Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga powerranking: Magiske Horsens og fæle skuffelser for Brøndby og EfB

Det var nær gået galt for Esbjerg, mens OB og Lyngby blev snydt for ottendepladsen af Horsens, der tog Superligaens tre rigeste klubber på stribe.

Sikke en søndag.

Sjettepladsen og dermed den sidste plads i medaljeslutspillet var der aldrig tvivl om, selvom AaB leverede en bleg, bekymrende indsats mod AGF, men både ottendepladsen og den fatale plads som agterlanterne efter sidste kamp i grundspillet skiftede hænder undervejs i en underholdende sidste runde, der var rigere på drama og fejl end godt spil.

Tipsbladet.dk går her gennem de 14 Superliga-hold, hvor seks hold nu skal ud i slutspil om medaljer, mens de otte nederste i større eller mindre grad kæmper for livet i landets bedste række.

Powerranking 21. runde
Powerranking 22. runde
Powerranking 23. runde
Powerranking 25. runde  
Powerranking 26. runde

1: FC Midtjylland (3)
Lige så ringe det var i sidste uge, lige så dominerende var FC Midtjylland på kunstgræsset i Farum mod FC Nordsjælland. FCM vinder mere eller mindre konsekvent i Farum i disse år, men sjældent har man domineret i den grad, man gjorde søndag. Sory Kaba fik scoret kampens enlige mål, men sejren burde have været større. Nu venter et slutspil mod fem modstandere, FC Midtjylland kun har tabt en ud af 10 kampe til – hjemme mod AGF i sidste kamp i 2019. Og ude har FC Midtjylland 37 af 39 mulige point med en målscore på 22-4. Det kunne være værre.

Seneste kamp: FC Nordsjælland-FC Midtjylland 0-1
Næste kamp: AaB-FC Midtjylland (Søndag 14. juni 2020 klokken 14.00)

2: FC København (1)
En god 1. halvleg og en dårlig 2. halvleg, hvor FC København nær havde smidt to af de tre point, man i sidste weekend hentede ind på FC Midtjylland. Det var ikke imponerende, og man sidder ikke tilbage med fornemmelsen af, at dette FC København-hold bare vinder de 8-9 kampe, der vel som minimum kræves for at komme i betragtning til DM, hvis nu FC Midtjylland går i stå. Jonas Wind og Dame N'Doye er savnede, selvom Mikkel Kaufmann kom på tavlen, og man har slideren Michael Santos at skifte ind.

Seneste kamp: FC København-Randers FC 2-1
Næste kamp: FC Nordsjælland-FC København (Søndag 14. juni 2020 klokken 18.00)

3: AGF (5)
I ugerne op til genstarten så mange århusianske fans frem til den afsluttende kamp i Aalborg med frygt. I 26. runde i grundspillet i sidste sæson fik AGF klø på samme bane, og hvad nu hvis man snublede mod Randers og OB? Da AGF for 11 dage siden var bagud mod Randers FC i slutminutterne, tydede intet på, at det dårligt spillende hjemmehold skulle slutte 12 point foran Thomas Thomasbergs mandskab. Søndag blev et svagt AaB sat godt og grundigt på plads af AGF, der burde have vundet en mere sikker sejr end den på 3-2, man kørte hjem med. Sejren kom i hus uden Mustapha Bundu, der af uvisse årsager ikke var i truppen.

Seneste kampe: AaB-AGF 2-3
Næste kamp: Brøndby IF-AGF (Søndag 14. juni 2020 klokken 20.00)

4: AC Horsens (7)
Er Horsens Superligaens fjerdebedste hold?

Måske ikke, men tre sejre i rap mod FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF er dybt imponerende. Brøndbys budget er fem gange større end Horsens', FC København er næsten faktor 10, men efter en ydmygelsen i forårspremieren mod FC Nordsjælland (0-6 i Farum) og hjemmebanenederlag til AGF og Randers på 1-2, er det imponerende, at Horsens ikke alene vinder men også genfinder evnen til at skabe jævnbyrdige kampe mod tre modstandere, der spiller for spiller er Horsens langt overlegen. Nu kan Horsens næsten koncentrere sig om at jagte en europæisk plads med 11 points forspring til Hobro og 18 point at spille om i puljen.

Seneste kamp: AC Horsens- Brøndby 3-2
Næste kamp: Hobro IK-AC Horsens (lørdag 13. juni 2020 klokken 17.00)

5: Brøndby IF (2)
Den udvisning af Anthony Jung var hård, men det forklarer dårligt det usikre forsvarsspil.

