Hits fra 2015: En fodboldnarkomans bekendelser
Foto: Asbjørn Sand / Polfoto
Superliga

Hits fra 2015: En fodboldnarkomans bekendelser

4. december: Vi benytter dagene frem mod jul til at byde indenfor til det bedste fra Tipsbladet 2015. Læs eller genlæs de fremragende produktioner.

Hver dag frem mod 24 december bringer vi det bedste fra Tipsbladet Print 2015.

Historier, interviews, features og fokus med høj kvalitet - leveret med hjerte og indsigt.

Køb Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet - gør det online her

I dag, 4. december historien en af landets helt store og selverkendte fodboldnarkomaner, der lever af og ånder for sporten, der kan skabe samling i nationen og få følelserne i kog. 

Læs eller genlæs historien, der første gang blev bragt i Tipsbladet. 10. april 2015:

 

EN FODBOLDNARKOMANS BEKENDELSER
 
Ove Pedersen er fodboldmand om en hals. Lige siden en 7-årig knægt begyndte at løbe efter den lille runde i skolegården i Thyregod, har fodbolden været hans store passion. Tipsbladet tog med træneren af sted på det, mange nok vil kalde deres livs længste fodbolddøgn, men som for Ove Pedersen er en helt almindelig arbejdsdag. Hvis man da overhovedet kan tale om arbejdsdage i en fodboldnarkomans liv?
 
 
Det er skærtorsdag, og påskevejret i Ådalen svigter ikke, selvom flere regnfulde dage har truet med at ødelægge idyllen på Odense Boldklubs træningsanlæg, hist hvor Odense Å slår en bugt, og odenseanerne bruger deres fridag på at fodre ænder, næsten som var det taget ud af et af en vis fynsk forfatters sangtekster. OB's cheftræner, Ove Pedersen, har siden klokken 7: 30 siddet på sin pind for at forberede videoevaluering med sine spillere, som netop er vendt hjem fra landsholdsopgaver, efter 0-2 nederlaget hjemme mod Esbjerg.
 
Inden da skal helligdagens første fodboldkamp gennemføres, for dagens træning står på et opgør mellem OB's A-og B-hold i tre forkortede halvlege.
 
" Hva' fanden, Ove, er du blevet klippet? Det ser kraftedeme godt ud!" bemærker Thomas Dalgaard med et stort smil, da han entrerer træningsbanen og efter en kort opvarmning står klar til at score mål for det hold, som man må formode, at Ove Pedersen betragter som det stærkeste, han kan diske op med.
 
I klassisk Ove P-statur med hænderne samlet på ryggen følger midtjyden 2-2 kampen inde fra midtercirklen, så han bedre kan høre, hvordan spillerne kommunikerer.
 
Da han over middag er klar til at kaste en hurtig frokost ned, så evalueringen kan overstås, har fodboldmandens i øvrigt helt normale dag været i gang i mere end seks timer, siden han stod ud af sengen i hjemmet i Thyregod ved Brande.
 
" Jeg vil egentlig gerne have min morgensøvn, men hvis jeg skal op og på arbejde, så har jeg nemt ved at komme ud af sengen. Hvis jeg skal ud og løbe en tur, så kommer jeg ikke op," griner han på spørgsmålet om, hvorvidt han er A-eller B-menneske.
 
Ved frokosten tilbyder Rasmus Falk at sende snapchats med højdepunkter fra Middelfart-Marienlyst i 2. Division til den fodboldsultne træner, der endnu har tre kampe på programmet, inden han igen kan vende bilen i retning mod Thyregod.
 
Rasmus Falks tilbud bliver aldrig rigtigt overvejet, for Ove tror, at den populære app til at sende billeder har noget med fodboldhighlights at gøre, og man finder den i hvert fald ikke på hans iPhone 6, hvor livescore, bold. dk og Trafik Alarm er de flittigst brugte apps.
 
For når Ove Pedersen skal nå forbi tre forskellige stadions, så ligger hans Audi A3 oftest i overhalingsbanen.
 
Dagens tre kampe er: Vejle-Skive, Horsens-Lyngby og AGF-Roskilde. Han har misset én planlagt kamp i år, fordi trafikken forsinkede ham. Selvom han ikke rigtigt vil stå ved det og undgår at føre statistik over det, fordi det er så voldsomt, så må Ove Pedersen kandidere kraftigt til at være den person i Danmark, der ser flest fodboldkampe på stadion.
 
