Video : Tipsbladet
Superliga

Kommende Helsingør-ejer: Vi vil kopiere FC Nordsjælland

FC Helsingørs kommende amerikanske ejere vil gøre, som de har gjort i FC Nordsjælland: udvikle danske og udenlandske spillere og sælge dem videre. Han mener ikke, at klubben mister sin forbindelse til lokalområdet, bare fordi ejerne bliver amerikanere, og halvdelen af spillerne kommer fra udlandet.

Når Jordan Gardner taler, lyder han nogle gange som en hvilket som helst fodboldleder i Danmark: FC Helsingør skal udvikle unge spillere, sælge dem videre for gode penge og i øvrigt forblive forankret i sit lokalområde.

På andre tidspunkter lyder han en mand, der kommer med sine penge og vil gøre en dansk forening til et amerikansk franchise: Bag ham er investorer med erfaring fra amerikansk sport, halvdelen af holdet skal komme fra udlandet, og pengemændene kommer til Helsingør for at "eksekvere deres model".

Således er manden, der står i spidsen for den gruppe af investorer, der snart overtager FC Helsingør, ligesom virkeligheden er. Mere nuanceret end som så. Nogle af hans idéer vil skurre i ørerne på europæiske fodboldelskere, men han har tydeligvis sat sig ind i den verden, han kommer til.

Han ved, at Thisted, weekendens modstander, ligger i den modsatte ende af landet end Helsingør, hvilken slags spillere dansk fodbold typisk udvikler, og hvad en klub som FC Nordsjælland står for.

Det er netop hos sidstnævnte, man skal finde inspiration til, hvad Gardner og hans landsmænd vil skabe i FC Helsingør, når købet formentlig går igennem om et par uger.

- Målet er at udvikle unge spillere i det rette system og sælge dem videre til større klubber. Vi vil fokusere på danske spillere, men også hente talentfulde spillere fra andre steder, blandt andet USA, og flytte dem videre til andre klubber, om det er i Danmark eller Holland, Belgien, Frankrig eller andre lande, siger Jordan Gardner til tipsbladet.dk.

- Klubbens infrastruktur udgøres af folk, der har arbejdet i FC Nordsjælland, som har haft meget succes med ungdomsudvikling. Vi vil tage den model og bringe spillere ind fra udlandet, som har andre skillsets. Her kan vi tilbyde dem det rette system og den rette træning.

- FC Nordsjælland har gjort det fantastisk over lang tid og udviklet både danske og udenlandske spillere. Vi vil kopiere den tilgang på mange måder, men med andre spillere og andre ressourcer, men det i lange løb er det den model, vi lader os inspirere af.

Småt er bedst
Gardner har i forvejen aktier i irske Dundalk og Swansea City fra The Championship. Han vil først sætte navne på sine med-investorer, når købet går endeligt igennem, men fortæller, at de ejer dele af hold i MLS og andre sportsgrene hjemme i USA. Ekspertisen derfra skal de gerne dele med FC Helsingør.

Men hvordan er en gruppe amerikanere med aktier i klubber i langt større lande og ligaer endt med at kaste deres kærlighed på og penge i en lille dansk 1. divisionsklub?

- Vi var på udkig efter en klub med god infrastruktur: Der et et nyt stadion på vej, akademiet er godt, den kommercielle afdeling fungerer efter et år i Superligaen, det er tæt på København. Vi kiggede også på andre klubber uden god infrastruktur, så vi syntes, Helsingør gav bedst mening, siger Jordan Gardner, der specifikt gik efter en mindre klub.

- Vi kiggede ikke efter en stor klub, men en klub med mange muligheder. Helsingør passede til det. Klubben har ikke en lang historie, og generelt var bunden af Superligaen eller 1.division det niveau, vi bevægede os i.

Målet er ikke bare at skabe overskud til investorerne, siger den amerikanske forretningsmand. I stedet skal investeringen måles på de spillere, som FC Helsingør i fremtiden kommer til at udvikle.

- Vi har ikke sat nogen benchmarks endnu. Målet er at udvikle og sælge spillere, så vores succes skal bedømmes på kvaliteten og antallet af spillere, vi sælger videre. Derudover vil vi gerne op i Superligaen, men europæisk fodbold er ikke realistisk for en klub af den størrelse, siger han.

Forud for weekendens forårspremiere i 1. division ligger FC Helsingør til nedrykning til 2. division, men klubbens kommende investor har fuld tillid til, at holdet redder sig fri og i første omgang etablerer sig i 1. division. Herfra skal projektet, der ifølge Gardner løber over mange år, tage sit afsæt.

Ingen dyre spillere
Jordan Gardner sagde for to uger siden til amerikanske Forbes, at en del af formålet med opkøbet af Helsingør var at udvikle amerikanske spillere.

- Omkring 55 procent af spillerne i MLS er nu udlændinge. De køber mange spillere fra Sydamerika, og det er godt for ligaen, men vejen til førsteholdsfodbold for unge amerikanske spillere bliver mere og mere indskrænktet, sagde han.

- Jeg forstod ikke rigtig, hvorfor en amerikansk gruppe ikke kom og ejede et hold, hvor mange af de spillere kunne komme til, udvikle sig under et amerikansk mindset og ejerskab og så skifte videre til en større klub.

Med det citat in mente spørger tipsbladet.dk, om Gardner og co. ikke bare kommer til at gøre det samme ved dansk fodbold, som han ser i amerikansk.

- Vi vil have spillere ind, som er integreret i dansk fodbold og lokalområdet. Ikke spillere til førsteholdet, men til ungdomsholdene, så de ikke bliver set som udlændinge. Danmark er et meget lille land, så til en vis grad er man nødt til at have et vis antal udlændinge, siger Jordan Gardner.

- Det handler om balancere. Udvikling af danske spillere er meget vigtig, så vi vil gerne have en god blanding af danskere og udlændinge. I sidste ende er det nok fifty-fifty, Danmark udvikler mange gode tekniske spillere, men på andre områder har man måske brug for mere atletiske spillere, som Danmark ikke gør det godt med at udvikle. Der kan vi tilføre værdi.

Den nuværende formand taler om, at FC Helsingør skal forblive forankret til regionen. Kan den det, hvis ejerne er amerikanere, og halvdelen af spillerne er udlændinge?

- Ja, det kan den. Vi ser det som parallelle spor. Klubben kan fokusere på lokalområdet og lokale spillere og udvikle spillere til førsteholdet, men samtidig have globalt udsyn og udenlandske spillere, siger han.

- Vi har talt med klubben, og vi har tillid til, at vi kan ramme balancen mellem det lokale og det internationale. For at udvikle sig er man nødt til at gøre ting anderledes, og det er svært, hvis ikke umuligt, at hamle op med de store hold i Danmark.

Har I planer om at investere store summer for at nå jeres mål?

- Al vækst skal være organisk. Vi kommer ikke til at bruge en masse penge for at rykke op eller på at købe dyre spillere. Det skal ske gennem akademiet. Det er en prioritet. Jeg har ikke tallene foran mig, men alle investeringer går direkte ind i klubben: ungdomsudvikling, infrastruktur, licenser.

Ifølge Helsingør Dagblad kommer Jordan Gardner og co. med 7,1 millioner kroner, der skal sikre dem 51 procent af aktierne i det selskab, der bliver oprettet til at drive den professionelle afdeling i FC Helsingør.