Video : Tipsbladet
Generelle

Super-søndag: Her er de fede kampe, du skal se

Tipsbladet har taget et kig på det fantastiske fodboldprogram, der venter søndag.

Sportsligt er Atlético Madrid mod Real Sociedad søndagens største kamp i La Liga. Sidste sæsons mester møder det overraskende baskiske tophold, der nu for alvor skal testes i en vanskelig udekamp. Men det er ikke den kamp, vi har tre sider om i Tipsbladet i denne uge. Det er selvfølgelig El Clásico, FC Barcelona mod Real Madrid. De følelser, et godt arvefjendeopgør vækker, er nogle af sportens stærkeste.

Og tilfældet ville, at programplanlæggerne i Italien lagde Inter-Juventus og Napoli-Roma samme søndag, som man i England havde bestemt, at Manchester United og Liverpool samt West Ham og Tottenham skulle mødes, og hvor Divisionsforeningen i Danmark havde planlagt Brøndby-FCK og Randers-AGF. Dertil kommer adskillige andre store opgør rundt om i Europa, som det kan ses her på siderne. Og inden vi så er færdige med at puste ud efter en hæsblæsende afslutning på ugen, begynder den næste med Besiktas mod Galatasaray mandag aften i Istanbul. Fodboldens verden holder aldrig pause.

Her er, hvad du kan og skal se søndag.

St. Pauli-Hansa Rostock
Søndag 13.30

Vi er vant til, at rivaliseringer har årtier og atter årtiers forhistorie. Det er ikke helt tilfældet med Das Politisches Derby . Transfermarkt har talt 18 opgør mellem St. Pauli og Hansa Rostock gennem årene – det seneste i 2012. Og for godt 30 år siden, før den tyske genforening, lå de to fodboldklubber end ikke i samme land.

Men da de begyndte at spille mod hinanden i 1990'erne, var det også mødet mellem to politiske ideologier. St. Pauli har en venstreorienteret fanskare. I det tidligere Østtyskland blomstrede højreradikalismen efter murens fald, hvilket også gjorde sig gældende blandt Hansa Rostock-fans. Det har gennem årene resulteret i masser af sammenstød, når de to klubber har mødt hinanden. Før sommerferien rykkede Hansa tilbage i 2. Bundesligaen efter ni år i den tredjebedste række, og derfor genoplives rivaliseringen nu.

Brøndby IF-FC København
Søndag 14.00

Da FC København under store ambitioner blev en realitet i sommeren 1992, var det også et angreb på den position, som Brøndby havde haft som dansk fodbolds førende klub i de foregående sæsoner. Der var en rivalisering mellem dem, inden de havde mødt hinanden første gang.

Den eksisterede hele vejen op gennem halvfemserne med høje tilskuertal og heftige følelser i de to klubber og fangrupper, og så tog det for alvor fart i begyndelsen af det nye årtusinde, da de også satte sig tungt på Superligaen. Fra 2001 og frem til 2006 sad FCK og Brøndby i hver eneste sæson på første- og andenpladsen i dansk fodbolds bedste række.

Pudsigt nok er det kun sket én gang siden da – i 2016/17. Men selv om andre klubber har budt sig til, og specielt Brøndby har været langt nede, er og bliver københavnerderbyet den største kamp i Danmark.

West Ham-Tottenham
Søndag 15.00

Faktisk er West Ham og Tottenham med årene blevet en anelse tættere rivaler. Da førstnævnte spillede på Boleyn Ground, var der i fugleflugt 10 kilometer mellem de to klubbers stadion. Nu hvor West Ham er flyttet til London Stadium, er der kun cirka otte.

Ingen tvivl om, at de to London-klubber begge har større rivaler. Ingen over Arsenal for Tottenham, og Chelsea ligger også højt på listen. Og for West Ham har kampene mod Millwall (der ikke længere spilles så ofte) altid været de mest intense. Men det er stadig to lokalrivaler, der ikke bryder sig om hinanden, og som gennem årene har spillet utallige kampe mod hinanden.

Pudsigt nok forsøgte begge klubber at komme til at spille på London Stadium – West Ham vandt retten til det olympiske stadion, og Tottenham byggede i stedet nyt som erstatning for White Hart Lane.

Randers-AGF
Søndag 16.00

Aarhus er en større by end Randers. AGF er historisk en større og mere vindende fodboldklub end Randers FC og for den sags skyld Randers Freja og de andre moderklubber. AGF kan tiltrække profiler fra Kronjylland, ikke omvendt, og aarhusianerne har hentet flere point end randrusianerne i fire Superliga-sæsoner i træk.

Når det alligevel er en interessant kamp, skyldes det, at AGF har haft det så vanskeligt i slåskampene mod lillebror. I 16 kampe i træk, fra 2015 til 2021, formåede AGF ikke at vinde. Da det endelig lykkedes at bryde forbandelsen med to sejre i sidste sæsons mesterskabsspil, var de nok egentlig ligeglade i Randers, for da havde de spillet sig i pokalfinalen – ved at slå AGF i semifinalen. Denne sæsons første dyst sluttede med randrusiansk sejr. Søndag skal AGF forsøge at stoppe en ny stime, før den kommer i gang.

FC Barcelona-Real Madrid
Søndag 16.15

Med godt 20 minutter tilbage af Real Madrids kamp mod Sjakhtar Donetsk onsdag fik 33-årige Marcelo comeback efter en skadespause. Dermed er han i spil til El Clásico , og når nu Sergio Ramos og Lionel Messi, to af ikonerne fra den spanske storkamp, denne sommer forlod La Liga, er det da passende, at en spiller som Marcelo stadig knytter et bånd til fortiden og til dengang, da kampen mellem Barcelona og Real Madrid var Europas største.