" Jeg ser fandme mange kampe. Jeg tør ikke helt sige det, men det er i hvert fald over fire kampe i snit, når sæsonen er i gang. Der er 1. divisionskamp torsdag og Superliga fredag og igen lørdag, hvor man som regel godt kan nå en divisionskamp inden. Så er der Superliga igen søndag og mandag, og så er der mit eget holds kampe inklusiv reserveog ungdomshold," siger Ove Pedersen om det regnestykke, som hurtigt udregnet giver noget mere end fire kampe om ugen.
 
Han ser blandt andet alle OB's reserveholdskampe - ude og hjemme.
 
Kan du blive ved med at lære noget nyt af kampene?
 
" Ja, det kan man altid. Der kommer altid nogle små detaljer, man kan udvikle. Da jeg var træner i 1. Division og så FC Nordsjælland, undrede jeg mig over, hvorfor man ikke kunne dæmme op for deres boldbesiddelse. Da vi så kom i Superligaen i sidste sæson, vandt vi to og spillede en uafgjort. Så der sad man og kiggede på deres system og tænkte over, hvordan man skulle spille mod dem."
 
"Det kan meget vel have været forskellen på succes og fiasko," siger Ove Pedersen.
 
CHEFTRÆNER OG TALENTSPEJDER
Og han er der næsten altid, kan hyppige stadiongængere bevidne. 60-årige Pedersen har levet af at træne fodboldhold siden 1. januar 1996, da han droppede sit gode bankjob i Unibank-filialen i hjembyen for at blive t T ungdomslandstræner i Qatar. Men fodboldtrangen kan ikke blive stillet ude på træningsbanen. Samtidig er det ikke bare ren hygge, når han kører hele landet rundt for at se fodbold.
 
" Noget af det er nødvendigt for at være opdateret. Der er mange årsager. Mængden er nok for stor, men hvad fanden. Når man hygger sig med at være til fodbold og det ikke er en sur pligt, men fordi man gerne vil, så er det jo noget nemmere. Og der er ikke nogen ture, der er spildt. Nu så jeg en del 2. divisionskampe sidste år, og der kan man sige, at hvis man kommer ud til en kamp, hvor der ikke er nogen spillere, der kan bruges til noget som helst, så har man alligevel fået mærket af, at man har set kampen. Så tager man ikke af sted til dem igen, men kan kigge på nogle andre," siger Ove Pedersen
 
Men det arbejde er der jo også scouts, der kan gøre for dig?
 
" Hvor mange klubber i Danmark har scouts?
 
I OB har der været, men der er ikke længere. I AGF var der heller ikke rigtigt nogen, og i FC Vestsjælland var der da slet ingen. Men det er da store klubber, jeg har været ansat i, synes jeg. Dermed ikke sagt, at de ikke burde have haft det. FCN, Brøndby, FC Midtjylland og FCK har scouts, men ellers er der vist ikke rigtigt nogen, der gør sig i det. De har måske nogle venner af huset, og man hører tit den der med, at de har fået kendskab til spilleren gennem deres netværk, men hvad er det? Det er jo bare de agenter, der ringer til os alle sammen. Den vending griner jeg nogle gange lidt af. Det er agenter, der vil tjene penge."
 
" Og så er der nogle sidegevinster. Jeg får selvfølgelig selv en database, men jeg møder også mange mennesker og får et netværk. Det kan for eksempel være scouts fra udlandet, agenter eller nogle af de andre trænere," siger Ove Pedersen og tilføjer, at han ikke forstår, hvorfor klubberne ikke har et system til at organisere al opnået viden om spillerne.
 
Han peger på sin tinding og forklarer, at det er der, hans register ligger, mens han griner sit karakteristiske lidt drengede grin. Det er ikke den eneste gang, han finder det frem.
 
" Jeg kan ikke forstå, at klubberne ikke beder os trænere om at registrere de observationer, vi gør os, for de forsvinder jo med mig. Og jeg har ikke noget imod at aflevere det, for jeg arbejder jo for klubben. Men der er ingen, der har sådan et system. Jeg prøvede selv på at få det indført i Esbjerg," siger han.
 
