Video : Tipsbladet
Superliga

Uvisheden har lammet kriseramte SønderjyskE

Stilstanden og stilheden i SønderjyskE under klubbens nye ejer Robert Platek er bekymrende i en livsvigtig overlevelseskamp.

Lederen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet hver fredag - du kan også få det leveret til døren - se mere om hvordan her.

Overskriften på denne tekst kunne antyde, at problemerne er på vej for SønderjyskE, men reelt har vandet fosset ind i lang tid. Måske endda lige siden den dag i september sidste år, da klubben blev købt af den amerikanske forretningsmand Robert Platek.

I 2021 taler resultaterne i Superligaen deres tydelige sprog. SønderjyskE har fået færrest point af alle, og med det matematisk nemmeste program i de sidste fem grundspilskampe lykkedes det kun at få fire point. Har de været uheldige? Slet ikke. Resultaterne dækker over et ramt og usikkert SønderjyskE-mandskab, der lader til også selv at kunne se, at topplaceringen midtvejs i efteråret var en vild overpræstation.

Lyngby er seks point bagud på 11. pladsen, men det kan sagtens ende i nedrykning til sønderjyderne med to interne kampe tilbage mellem de optimistiske underdogs og et rystet SønderjyskE, der efter deadline på Tipsbladet har spillet pokalsemifinale mod FC Midtjylland.

Måske er det mest påfaldende, at der ikke rigtigt sker noget i klubben.

SønderjyskE-ejer Robert Platek.

Jo, Hans-Jørgen Haysen stoppede som sportschef og nåede så aldrig at starte i AGF-jobbet, før en MeToo-sag fra SønderjyskE-tiden fældede ham.

Veteranen Johan Absalonsen stoppede mere eller mindre ufrivilligt i vinter, da den nye ejer og hans mænd ikke ville forlænge kontrakten, Alexander Bah blev solgt og ikke for alvor erstattet, og man fornemmede tydeligt en uenighed om, hvilke typer spillere der skulle hentes til.

Det er, som om SønderjyskE befinder sig i et vakuum. Som vi hører det, var det i Tipsbladet, man i Haderslev hørte om den hidtil ukendte portugisiske samarbejdsklub Casa Pia, som Platek også var gået ind i, og det var samme sted, man i Haderslev hørte om det verserende køb af Serie A-klubben Spezia.

Direktøren Klaus Rasmussen er på vej væk fra fodboldafdelingen og skal erstattes af en fodbolddirektør, og over alt det her svæver spørgsmålet: Hvad vil den amerikanske ejer?

Philip Platek, bror til SønderjyskE-ejer Robert Platek, fotograferet i forbindelse med en Spezia-kamp tidligere på året. Robert Platek købte Spezia i februar.

Spezia ser ud til at overleve i Serie A, Casa Pia ligger nogenlunde sikkert midt i næstbedste række i Portugal, og italienerne har altså et spillerbudget på samme niveau som FC Københavns.

Det er ikke overraskende, hvis Robert Platek og hans folk bruger krudtet på Serie A-klubben, men tilbage står stadig spørgsmålet om, hvad man vil i Superligaen.

Det, som jeg har set SønderjyskE sælge sig selv på til potentielle investorer i 2020 (glem den der historie om, at danske klubber kan læne sig tilbage og lader køberne byde løs), var et markant lavere lønbudget her i sæsonen 2020/21 end i sidste sæson, mens man samtidig har talt om Top 6 og en foryngelse af et hold, der i et årti konsekvent har været et af Superligaens ældste.

Hvad er kursen helt præcist? De amerikanske ejeres folk har angiveligt været på besøg i Haderslev i denne uge, men klarheden har stadig ikke indfundet sig.

Mener man som i så mange andre transnationale klubsamarbejder, at man har knækket koden til transfermarkedet og kan hente billigere og dygtigere spillere fra hele verden end næsten alle andre klubber og sælge dem dyrt samt flytte spillere mellem samarbejdende klubber i netværket?

Skal budgettet øges, så man har råd til endnu flere erfarne spillere og bliver jævnbyrdig med hold som AaB, OB og FC Nordsjælland, der på hver deres måde bruger betydeligt flere penge end SønderjyskE og ikke kan forvente mere end at blive mellem nummer fem og ni sammen med stabile Randers FC?

Vi ved det ikke, og det virker ærlig talt heller ikke til, at man i SønderjyskE vidste det tilbage i januar-transfervinduet, hvor man hentede tre mand i Bård Finne, Emil Holm og Adama Guira, der ikke har spillet fast.

I næste uge møder man Lyngby, og overvejelserne om strategi, budgetter og fremtid gør ikke den store forskel, hvis man ender med at rykke ned.

Det kunne sikkert give en ramt trup lidt arbejdsro at vide, at halvdelen af dem ikke bliver skiftet ud til sommer eller næste januar. Men den vished kan man fra ejerens side måske ikke give, hvis man ligesom i så mange andre klubsamarbejder netop har tænkt sig at udskifte og forynge spillertruppen voldsomt med frisk blod udefra.

Og hvad med cheftræner Glen Riddersholm? Er han købt eller solgt, en del af løsningen eller problemet for de nye ejere?

Direktør Klaus Rasmussen fredede onsdag cheftræneren i et interview med avisen Der Nordschleswiger, men der er en verden til forskel på, om SønderjyskE er en klub, der skal jagte Top 6 med erfarne spillere sideløbende med en foryngelse af truppen, som er sket i Riddersholms tid i klubben (hvor budgettet samtidig er skruet op), eller der skal hentes endnu yngre og billige udlændinge til via datamateriale og en idé om, at man kan gøre det dygtigere og med større succes end andre steder.

Det vil være naivt at tro, at cheftræneren er vaccineret mod en fyring, hvis de dårlige resultater fortsætter, og nedrykningsstregen for alvor kommer tæt på, men om det løser noget med så få kampe tilbage, er, som så meget andet, usikkert.

Læs om direktør Klaus Rasmussens "fredning" af Glen Riddersholm her.

Pokalsemifinalen blev spillet efter deadline på Tipsbladet - her lykkedes det SønderjyskE at lave en stor overraskelse ved at slå FCM ud og spille sig i pokalfinalen for andet år i træk. Lederen i denne artikel blev skrevet og trykt før denne pokalsemifinale.