”Jeg synes, vi var for dårlige til at forsvare os mod det, vi vidste, de kom med. Det må jeg bare være ærlig at sige,” sagde Brøndbys cheftræner Niels Frederiksen efterfølgende til klubbens egen hjemmeside, og en meget dybere analyse behøves egentlig ikke efter tre baglæns-mål, hvor opdækningen og den indbyrdes koordination var elendig. Brøndby kan sagtens ende med bronze, men dette hold er under opbygning og kan snildt blive overhalet i medaljeslutspillet af FC Nordsjælland.

Seneste kamp: AC Horsens - Brøndby IF 3-2
Næste kamp: Brøndby IF-AGF (Søndag 14. juni 2020 klokken 20.00)

6: FC Nordsjælland (4)
Én dårlig kamp mod Superligaens vel nok stærkeste individualister betyder ikke, at FC Nordsjælland skal lave noget om. Men de manglende chancer og FC Midtjyllands skydetelt i FC Nordsjællands felt i store dele af kampen fortæller også historien om et ungt hold med store udsving.

Seneste kamp: FC Nordsjælland-FC Midtjylland 0-1
Næste kamp: FC Nordsjælland-FC København (Søndag 14. juni 2020 klokken 18.00)

7: Randers FC (8)
Randers gik fra fire mål i seks kampe til fem mål i syv kampe uden Saba Lobjanidze i klubben, og selvom Thomas Thomasberg før kampen afviste, at salget af Lobjanidze var en forklaring på nedturen, kan man konstatere, at sejre over AGF (smidt i tillægstiden) og Hobro (efter en dårlig hjemmekamp) havde været nok til endelig at komme i Top 6.

Seneste kamp: FC København-Randers FC 2-1
Næste kamp: Esbjerg fB-Randers FC (Fredag 12. juni 2020 klokken 19.00)

8: AaB (6)
AaB er bare ikke det samme hold, når Lucas Andersen ikke er i topform. Mod AGF var han igen indskifter, denne gang med en halvleg, men det kunne ikke redde point for AaB, der havde bolden meget men egentlig ikke skabte nok til, at den kamp burde have været tæt til sidst takket være Andersens scoring i 88. minut. AaB gør ikke meget for at overbevise om, at man er en faktor i slutspillet.

Seneste kamp: AaB-AGF 2-3
Næste kamp: AaB-FC Midtjylland (Søndag 14. juni 2020 klokken 14.00)

9: OB (10)
En god og meget tiltrængt indsats af OB, som dog kom for sent til at redde en ottendeplads efter et gudsjammerligt 'run' med ti Superligakampe uden sejr. Fynboerne, der har adskillige skader, er etter i deres pulje men skal holde Lyngby (et point efter) og SønderjyskE (seks point efter) bag sig for ikke at komme i nedrykningskampe.

Seneste kamp: OB-Esbjerg fB 3-1
Næste kamp: Silkeborg IF-OB (Mandag 15. juni 2020 klokken 19.00)

10: Hobro (11)
Hobro har fundet et godt tidspunkt at blive kampdygtig på – da det lignede et nederlag, dukkede Simon Jakobsen op og scorede et vitalt point til Hobro, der nu er fem point foran Esbjerg. Efter kampen præsenterede Hobro en forlængelse af de spillere, der har kontraktudløb denne sommer – inklusiv med Emmanuel Sabbi, der dermed spiller færdigt i Hobro, selvom han i teorien kan komme til at møde sin kommende arbejdsgiver OB i to playoffkampe i slutningen af juli.

Seneste kamp: Hobro-Lyngby 2-2
Næste kamp: Hobro IK - AC Horsens (lørdag 13. juni 2020 klokken 17.00)

11: SønderjyskE (9)
SønderjyskE kæmpede sig til et point mod Silkeborg i slutfasen, hvor cheftræner Glen Riddersholm ligesom i Brøndby tirsdag i sidste uge smed alt frem til sidst og denne gang fik en udligning ud af det. Men kan SønderjyskE leve med igen og igen at komme i en situation, hvor man skal jagte et resultat? 44 indkasserede mål, seks sejre i 26 runder i grundspillet – det lugter af nedrykningskampe, med mindre man kan trække Lyngby ned. Dem slog man 3-0 i begyndelsen af sæsonen og spillede 2-2 med i november.