Det kunne have fået konsekvenser for klubben ved vestkysten. Da Ove Pedersen i 2002 stoppede som træner i FC Midtjylland og tog til Esbjerg, foreslog han sportsdirektør i FCM, Jens Ørgaard, at hente Tommy Bechmann i Aarhus Fremad, men da det ikke skete, gjorde Ove selv alvor af anbefalingen og hentede ham til Vestjylland, hvor han blev en stor succes og senere solgt til Tyskland.
 
Vi rammer Vejle og Nørreskoven i god tid inden kampstart klokken 15. Ove Pedersen stikker hovedet ud af vinduet, da en orangeklædt mand dukker op på siden af bilen.
 
" Goddag hr., har du en plads til mig deromme?" lyder det.
 
" Parkeringsvagter, dem der sørger for kaffe i pausen, og dem der står for billetter, det er dem, du skal sørge for at blive allerbedst venner med," råder Ove Pedersen, mens P3 kører i baggrunden.
 
Undervejs har han udtrykt sin undren og skuffelse over, hvorfor der ikke er " Sport & Musik" på kanalen. Det er det program, som normalt går under navnet " Sport på 3' eren".
 
Han betaler ikke for at se fodbold. I Danmark har han mulighed for at få et Divisionskort, som giver adgang til alle kampe, men det er vist ikke nødvendigt. Som regel bliver han lukket ind på sit velkendte ansigt, og ellers viser han sit plastickort udstedt af DBU, som dokumenterer, at han har den højeste træneruddannelse, P-licensen. Kortet har sådan set intet med adgangen til danske fodboldstadions at gøre, men det kommer sig ikke så nøje for pragmatikeren Ove Pedersen.
 
Han bliver lukket ind.
 
Ove Pedersen er ikke den eneste træner, der ser meget fodbold. Han er kendt for at være med i en klub bestående af ham selv, Viggo Jensen, Kent Nielsen og Tommy Møller Nielsen, som er særdeles flittige stadiongængere.
 
Han når kun lige at træde ud af bilen, før en mand i en Mitsubishi hilser i forbifarten.
 
Ved første øjekast kan det godt ligne Kent Nielsen, men han er ikke at se inde på Vejle Stadion, hvor det vrimler med fodboldnavne i loungen. Og man kommer næppe nogensinde til at se Ove Pedersen stå for sig selv i et hjørne, søgende efter nogle at tale med.
 
" Det kan være alle, jeg snakker med. Nogle gange ved jeg ikke, hvem de er, og det er lidt et problem, for nogle gange burde jeg kunne genkende dem. Hvis jeg har mødt en for 20 år siden, så kan jeg ikke genkende ham ud fra, hvordan han ser ud i dag. Og så er det ikke altid, jeg får spurgt, " hvem er det nu lige, du er?" men det skal man jo bare gøre hver gang. Det kan godt være en ubekvem situation at stå i."
 
" Jeg kan huske engang, jeg var nede og se Duisburg mod Düsseldorf. Så kom der en dansker hen og snakkede med mig, og vi snakkede satme i lang tid. Jeg fik ikke spurgt, hvem han var, så jeg begyndte at stille ham spørgsmål for at kunne regne det ud. " Er du stadigvæk inden for fodbold?" spurgte jeg. Der kom lidt uklare svar. Så fandt jeg efterhånden ud af, at det var Henrik Andersen fra EM-holdet."
 
"Han havde forandret sig, så jeg kunne ikke kende ham," fortæller Ove Pedersen om den blonde dansker, som han altså ikke kunne genkende fra de uhyggelige billeder, da Andersens knæskal blev slået løs under semifinalen ved EM i 1992.
 
Nogle gange kan han godt selv finde på at sætte sig over på de almindelige tribuneafsnit, så han kan komme i kontakt med de lokale fans.
 
" Hvis jeg sidder og lytter og kan mærke, at der sidder nogen, som ved, hvad de snakker om, så kan jeg godt finde på at henvende mig til dem for at få noget at vide," siger Ove Pedersen.
 
