Generelle

Portræt: Magnus Haglund

35-årige Magnus Haglund var AaB's første-prioritet i de langvarige bestræbelser på at finde en ny træner. Men Elfsborg-træneren sagde nej til tak til at flytte til Aalborg, hvilket imidlertid ikke ændrer på, at den 35-årige svensker er blandt Nordens allermest spændende og moderne trænere. Mød den bløde mand med de hårde kanter.

Den nye Svennis, en visionær strateg og en humørfyldt menneskekender. Men også en detaljerytter grænsende til det perfektionistiske og lidt af en kontrolfreak overfor især pressen. 35-årige Magnus Haglund er som de fleste andre mennesker en sammensat personlighed.

Men først og fremmest er han et af Sveriges absolut største trænertalenter. Og formentlig en topkandidat på AaB's ønskeliste over kommende cheftrænere fra januar. For at forstå hvorfor, starter vi med at skrue tiden fem år tilbage.

En efterårsdag i 2003 fik den 30-årige gymnasielærer på Falkenberg, Magnus Haglund, et opkald på sin mobiltelefon. Da han havde time, fik han ikke besvaret opkaldet, men efter lektionen kunne han se, det var fra distriktsnummer 003 - svarende til Borås. Haglund ringede herefter til nummeroplysningen, som kunne fortælle, at det indgående opkald kom fra Stefan Andreasson, der var tilknyttet den lokale fodboldklub, IF Elfsborg.

»For pokker,« tænkte Haglund, som på tidspunktet var træner for Laholms FK i landets tredjebedste række. Han vidste godt, at Anders Grönhagen var på vej ud af døren som træner for Elfsborg og havde videre hørt rygter om, at han var blandt kandidaterne til at overtage jobbet. Nu viste de sig rigtige, og under de indledende samtaler med klubbens ledelse fik Haglund at vide, at han var en af cirka 15 kandidater.

Bare to dage senere ringede Stefan Andreasson igen og kaldte Haglund ind til endnu et møde. Feltet af emner var indskrænket til fire og Haglund mærkede nu for første gang, at han virkelig ønskede jobbet.

En ægte livsnyder

Ønsket gik i opfyldelse, og siden december 2003 har Magnus Haglund derfor været en central del af den sportslige stab omkring Elfsborg, som er gået fra en fast del af bundkampen i Allsvenskan til et mesterskab i 2006 og deltagelse i både Champions League-kvalifikationen og UEFA Cuppens gruppespil.

»Da jeg kom til Elfsborg var det jo en ganske uprofessionel klub og det gennemsyrede hele virksomheden på alle niveauer, at man bare havde som mål at holde næsen oven vande,« sagde Magnus Haglund selv i et interview med Aftonbladet i november 2006 - få uger inden, klubben hjemtog det første mesterskab i 45 år.

I samme interview kategoriserede Haglund sig selv som en livsnyder, som foruden et godt glas rødvin holder af både trav, rejser og gode bøger.

»Magnus er meget lun, forsigtig og klog. At interviewe ham er en fornøjelse, for han har altid kloge og gennemtænkte svar. Desuden har han faktisk en distance til fodbolden. Han ved, at andre ting i livet kan være vigtigere,« lyder skudsmålet fra Thomas Tynander, som er den journalist fra Aftonbladet, der lavede interviewet i 2006 og siden har mødt Magnus Haglund ind til flere gange.

Holdningen deles grundlæggende af Johan Rydén, der følger både Elfsborg og Magnus Haglund tæt som journalist på den lokale avis, Borås Tidning. Rydén tilføjer dog nogle nuancer til billedet:

»Haglund er to forskellige mennesker i med- og modgang. I medgang er han glad, skæmtende og meget let at have at gøre med. I modgang er han ganske svær og lidt mistænksom mod alle spørgsmål. Han bryder sig ikke om at blive modspurgt og ville vel egentlig gerne bestemme, hvad der står i alle avisartikler. Han blev eksempelvis meget irriteret på Borås Tidning, da vi skrev en artikel om Fredrik Berglund, hvor han var kritisk over, han skulle sidde på bænken i Elfsborg. Haglund ofrede en halv kampdag på at ringe til vores reporter og klage over artiklen.«