Video : Tipsbladet
Benelux

Ny AZ-dansker: Præstér - ellers er det bænken

Danske Peter Vindahl Jensen er kommet godt i gang med sit hollandske eventyr hos AZ Alkmaar, hvor han er startet inde i de seneste to kampe. Han ved dog også, at det bare er om at præstere, ellers ryger han på bænken.

Den tidligere U21-landsholdsmålmand Peter Vindahl Jensen byttede i sommer de trygge rammer i FC Nordsjælland ud med det mere ukendte landskab hos den hollandske storklub AZ Alkmaar. 

Her godt og vel en måned efter klubskiftet er danskeren så småt kommet på plads i den nye hollandske tilværelse, hvor han er faldet til på og uden for banen. 

- Jeg synes, det er gået meget fint. Nu er det jo seks et halvt år siden, jeg sidst skiftede klub, og denne gang var det til udlandet, så det er selvfølgelig nogle nye og andre ting, jeg skal vænne mig til. Der er mange praktiske ting, der skal komme i orden og så videre, fortæller han til tipsbladet.dk og nævner lejlighed, forsikring, skat og bank som de store trækplastre. 

Det er dog ved at falde i hak, for selv om han i dag bor på hotel, så flytter han i permanent lejlighed i næste uge, hvor hans kæreste også kommer ned og bor hos ham permanent. 

Ellers har det ikke været den store omvæltning for Peter Vindahl, for på nogle områder minder AZ Alkmaar og hans tidligere klub FC Nordsjælland om hinanden. I hvert fald på banen, hvor de til dels deler nogle af de samme værdier. 

- Det er ikke på den samme måde, som FC Nordsjælland gør tingene på, men der er nogle områder, der er meget sammenlignelige. De vil gerne spille ud bagfra. De vil spille med bolden, men for at kreere chancer. Dermed ikke sagt at FC Nordsjælland ikke ville, men de lægger meget fokus på, at de aflevering, man laver, skal give mening. 

- Så det er mere direkte til tider, og det synes jeg generelt, at det har været i de kampe, jeg har set i hollandsk fodbold indtil videre. Det er mere direkte og lidt mere målsøgende, end det måske er i Danmark. Teknisk er det markant højere, og det går hurtigere end i Danmark, det er der ingen tvivl om, vurderer Peter Vindahl Jensen, som også siger, at det i dansk fodbold primært er de store klubber, der gerne vil spille bolden langs jorden, mens det i Holland mere er en generel overbevisning, at det er sådan, man vil gøre tingene.

Den 23-årige målmand måtte vente en smule på sin debut for førsteholdet. I playoff-kampene til Europa League-gruppespillet mod Celtic så han til fra bænken i begge opgør, hvilket han også gjorde i Æresdivisionskampen mod Heereveen. 

Men mod PSV Eindhoven i sidste weekend var han blandt de 11 startende for første gang, og selv om han blev skudt i sænk i 0-3-nederlaget, så fik han genvalg mod Randers i torsdagens Conference League-kamp, som AZ på skuffende vis spillede uafgjort 2-2. 

Det ligner altså, at han har gjort startpladsen til sin egen, men han er også klar over, at det er et nådesløst miljø, som han er røget ind i.

- Jeg tror da, at der er en plan med, at man har hentet mig. Det går jeg da stærkt ud fra. Så længe at jeg har den tillid fra træneren, som han har vist mig nu, så synes jeg, at det er lidt op til mig selv i forhold til at præstere. Jeg er også bevidst om, at præsterer jeg ikke, så ved jeg godt, hvor jeg ender. Så er det ud på bænken igen, fordi de andre målmænd, der er her, er dygtige. De presser mig også, det er der ingen tvivl om, fortæller han, mens han selv synes, at han har fået sin debut forholdsvis hurtigt. 

- Jeg synes ikke, at det (debuten, red.) har været lang tid undervejs. Det hele er stadig nyt, og indtil videre er det gået rimelig hurtigt. Jeg tror, at det passede godt med, at jeg lige fik lov til at være med i et par kampe, og så var der en landskampspause, hvor jeg lige kunne komme endnu mere ind i tingene og så starte op derfra.

Var ikke i tvivl
I sidste sæson sluttede AZ Alkmaar på en tredjeplads i den hollandske Æresdivision bag de to storklubber AFC Ajax og PSV Eindhoven, og gennem de seneste år har de tilhørt toppen eller sup-toppen i hollandsk fodbold. 

Da de meldte sig på banen, var han da heller ikke et sekund i tvivl om, at det var den rette vej at gå. 

- Der har været en masse, jeg skulle forhold mig til. Der er tre parter, når der skal laves sådan en aftale. Der var der på det tidspunkt FC Nordsjælland, en klub og så mig, og der skal alt falde i hak, og det gjorde det heldigvis med AZ. Da AZ kom på banen, var jeg heller ikke i tvivl om, hvor jeg gerne ville hen. I mit hoved er det en kæmpe klub, som spiller kontinuerligt med i toppen af Holland.

- Måden de spiller på, og den trupsammensætning de har, de går også meget op i unge spillere og sørger for at udvikle dem og optimere dem så meget som muligt, var enormt tiltrækkende for mig og min udvikling og karriere, fortæller han til tipsbladet.dk og påpeger samtidig, at han ikke har snakket med andre danskere, mens han har været dernede.

- Jeg har haft fokus på holdet og på at komme ind på de holdkammerater, der er hernede, og sørge for at bygge noget op med dem. Det har været det primære fokus for mig.

Indtil videre har AZ Alkmaar fået en haltende start på sæsonen med to nederlag i de første tre spillerunder i Æresdivisionen, ligesom de missede Europa League-gruppespillet og dermed røg i den nye Conference League-turnering, som de indledte med et skuffende resultat i Kronjylland.

Det bør dog vende, vurderer Vindahl, som bebrejder ineffektivitet som den store årsag til den vaklende sæsonstart. Ikke desto mindre har han sat sig store ambitioner for sæsonen, og det handler naturligvis om først og fremmest at spille en masse kampe for holdet.

- At få spillet en masse kampe forhåbentlig. Og så se hvor langt vi kan nå i Europa. Det er spændende med den her Conference League, nu det er første år, den er i gang. Så se hvor langt vi kan komme der og så ellers sørge for at smage toppen i ligaen og forhåbentlig kæmpe os ind i top tre, fortæller han. 

Kampene er begyndt at komme for Peter Vindahl. Nu er det bare resultaterne, som mangler.