Video : Tipsbladet
EM

Optakt: England - Danmark

Nu gælder det semifinalen på Wembley, hvor England jagter første finale siden 1966, mens Danmark forsøger at gentage 1992.

Kampfakta:
Kampstart: Onsdag klokken 21.00
Spillested: Wembley, London
Semifinale
Dommer: Danny Makkiele, Holland
På TV: DR1
Hashtag: #engdan #fordanmark #emdk

Holdnyt:
England:
Tre gruppekampe, en ottendedelsfinale og en kvartfinale. England har spillet fem kampe og har fortsat til gode at lukke mål ind. Gareth Southgate har bygget en betondefensiv, og samtidig har man kvalitet nok oppe foran.

Englænderne har fået gang i Harry Kane, der scorede to gange mod Ukraine i kvartfinalen, hvor det endte med en imponerende sejr på 4-0, og Raheem Sterling har også været brandvarm med tre scoringer indtil videre i turneringen.

England kæmper for at komme i en finale for første gang siden 1966, hvor VM-turneringen også blev spillet i England, og de engelske medier føler, at der er en god mulighed mod Danmark.

Hjemmeholdet er naturligt favorit til at vinde opgøret, men Danmark viste klassen mod England sidste år og skal ikke undervurderes.

Gareth Southgate har ikke umiddelbart skader at slås med - Saka, der sad over mod Ukraine, ventes at være tilbage efter en skade. Han spillede 4-2-3-1 mod Ukraine, men kan meget vel gå tilbage til en trebackkæde for at matche op over for det danske hold, der spiller med tre i bagkæden. Som man også gjorde mod Tyskland.

Danmark:
Danmark er for første gang siden 1992 i en EM-semifinale, efter det endte med dansk sejr i Baku på 2-1 over Tjekkiet. Målene kom fra Delaney og Dolberg.

Dermed venter en tur til Wembley, som for landsholdet var det store mål inden slutrunden. Men hvorfor slutte her? Selv om Danmark er uden den største stjerne i form af Christian Eriksen, er landsholdet et godt fodboldhold, der bare har tabt fem kampe siden VM i 2018. Det ene nederlag var vikarlandsholdets kamp, det andet var mod Finland, hvor Eriksen jo kollapsede. Og så har Danmark tabt tre gange til Belgien.

To gange mod England i Nations League sidste år bød på 0-0 i Parken og dansk 1-0-sejr på Wembley, så Kasper Hjulmands landshold kan gå ind til opgøret med selvtillid.

Landsholdet kan glæde sig over, at det har et godt miks i truppen. Der er rutine i form af spillere som Simon Kjær, Kasper Schmeichel og Thomas Delaney, der er spillere i absolut topklasse i form af Andreas Christensen og Pierre Emile Højbjerg, og så er der de unge spillere som Joakim Mæhle, Kasper Dolberg og Mikkel Damsgaard, der virkelig har vist kvaliteter i denne slutrunde.

Danmark kommer til opgøret uden spillere i karantæne, og så kan Kasper Hjulmand glæde sig over, at det kun er Christian Eriksen, der er fraværende. I hvert fald er der ikke meldinger om nye skader i den danske lejr, hvor slitagen måske kan mærkes, men hvor der også er en finale i en EM-slutrunde på spil.

Kasper Hjulmand kommer formentlig til at spille med en trebackkæde fra start af opgøret mod England, og så er der en mulighed for at skubbe Andreas Christensen op på midtbanen, hvis det er nødvendigt i det taktiske spil. Spørgsmålet er, om Hjulmand går med Yussuf Poulsen fra start af opgøret mod England, da han er en stærkere spiller i presspillet end eksempelvis Kasper Dolberg.

Karantæne:
England: Ingen
Danmark: Ingen

Bud på startopstillinger:
England (3-4-3): Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Rice, Philips, Shaw - Sterling, Kane, Saka

Danmark (3-4-3): Schmeichel - Christensen, Kjær, Vestergaard - Stryger Larsen, Højbjerg, Delaney, Mæhle - Braithwaite, Dolberg, Damsgaard

Profilen:
Harry Maguire scorede i kvartfinalen for England, da nationen bookede billet til semifinalen mod Danmark. Sidst den store stopper fra Manchester United stod over for Danmark, så han rødt i et opgør, som Danmark vandt med 1-0 på Wembley. Det var i efterårets Nations League-kamp.

Vidste du, at..:
Danmark har vundet to gange på Wembley over England. Første gang i 1983, hvor Allan Simonsen scorede på et straffespark, der var med til at sende Danmark til EM i 1984. Og så altså sidste år. Begge gange endte det 1-0.

Dom:
Puha, nu går det løs. Danmark kommer i en fjentlig arena mod et landshold, der tørster efter succes, og selv om Danmark har spillet godt, kan justere taktisk i kampene og kommer med selvtillid, er det en helt anden opgave end det, der har været tilfældet de sidste par kampe. Og også en anden opgave end de to kampe i Nations League.

England er meget stærk defensivt og har endnu til gode at lukke mål ind i slutrunden, og det er op til det danske landshold at true det engelske i et opgør, hvor der altså er en finaleplads på spil.

Danmark skal omvendt holde en giftig offensiv duo i form af Harry Kane og Raheem Sterling i ro, og så bliver det - hvis begge hold spiller 3-4-3 - en kamp om midtbanen, og hvem der kan flytte de to wing backs op i banen, så man ikke ender med at stå for dybt.

Selv om Danmark ikke er uden muligheder i kampen, er det et opgør, der nok bliver en tand for svært for Danmark. Det ender 1-0 til England, der får stor støtte fra tribunerne.

Tidligere indbyrdes kampe og form: