Video : Tipsbladet
VM

Ny skandale: Norske journalister anholdt i Qatar

To journalister blev anholdt og tilbageholdt i 30 timer i Qatar, hvor de var på reportagetur forud for VM næste år.

Knap et år før VM skal løbe af stablen i Qatar, har oliestaten anholdt og tilbageholdt to kritiske journalister fra Norge i knap 30 timer. 

Det skriver VG.

Der er tale om Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani fra NRK. De to var på reportagerejse til Qatar, fordi der som bekendt er knap et år til VM-slutrunden i landet, men det blev altså ikke en videre behagelig oplevelse for de to nordmænd.

Søndag blev de arresteret på deres hotel, inden de skulle forlade landet, og herefter blev de holdt indtil tirsdag morgen. Indimellem var der ifølge VG omfattende forhøringer.

- De har det godt efter omstændighederne, og vi vil sørge for, at de får den opfølgning, de har brug for, Thor Gjermund Eriksen, der er chef hos NRK, til VG og tilføjer:

- Vi mener, det er uholdbart, at medierne forhindres i at udøve fri og uafhængig journalistik ved en af ​​verdens største sportsbegivenheder.

Ifølge VG var de to journalister på et fly væk fra Qatar tirsdag aften tæt på midnat. De er efter sigende landet i København onsdag klokken 06.00. De kommer dog hjem uden mobiltelefoner, computere og kameraudstyr, lyder det endvidere.

Det norske fodboldforbund vil reagere
Over for VG fortæller Terje Svendsen, direktør i det norske fodboldforbund, at de vil reagere på situationen, som han kalder uacceptabel.

- Vores klare holdning vil blive kommunikeret til det politiske niveau i FIFA, og også via UEFA-gruppen, der håndterer Qatar-spørgsmålene. Endnu vigtigere er det dog, at de norske myndigheder blander sig i sagen, siger han. 

For nogle uger siden truede Qatar også et andet norsk medie med en retssag. Læs mere om det her.