• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Sebastian Stanbury

Leder: Hemmingsens enorme dumhed

Leder: Hemmingsens enorme dumhed
Foto: Middelfart Fodbold

DBU har fortsat en betydelig udfordring i kampen mod matchfixing, mener journalist på Tipsbladet, Sebastian Stanbury.

Af Sebastian Stanbury

En kedelig sag ramte dansk fodbold i denne uge med nyheden om, at den tidligere Middelfart-træner Carsten Hemmingsen er blevet dømt under Dansk Idrætsforbunds matchfixingregulativer. Hemmingsen er ikke dømt for at have fixet kampe, men for at have spillet på egne kampe og kampe i egen turnering.
 
Sagen er som følger: DBU modtog i efteråret en anmeldelse om, at Carsten Hemmingsen havde spillet på nederlag til sin egen klub i en kamp mod Aarhus Fremad -en kamp som Middelfart tabte, selv om fynboerne var " forholdsvis store favoritter", som det udtrykkes i kendelsen fra DIF. Carsten Hemmingsen blev anklaget og dømt for 18 gange at have spillet på kampe i samme turnering, det vil sige 2. division, og to af gangene spillede han på, at Middelfart ville tabe. Det gjorde de begge gange. Som straf får Hemmingsen en bøde på 25.000 kroner og udelukkes i seks måneder fra al aktivitet under DBU.
 
DIF's matchfixingsekretariat erklærer i kendelsen, at Carsten Hemmingsen ikke har forsøgt at fixe de to kampe, hvori han spillede på Middelfart-sejr. Og han har selv fortalt, at han ikke vidste, det var forbudt at spille på kampe i egen turnering, og at han kun spillede mod sit eget hold på grund af overtro - ligesom når man tager en særlig skjorte eller jakke på til kamp, som det lyder i kendelsen.
 
Der er ikke umiddelbart grund til at tro, at Hemmingsen skulle lyve om disse forhold.
 
Men det betyder ikke, at den nu tidligere Middelfart-træner, der forlod sit job i november, ikke skal straffes, for hans handlinger er stærkt kritisable.

Ved at spille mod sit eget hold har han sat sine spillere og sin klub i et utroligt dårligt lys; alene på grund af spekulationerne. Bemærk hvordan det anføres, at Middelfart tabte trods favoritværdighed, selv om Hemmingsen ikke anklages for at have fixet kampen - det må være en træls oplevelse for spillerne at have været under mistanke, hvor vag den mistanke end har været.

 
Carsten Hemmingsen er blevet suspenderet af sin nuværende klub Marienlyst, hvor han har været sportschef, og han har et stort arbejde foran sig med at rense sit navn.
 
Sagen understreger, at DBU stadig har en betydelig udfordring foran sig i kampen mod matchfixingen og dens mange afgrene. Der hersker en spillekultur i dansk fodbold, og den har flere gange udløst problematiske sager, som vi har set det med for eksempel Kim Aabech og Kristoffer Wichmann.
 
Alle, der er involveret i dansk fodbold, undervises i, hvad man må og ikke må hvad angår spil, men noget kunne tyde på, at det arbejde ikke bliver gjort grundigt nok - hvordan kan en divisionstræner ellers være uvidende om, at han ikke må bette på kampe i samme division, og hvorfor har han ignoreret alvoren i at spille på egne kampe? Det var en lille sag denne gang, men den er stadig alvorlig.
 
Hvis problemerne med Superliga-og divisionsaktørernes spil på egne kampe ikke bliver udryddet, ender vi en dag med en spillesag af de helt slemme.
 
 

Superliga

Mere Superliga

Fokus