• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

AGF-træner forklarer forlængelse: Det er pissesvært at ansætte David Nielsen

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

David Nielsen mener, det var en modig beslutning af AGF-ledelsen at ansætte en sort skagbo med hans spillerkarriere i sin tid, og det havde han ikke glemt, da han sagde ja til at forlænge med klubben. Han kunne måske have haft andre tilbud, men havde ifølge eget udsagn ikke øje for andet.

Af Anders Dehn

Da AGF ansatte David Nielsen i efteråret 2017, var det logisk nok. Han var en ung, succesfuld træner, der havde vist, at han kunne få meget ud af lidt i Lyngby Boldklub. Han var god i medierne, og han havde et stort navn. Den slags har klubben ansat mange gange før.

Men på den anden side gav udnævnelsen ikke sig selv. Dansk fodbold var stadig ved at vænne sig til, at Nielsen ikke længere var den åbenmundede og kontroversielle spiller, han havde været, så det var også et sats af AGF.

Sådan ser hovedpersonen det i hvert fald selv, og det har han ikke glemt. Det havde han heller ikke i december, da sportschef Peter Christiansen spurgte, om de skulle forlænge den kontrakt, der udløb i sommeren 2020.

- Jeg får en masse ros for det sted, AGF befinder sig nu, men jeg har ikke glemt, at AGF tog en kæmpe chance ved at hente mig på et tidspunkt, hvor de ikke havde behøvet at hente mig. Da AGF havde allermest brug for det og var allermest presset, valgte de mig til at træne den her klub. Det betyder meget for mig, siger han til tipsbladet.dk.

- Jeg ved godt, jeg ikke kommer til at træne AGF i al evighed, og det kan være, jeg bliver fyret, før min kontrakt løber ud. Men det er ikke det, det handler om. De ville have mig, og jeg kan mærke, at jeg udvikler mig. Jeg blev en bedre træner i hvert af mine tidligere jobs, men når jeg helt egoistisk ser på min egen udvikling, har den fået et skud i røven og er gået langt stærkere af at træne en klub som AGF. Jeg er ikke bange for at slå hovedet mod taget her, for der er ikke noget tag her.

Ville du gerne betale den tillid tilbage?

- Næ, det følte jeg ikke. Men man skal huske, hvor man kommer fra. Det er også svært at ansætte David Nielsen som træner. Det er pissesvært. Det er en modig beslutning, og det ved jeg udmærket selv. Jeg ved godt, det ser nemt ud i dag, hvor det går ih og åh så godt. Men for mig var det ikke nemt. Hvem ansætter en sort skagbo med min fortid som spiller til at lede en stor klub som AGF? Den slags vejer tungt hos mig, siger David Nielsen.

Læs også:AGF jagter stadig midtbanemand - men vil ikke betale udbudsprisen

- Jeg glemmer ikke, hvor jeg kommer fra, og hvor jeg har været som spiller, træner og person. Jeg ved, hvad det har krævet af mig selv at nå dertil, hvor jeg er, men jeg er lige så bevidst om, hvad det har krævet af mine omgivelser at gøre den udvikling mulig for mig.

AGF meldte forlængelsen ud den 22. december. Forud var gået flere uger, hvis ikke måneder, hvor fans og medier spekulerede åbent om Nielsens fremtid. Ville AGF miste den træner, der så ud til at bringe noget tiltrængt succes til klubben, spurgte de sig selv og hinanden i Århus.

Forklaringen var ifølge David Nielsen, at han kun ville have én ting i hovedet ad gangen.

- En kontraktforhandling, uanset om det er med folk, du regner med at kunne blive enig med eller ej, ville ikke være godt midt i en sæson, for jeg har det bedst med kun at have fokus på én ting. Den ting kræver al min opmærksomhed. Jeg havde det godt med, at vi udskød de forhandlinger, og at vi så blev enige, siger cheftræneren.

- Det var svært, når det fyldte meget i omgivelserne. Det blev i en periode snakken om os. Der var det endnu vigtigere, at vi holdt fokus. Der var mange spekulationer, og uanset om spillerne ikke læser aviser eller ej, kan det hurtigt komme til at fylde og blive en undskyldning for ikke at lykkes.

Lykkedes gjorde de alligevel, for holdet ligger på tredjepladsen i Superligaen og rundede efteråret af med at slå topholdet, FC Midtjylland. Dermed er AGF på vej mod den bedste sæson i to årtier.

David Nielsen føler dog ikke, at arbejdet er gjort med det.

Læs også:AGF-angriber er langt fra spilletid: En lejeaftale kunne være interessant

- Man kan som cheftræner mærke, hvornår man lakker mod enden. Det mærker man, hvis man er helt ærlig over for sig selv. For mig føles det her som om, at vi kun lige er startet. Jeg trives rigtig godt i, hvordan vi har det nu. Jeg har fået tingene, som jeg gerne vil have dem, jeg har de folk omkring mig, jeg gerne vil have. Derfor var det meget ukompliceret for mig. Det her er ikke en ny start, det er bare en fortsættelse af det arbejde, vi har udført, siger han.

AGF var dog ikke den eneste klub, der gerne ville David Nielsen som cheftræner. Århus Stiftstidende skrev eksempelvis, at Malmö FF havde sendt ham et "særdeles gunstigt jobtilbud". Så havde han andre muligheder end AGF?

- Det kunne jeg måske have haft, hvis min fornemmelse havde været, at det var nu, jeg skulle noget andet. Jeg er meget dårlig til at tænke på andet end der, hvor jeg er. Jeg er så dårlig, at hvis jeg tænker på andet, slår det negativt ud et eller andet sted. Derfor gør jeg det ikke, og sådan har det været i alle mine jobs, siger David Nielsen.

- Jeg er der, hvor jeg er, og det er det sted, hvor jeg lever eller dør. Lykkes vi, har jeg liv, gør vi ikke, dør jeg. Der er en stor verden derude og alt det der, og det er der også for vores spillere. Det er fint, at den er der. Men vi kan ikke leve derude. Lever du dernede, kan du ikke være til stede.

- "PC" (sportschef Peter Christiansen, red.) spurgte mig, da der var to kampe tilbage, om jeg var interesseret i at forlænge. Da jeg svarede ja, fandtes der ikke andet for mig.

Så selv om det er svært at ansætte David Nielsen, var det, når det kom til stykket, ikke svært at forlænge med ham.

Læs også:Officielt: Jon Dahl bliver ny cheftræner i Malmö FF

Læs også:David Nielsen: Jysk jordbundethed er en svaghed

Læs også:David Nielsen: Aarhus er udfordret på attitude i forhold til københavnere

Superliga

Mere Superliga

Fokus