coaching, Kenneth Andersen, ser en positiv udvikling i dansk og international ungdomsfodbold, hvor talenterne bliver yngre og bedre.

Teenagere er i høj kurs i international fodbold i disse år. Flere og flere spillere får et gennembrud i en ung alder, og kigger man på de internationale ungdomsturneringer, ser man også en tendens til, at talenterne bliver testet på øverste niveau i en yngre alder.

I den seneste udgave af UEFA’s tekniske rapport om ungdommens Champions League, UEFA Youth League, fremhæves det således også som en tendens, at spillerne bliver yngre. Selvom Youth League er en U19-turnering, så man i sidste sæson flere klubber stille med U17-spillere på holdet, og den tendens vinder også indpas i dansk fodbold.

Det fortæller FC Midtjyllands Head of Coaching, Kenneth Andersen, i podcasten Playmaker, der i denne uge har sat fokus på de vigtigste tendenser i international ungdomsfodbold.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi er blevet bedre til at udvikle spillerne i en yngre alder. Jeg er slet ikke i tvivl, om at klubberne stiller med den bedste spiller – uanset om det så er en 16-årig eller en 17-årig eller 18-årige. Men vi har også set, at klubberne stiller med lidt ældre og mere erfarne spillere, når man kommer længere frem i turneringen. Men generelt er jeg ikke i tvivl om, at holdene spiller med de bedste spillere.

- Da vi mødte Ajax i kvartfinalen i Youth League, stillede de med et par spillere, der også var en del af deres Champions League-hold. Det var de jo, fordi de var gode nok. I den sammenhæng er det ligegyldigt, om de er 18 år eller 16 år. Helt generelt ser vi, at spillerne bliver yngre. Vi ser lidt flere U17-spillere i vores egen U19-liga. På den måde er vi også blevet bedre til at udvikle dem, siger Kenneth Andersen i podcasten Playmaker.

Han mener, at tendensen også er et udtryk for, at spillerne bliver endnu mere bevidste om deres egen udvikling.

- Jeg tror, at den enkelte spiller meget tidligere end før, tager ansvar for sin egen udvikling. De afsøger mange områder – både i forhold til, hvad de selv skal gøre, og om de kan finde en individuel træner, der kan få mere end det, de har selv. De kigger også på, om de skal arbejde på fysiske parametre. Jeg tror, at spillerne gør meget mere selv, end de gjorde for nogle år tilbage. Og så tror jeg også, at vores miljøer har udviklet sig. Der er rigtig mange gode miljøer rundt omkring i Danmark, siger Kenneth Andersen, der også fortæller, at FC Midtjylland heller ikke skeler til spilleren alder, når de sætter hold.

- Vi kigger hele tiden på den udvikling, som den enkelte spiller er inde i. Det vigtigste for os er den individuelle udvikling. Der kigger vi ikke så meget på alder. Hvis den 16-årige eller 17-årige pt. er dygtigere end ham, der er 18 eller 19, er det den yngste, der kommer til at spille.