Video : Tipsbladet
Superliga

SL-topklub til salg? Har transfer-værdi for ejeren

FCM's ejere Matthew Benham og Anders Holch Povlsen har overvejet at bytte aktieposter. Men klubben har stadig betydelig værdi for Benham og hans hjerteklub Brentford, vurderer en ekspert.

Sæsonen 2022/23 kommer absolut ikke til at stå tilbage som noget højdepunkt for FC Midtjylland, der næste år fylder 25.

På trods af, at man ser ud til at cruise gennem nedrykningsslutspillet og bliver en mundfuld for modstanderen i playoff-kampen fredag 9. juni om den sidste Europa-plads, er det langt fra bestået at misse Top 6, og der venter en aktiv sommer på transfermarkedet med udskiftninger og grundig evaluering hele vejen rundt omkring førsteholdet.

På de store linjer behøver FC Midtjylland-fans dog ikke åbne tønden med gravøl endnu.

Et nyt træningsanlæg åbner efter planen om få uger, bankkontoen er proppet, spillersalgene ruller stadig ind og holder hånden under økonomien, og der er grund til at tro, at man kan skrue endnu mere op i de kommende år.

Og helt oppe i helikopteren, ja måske den maskine som mindretalsaktionær Anders Holch Povlsen af og til benytter i den travle arbejdsdag til og fra residensen uden for Århus, kan en aftale med betydning for hele Superligaen være på vej.

På et tidspunkt i 2022 så det ud til, at Matthew Benham og Anders Holch Povlsen i løbet af få måneder ville blive enige om en handel, der gør Holch Povlsen til flertalsaktionær i stedet for Benham.

FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein (til venstre) og Anders Holch Povlsen, der ejer 25 procent af FC Midtjylland.

Den handel har tydeligvis ladet vente på sig og ser stadig ud til at gøre det en rum tid endnu, med mindre en af parterne pludseligt giver efter.

For en ekspert giver det god mening, at Benham tilsyneladende vil holde fast i en del af FC Midtjylland frem for helt at sælge klubben.

For FC Midtjylland er stadig en hjælp for Matthew Benham og Brentford og kan være det i de kommende år, hvis Brentford har svært ved at få arbejdstilladelse til en særligt lovende spiller, eller hvis man fortsat er interesseret i at afprøve flere data fra Benhams analysevirksomhed Smartodds og hente billige, potentielt dygtige teenagere, der ikke på kort sigt har nogen chance for at komme ind i England.

”Efter det vanvid, Brexit var og er, er en del af Brentfords forretningsmodel smuldret, fordi man ikke længere kan hente 16- og 17-årige til fra EU, hvilket var planen og noget, hvor man mente at have en konkurrencefordel. Det er i hvert fald blevet meget svært for Brentford, der skal have spillere til at leve op til kriterier i et sindrigt pointsystem, hvis de skal ind i landet,” siger Kieran Maguire, der er fodboldøkonom, underviser ved University of Liverpool og forfatter til bogen The Price of Football.

Muligheden for at handle
Der har ikke været mange handler mellem Brentford og FC Midtjylland, siden Benham købte Superliga-klubben for ni år siden, men det betyder ikke, at Benham er indstillet på at undvære muligheden, mener Kieran Maguire, der også bider mærke i det samarbejde, FC Midtjylland er ved at udvikle med den lille portugisiske klub Mafra.

”Ved at have en partnerklub og ved at være del af en multiklub-model i Europa, som Brentford er via Benhams ejerskab af FC Midtjylland, kan man potentielt hive spillere til FC Midtjylland eller til en anden klub i Europa, ligesom Brightons Tony Bloom henter spillere til Union-SG i Belgien.”

Matthew Benham har haft stor succes med Brentford, der er rykket op i Premier League, og med FC Midtjylland, der har vundet tre mesterskaber med Benham som ejer.

”Deniz Undav og Kaoru Mitoma, der scorede her sidste weekend for Brighton og dermed sendte klubben ud i Europa i næste sæson, begyndte i Union SG. Matthew Benham har også den strategiske mulighed for at gøre noget lignende ved at eje FC Midtjylland, hvilket giver mening, nu hvor folk for alvor er ved at indse, hvad Brexit får af konsekvenser i Storbritannien,” siger Kieran Maguire.

Energi på Brentford
Brentford har klaret de to første sæsoner i Premier League forbilledligt, og præstationerne i denne sæson har været så markante, at Thomas Frank er dukket op på lister over kandidater til større trænerjobs i Premier League.

Men det er en svær operation for Brentford hver sæson at skabe et overlever-hold, når man indtil videre har det mindste budget i rækken.

I det lys kommer det ikke bag på Kieran Maguire, hvis Matthew Benham som ejer har langt det meste af fokus på Brentford, der ud over at spille i verdens mest pengestærke liga også er analytikeren og finansmandens favoritklub fra de tidlige barndomsår.

Thomas Frank og Brentford har klaret sig over al forventning i de to seneste sæsoner i Premier League.

Og skulle det fokus gå ud over FC Midtjylland, kan det også være i Benhams interesse, hvis Holch Povlsen på et tidspunkt tager over.

”Brentford er en emotionel investering for Matthew Benham, mens FC Midtjylland ikke er det på samme måde. Der ser han mere på tingene gennem finansielle briller, end han gør med Brentford,” siger Kieran Maguire.

Brentford har de to seneste somre undgået store spillersalg og formået at holde på de fleste spillere, man ville holde på, men denne sommer kan det blive svært at holde fast i alle mand, så det bliver hårdt arbejde for Premier League-klubben, der også for alvor skal undvære bindeleddet til Danmark, Rasmus Ankersen, der først for alvor stoppede i 2022.

”Det er en kæmpe udfordring, de står foran, fordi fodbold handler om talent og evner, og de følger over tid pengene, der som i så mange andre dele af livet og verden er koncentreret på få hænder i fodboldverdenen. For at være konkurrencedygtig skal man være en 'disruptor', man skal være smart, og det er Matthew Benham, som navngivningen af hans firma Smartodds jo også indikerer,” siger Kieran Maguire.