Seneste kamp: SønderjyskE-Silkeborg IF 2-2
Næste kamp: SønderjyskE-Lyngby BK (Søndag 14. juni 2020 klokken 16.00)

12: Silkeborg IF (14)
De har skabt chancer nok set over hele sæsonen, men det kan ikke nytte, at man bliver ved med at tillade så mange afslutninger og begå fejl, som man også gjorde i en hektisk slutfase, hvor man fra 2-1-målet kort efter pausen og en halv time frem faktisk lå til en dybt overraskende 13. plads på grund af Esbjergs nedsmeltning i Odense. Nu er der 11 point op til SønderjyskE,og det vil være en sensation på linje med Randers' overlevelse i 2010, hvis SIF ikke spiller i 1. division igen om et par måneder.

Seneste kamp: SønderjyskE-Silkeborg IF 2-2
Næste kamp: Silkeborg IF-OB (Mandag 15. juni 2020 klokken 19.00)

13: Lyngby Boldklub (12)
Ottendepladsen og noget, der ligner en ny Superliga-sæson, var Lyngbys indtil overtiden, hvor AC Horsens scorede et sejrsmål mod Brøndby IF og Simon Jakobsen udlignede til 2-2 for Hobro. Forud venter seks puljekampe og to nøgleopgør mod SønderjyskE, der er fem point efter men også har en bredere trup at tage af end oprykkerne Lyngby. Det kan blive tæt.

Seneste kamp: Hobro-Lyngby 2-2
Næste kamp: SønderjyskE-Lyngby BK (Søndag 14. juni 2020 klokken 16.00)

14: Esbjerg fB (13)
Hvor var det tæt på! EfB spillede som en pose nødder i Odense, og da Silkeborg kom foran fem efter pausen i Haderslev, var det Esbjerg, der skulle ned på 14. pladsen og være noget nær sikker nedrykker. Mads Larsens reducering havde været nok, selv hvis Silkeborg ikke havde dummet sig i stedet for at komme på 3-1 mod SønderjyskE, men dette Esbjerg-hold er bare klar favorit til den direkte nedrykningsplads med fem point op til et mere effektivt Hobro-mandskab.

Seneste kamp: OB-Esbjerg fB 3-1
Næste kamp: Esbjerg fB-Randers FC (Fredag 12. juni 2020 klokken 19.00)

Chanceskaberne

1: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 81 (7 mål)
2: Lucas Andersen, AaB – 53 (10 mål)
3: Mikkel Damsgaard, FC Nordsjælland – 48 (8 mål)
4: Casper Høyer, AGF – 47 (1 mål)
5: Mikkel Rygaard, FC Nordsjælland – 46 (4 mål)
6: Mads Emil Madsen, Silkeborg IF – 44 (0 mål)
7: Dominik Kaiser, Brøndby IF – 41 (8 mål) *
8: Bror Blume, AGF – 40 (5 mål)
9: Viktor Fischer, FC København – 37 (2 mål)
10: Louka Prip, AC Horsens – 37 (5 mål)
* Solgt i vinterpausen til Hannover 96

Skyyyyyyyyyd

1: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 57 afslutninger (7 mål)
2: Patrick Mortensen, AGF – 53 (13 mål)
3: Sory Kaba, FC Midtjylland – 51 (5 mål)
4: Ronnie Schwartz, SIF/FCM – 48 (14 mål)
5: Emil Riis Jakobsen, Randers FC – 48 (5 mål)
6: Bashkim Kadrii, OB – 48 (10 mål) **
7: Mart Lieder, SønderjyskE/OB – 46 (6 mål)
8: Louka Prip, AC Horsens – 46 (5 mål)
9: Kamil Wilczek, Brøndby IF – 44 (17 mål) ***
10: Mustapha Bundu, AGF – 42 (8 mål)
** Blev i januar solgt til Al-Fateh i Saudi-Arabien
*** Blev i januar solgt til Göztepe i Tyrkiet

Læs også:Solbakken om Mikkel Kaufmann: Han er for venlig

Læs også:Medie: Regeringen ønsker forsøg med flere end 500 tilskuere

Læs også:Stages mesterskabsdrøm lever endnu: Vi skal gå efter det

Læs også:Cajuste: Har styr på FCN hele vejen igennem

Læs også:Mellemfornøjet Ståle: Lever i hvert fald i en uge mere