Mads Øland undrer sig over AaB: Vi skal have en snak
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Mads Øland undrer sig over AaB: Vi skal have en snak

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, undrer sig over, at Oliver Abildgaard fik lov at spille videre efter sit sammenstød mod Rasmus Nissen. AaB's læge, Søren Kaalund, fastslår, at midtbanespilleren bestod alle tests.

Lyset slukkede et par sekunder for Oliver Abildgaard, da AaB og FC Midtjylland tørnede sammen i mandagskampen i Superligaen. I første halvleg havde Abildgaard et sammenstød med gæsternes Rasmus Nissen, og det så dramatisk ud i nogle sekunder, inden Abildgaard igen kom til bevidsthed.

Efter at have sundet sig nogle minutter blev Oliver Abildgaard sendt på banen igen for blot at lade sig udskifte i pausen af kampen - for groggy til at spille videre. På de sociale medier er der flere, der har udtrykt sig undrende over, at Abildgaard fik grønt lys til at spille videre efter så slemt et sammenstød. Der har de seneste år været et øget fokus på hjerneskader i dansk fodbold, og både i Danmark og udlandet findes der mange grimme historier om spillere, som ikke er blevet skiftet ud, selv om de har pådraget sig en slem hjernerystelse.

Mads Øland, der er direktør for Spillerforeningen, har set episoden efterfølgende, og han undrer sig over, at Oliver Abildgaard kom på banen igen efter sammenstødet med Rasmus Nissen. På Twitter har Øland retweetet den tidligere FC Nordsjælland-spiller Mikkel Beckmann, der spørger, hvordan AaB's lægestab kan finde på at sende Abildgaard i aktion igen.

- Han stiller det rigtige spørgsmål. Det kunne jeg godt tænke mig, at de svarede på, dem, der tog beslutningen, siger Mads Øland til tipsbladet.dk.

Manden, der gav Oliver Abildgaard grønt lys til at spille videre, var AaB's læge Søren Kaalund, der i mange år også var læge for det danske landshold. Han anerkender Mads Ølands synspunkt.

- Jeg kan godt forstå, hvad han mener. Jeg vil gerne understrege, at vi ikke kan se situationen, som den ser ud på TV. Da vi kommer ind til ham, er han relevant. Vi laver en række tests på ham, hvor vi stiller ham nogle spørgsmål; "hvem spillede vi mod i seneste kamp?", "hvem scorede målet?" osv. Dem bestod han uden problemer. Det samme gjorde han med de motoriske tests, siger Søren Kaalund.

Hvis du havde oplevet situationen, som man så den på TV, havde du så givet tegn til, at Oliver skulle skiftes ud?

- Det er svært at sige. Man bliver helt sikkert påvirket, når man ser sådan noget. Essensen er, at da vi kommer ind til ham, er han vågen og relevant. I den resterende del af første halvleg fulgte jeg ham tæt for at se, hvordan han bevægede sig, om han fulgte sin markeringsspiller, og om han virkede klar. Der var ingen problemer.

Hvordan kan det så være, han bliver skiftet ud i pausen?

- Da hele historien kommer frem, skønner vi, at det er bedst at tage ham ud. Jeg snakkede blandt andet med FC Midtjylland-spilleren (Rasmus Nissen, red) på vej ud til pausen for at høre, hvordan han oplevede situationen. Oliver sad og så anden halvleg sammen med mig og havde det fint nok efter omstændighederne, forklarer lægen.

Mads Øland fastslår, at det er op til klubbernes lægestab at passe godt på spillerne, så de ikke pådrager sig eksempelvis en hjerneskade, som kan påvirke dem resten af livet. For ham er det ikke vigtigt, om det er en læge, fysioterapeut eller andre, der træffer beslutningen. Bare de har de rette kompetencer.

- Det er helt irrelevant, hvilken sundhedsfaglig uddannelse man har. Det er relevant, om man kan diagnosticere hjernerystelser. Det er der ikke mange læger, der kan på højt niveau, så det er interessant at vide, om de har været på efteruddannelse for nylig. Ingen kan diagnosticere en hjernerystelse på et minut på en sidelinje, alene af den grund at man skal bruge mere tid. Når en spiller tydeligvis har været helt væk, gør man klogere i at trække vedkommende ud, siger Øland og tilføjer:

- Som jeg ser det, er han bevidstløs, så jeg synes, der er store indikationer på en hjernerystelse, og jeg kan forstå i dag, at han har fået det. Der taler vi (Spillerforeningen, red.) for et forsigtighedsprincip, for det får konsekvenserne, hvis man ikke tager det alvorligt. Hvis man får en hjernerystelse på en hjernerystelse (altså spiller videre og får endnu en hjernerystelse, red.), kan man faktisk dø af det. Jeg tror ikke, der er mange, der ved det. Det er heldigvis sjældent, det ender der, men hvis man er konfus og desorienteret, er min påstand, at der er større risiko for at rende ind i det næste slag. Så det er forbundet med risiko for at få varige skader.

- Tag Sofie Junge, der var med til at vinde EM-sølv. Hun var ude i næsten et år og har stadig gener af det. Hun er i klar bedring, men skal passe på sin søvn og sin rytme selv her to år efter. En hjernerystelse er en slem, slem skade, og derfor tager vi fat i alle eksempler og stiller spørgsmål.

Kommer I til at tage fat i Oliver Abildgaard og AaB?

- Det gør vi med alle spillere. Nu stillede Mikkel Beckmann spørgsmålet i fuld offentlighed, jeg taler med dig nu, og vi kommer også til at have en dialog med dem og Abildgaard, når han har det bedre. Det er ligesom med en korsbåndsskade, der gør vi det også.

Synes I, man skal ændre procedure?

- Det er vi løbende i dialog med Divisionsforeningen om. Punkt ét er, at man skal sikre, at folk har den nødvendige efteruddannelse; om det er fys eller læge, er vi ligeglade med. Så har vi det issue, at en udskiftning har store konsekvenser i fodbold, og det er en problemstilling, jeg også anerkender. I håndbold og ishockey kan man tage folk ud i det kvarter, det tager at diagnosticere, men det er vanskeligt i fodbold. Der er større pres på lægesektoren for at raskmelde i en fart, og vi vil gerne have, at man bruger et forsigtighedsprincip. Nogle skal have modet og knowhow’en til at træffe de rigtige beslutninger, det må aldrig være spilleren eller træneren.

- Der findes nogle protokoller, der skal hjælpe fyssen eller lægen til at diagnosticere, men problemet er, at det er svært at bruge på grund af udskiftningspolitikken. Lægen eller fyssen skal tage stilling til det med det samme. Man kan ikke tage dem med ned i omklædningsrummet og lave tests, slutter Spillerforeningens dirketør.

AaB passer godt på Oliver Abildgaard de kommende dage, men Søren Kaalund regner med, at midtbanespilleren kan træne fuldt med igen senere på ugen.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.