Vejle Stadion er godt besøgt af fodboldfolk denne skærtorsdag. Der går ikke længe, før Ove Pedersen har hilst på Peder Knudsen, Lars Søndergaard, Peter Sørensen, Allan Simonsen, Ulrik le Fevre, Kristian Fæste, Peter Enevoldsen, John Sivebæk, Claus Steinlein, Jonas Knudsen og temmelig sikkert endnu flere ansigter, som Tipsbladets udsendte ikke kan genkende.
 
Kan du så finde på noget at snakke om, når du ser den femte kamp på en uge sammen med Viggo Jensen?
 
" Tjaa, man kan jo altid snakke om det, der sker i fodboldkampen. Men når man ser så mange kampe, så er det heller ikke altid de samme kampe, man ser. Jeg vil vædde med, at Viggo er ude og se Middelfart-Marienlyst i dag," siger Ove Pedersen.
 
Og netop den pensionerede 67-årige træner er samtaleemnet i halvlegen, da en god håndfuld af dansk fodbolds kendte ansigter har samlet sig ved det samme bord og får fortalt en anekdote af nyere dato.
 
" Viggo er meget kageglad. Han var ikke med til en kamp i Hobro, hvor der var en pisse god kransekage. Anders Gerber sendte et billede af kagen til Viggo og spurgte, om de måtte tage hans stykke. Da Johnny Mølby en dag fik andesteg, sendte han så et tilsvarende billede til mig, for jeg elsker andesteg," fortæller Ove Pedersen og understreger:
 
" Viggo skal altid have kage. Det må du godt skrive."
 
I dag er Ove Pedersen ikke ude for at holde øje med en bestemt spiller, så han kan nyde kampen i den lune påskesol, som rammer Vejle Stadions sydvendte tribune. Derfor noterer han også kun holdenes startopstillinger i sin mappe med linieret papir, som efterfølgende bliver sat i system i ringbind.
 
Han studser lidt over Skives nummer 2, Victor Nielsen, som han ikke kender, men ellers bevæger han sig hjemmevant ned gennem de to holds startopstillinger inden kampen.
Efter 71 minutter bliver den 18-årige midtbanespiller Frederik Brandhof skiftet ind. Ove fortæller, at han er et produkt af Skives egen ungdomsafdeling. Den info er der nok ikke mange neutrale tilskuere på Vejle Stadion denne eftermiddag, der kan levere.
 
Nok er Ove en træner af den gamle skole, og elektronik er ikke altid hans bedste ven, men han finder alligevel sin iPhone frem ved hvert længere spilstop for at undersøge den  aktuelle stilling i de andre kampe, der spilles i 1. division denne dag. Og selvom Vejle vinder 2-1 efter en fin kamp i et solidt tempo, så kan det fodboldmæssige niveau i de danske divisioner alligevel godt være tvivlsomt til tider, men det får ikke en fodboldmand som Ove Pedersen til at vælge de store millionkampe i tv til, når der skal prioriteres mellem kampene.
 
" Jeg ser ikke specielt meget Champions League. Hvis det er der, så ser jeg det selvfølgelig, men i en typisk runde med kampe tirsdag og onsdag, så bliver der også spillet 1.
Division den ene dag, og så slår jeg altså over på det. Selvfølgelig skal man også følge med i udviklingen i fodbold på topniveau, men det er ikke liv og død for mig. En 1. eller 2. divisionskamp kan også være interessant at se, for der kan ske et eller andet, som giver den en speciel nerve."
 
" Jeg er ked af at skulle se fodbold på tv. Jeg ser det helst live, men det kan jo nogle gange være nødvendigt," siger Ove Pedersen.
 
Han har en lejlighed i Málaga, hvor han tilbringer vinterpausen sammen med konen Annette. Så kører han rundt til de nærliggende La Liga-klubber og ser dem spille, men i tv bliver det ikke til meget spansk fodbold.
 
Ove Pedersen har flere gange erklæret sin kærlighed til tysk fodbold, som han har været mere eller mindre tæt på at skifte til en håndfuld gange. Han er en jævnlig gæst på de tyske fodboldstadioner. Billetterne skaffer han igennem de gamle forbindelser i AGF og Esbjerg, som ringer ned, og så ligger der en billet klar.
 
Derudover bliver det til en smule engelsk fodbold i tv.

Læs resten af historien på næste side