Han var 19 år, da han i 2008 spillede sit første El Clásico – det var nogle måneder før, Gerard Piqué skiftede til Barcelona. Marcelo har spillet 31 kampe mod rivalerne, han har scoret og er blevet udvist mod dem, og han har været med til at vinde og tabe titler. Den brasilianske back har været der til alle de store opgør gennem næsten halvandet årti, og søndag er han der igen.

AFC Ajax-PSV
Søndag 16.45

Den største kamp i Holland er jo De Klassieker , kampen mellem Feyenoord fra arbejderbyen Rotterdam og de påstået arrogante amsterdammere i Ajax. Men sportsligt måtte der selvfølgelig også være en rivalisering mellem Ajax og PSV – kampen kendt som De Topper . Det er ganske enkelt opgøret mellem de to bedste klubber i Holland. Ajax og PSV har vundet ni af de seneste 10 mesterskaber (Ajax seks, PSV tre, Feyenoord ét), og de ligger lige nu nummer ét og to, mens Feyenoord roder nede som nummer fem.

En række spillere er gennem årene skiftet fra den ene klub til den anden. Kun én spiller har traget turen både frem og tilbage – og han er dansk. I sommeren 2007 skiftede Kenneth Perez fra Ajax til PSV, men mindre end et halvt år senere vendte han tilbage til Amsterdam. Også Frank Arnesen, Søren Lerby og Dennis Rommedahl har spillet begge steder.

Manchester United-Liverpool FC
Søndag klokken 17.30

Var Ole Gunnar Solskjær egentlig Liverpool-fan engang?

I dag er der ingen tvivl om nordmandens tilhørsforhold. Han er Manchester United-manager såvel som -fan, og hans tid som træner på Old Trafford har været én lang hyldest til Alex Ferguson-æraen, hvor han selv spillede og vandt stor popularitet.

Men de engelske medier vil ikke slippe rygterne om, at han som barn holdt med Liverpool. For nogle år siden drog tabloid-sprøjten The Sun endda til Kristiansund, hvor en af Solskjærs tidligere holdkammerater fra Clausenengen sagde, at ”måske havde han en Liverpool-plakat over sengen, da han var 10...”

I 2016 blev Solskjær spurgt til rygtet af FourFourTwo og svarede:

”Man lærer, så længe man lever, det er det eneste svar, jeg kan give dig... Jeg kommer aldrig til at bekræfte det! Jeg er helt igennem Manchester United-fan. Jeg bløder rødt.”

Napoli-Roma
Søndag 18.00

Traditionelt har magten i italiensk fodbold ligget i nord. Her bor de største klubber – Juventus, AC Milan og Inter for eksempel – og her vindes mesterskaberne. Ud af 117 italienske mesterskaber er bare otte blevet vundet af klubber syd for Firenze.

Det gør kampen mellem Napoli og Roma til noget specielt, for det er to storklubber, der ligger uden for den traditionelle magtbastion. Opgøret har det smukke navn Derby del Sole– Solens Derby.

Symptomatisk for styrkeforholdet i Italien er de to klubber aldrig sluttet lige efter hinanden som nummer ét og to i ligaen. Men fra 2014 til 2019 tog de anden- og tredjepladsen i fire ud af fem sæsoner, mens Juventus høstede mesterskaberne. Og aktuelt buldrer Luciano Spallettis Napoli afsted med otte sejre ud af otte mulige i Serie A og to point ned til Milan på andenpladsen. Roma er firer.

FC Inter-Juventus FC
Søndag 20.45

For 242. gang i historien spilles et officielt Derby d'Italia. Sådan har kampen heddet i mere end 50 år som tegn på dens betydning i italiensk fodbold, men denne gang er noget ændret. For nu er Juventus ikke længere forsvarende mester.

Teknisk set var det heller ikke tilfældet, da Inter og Juventus senest mødtes. 2. maj 2021 kunne Inter ikke længere nås i toppen af Serie A, og da sluttede ni års sort-hvidt kvælertag på den italienske liga. Nogle uger senere mødtes de to klubber med Inter som nykåret mester. Men det er alligevel noget andet nu, hvor en ny sæson er gået i gang, og hvor det er Inter, som de andre klubber forsøger at tage Scudetto'en fra.

I øvrigt mangler Inter stadig at erobre det interne overtag mod rivalerne. Milano-klubben har kun vundet én af de seneste 11 kampe mod Juventus.

Marseille-Paris SG
Søndag 20.45

Ingen af kampene på denne liste er så ensidigt domineret som Le Classique. PSG med alle superstjernerne har fuldstændig krammet på den gamle rival fra Frankrigs næststørste by. Siden investorerne fra Qatar købte sig ind i hovedstadsklubben i juni 2011, har de to mødt hinanden 24 gange, og Marseille har bare vundet to kampe – i november 2011 og september 2020. I samme periode har Marseille vundet to trofæer, Super Cuppen i 2011 og den nu afskaffede Liga Cup året efter, og PSG har vundet 27.

Men det har ikke fået rivaliseringen til at stilne af. Således har de parisiske fans fået forbud mod at besøge Stade Velodrome søndag aften.

”PSG's udekampe forstyrrer ofte den offentlige orden, og visse Marseille-fans viser ofte voldelig opførsel,” har det franske indenrigsministerium, der står bag beslutningen, begrundet.

Fotos: Getty Images