• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Troels Bager Thøgersen

Derfor stemte jeg på Cristiano Ronaldo

Derfor stemte jeg på Cristiano Ronaldo
Foto: Getty Images

At vinde EM med Portugal tippede lige netop chefredaktør Troels Bager Thøgersens Ballon d’Or-stemme fra Lionel Messi til Cristiano Ronaldo, der spillede hovedrollen for sine to hold i 2016 uden at spille lige så mange strålende kampe som i tidligere år.

Af Troels Bager Thøgersen

Chefredaktør for Tipsbladet, Troels Bager Thøgersen har den danske stemme, når der skal stemmes til Ballon d'Or, der i år som bekendt blev vundet af Cristiano Ronaldo - foran Lionel Messi. 
Troels Bager Thøgersen argumenterer her for, hvorfor hans stemme gik til Ronaldog og ikke til Messi - for det var yderst tæt i overvejelsen:

Bragt i Tipsbladet 16. december

Læs også: Derfor burde Troels Bager have stemt på Messi

Til Halloween i sidste måned lagde Cristiano Ronaldo et billede ud på sin Instagram-profil, hvor han iført mørke solbriller, sort læderjakke og hvid tshirt poserede som den originale Terminator spillet af Arnold Schwarzenegger i den første film fra 1984.

”Måske er det mest ekstraordinære i hans mange afbrændere i denne turnering, at han har nægtet at lade sig kue, hans insisteren på simpelthen at forsøge sig igen og igen. På trods af hans lejlighedsvise, utiltalende øjeblikke, er Ronaldo fortsat en fodbold-Terminatoraf højeste klasse. Man kan simpelt hen ikke få ham til at stoppe igen,” skrev Guardian-journalisten Barney Ronay i sin kampreportage efter Portugals 2-0 sejr over Wales i EM-semifinalen i juli.

'Det første mål scorede Cristiano Ronaldo på et ekstremt kraftfuldt hovedstød, det andet tre minutter senere stod Nani for med en heldig afretning af et af de utallige skæve skud fra Cristiano Ronaldo under slutrunden i Frankrig.

De to mål og Terminator-sammenligningen rammer for mig ret præcist ned i, hvem og hvad Cristiano Ronaldo er anno 2016, og hvorfor jeg valgte at give ham mine fem point til Ballon d’Or frem for Lionel Messi. Terminator-sammenligningen har mest handlet om Cristiano Ronaldos unikke fysik, men for mig at se er vi ved at være i slutningen af filmen, hvor oprørets soldat Kyle Reese har tømt adskillige magasiner i Arnolds Terminator og sat ild til den fæle cyborg, så det kun er titanium-skelettet og de røde, lysende øjne, der er tilbage.

Cristiano Ronaldo er en verdensklasse-forward, der efter karrieren vil skrive sig ind i fodboldhistorien som én af de bedste nogensinde. Men maskinen Ronaldo udviser tegn på metaltræthed og har vel egentlig gjort det siden 2014. Han scorer fortsat et hav af mål og gjorde det igen i 2016, men hans bevægelser og spil virker mindre glidende, mere mekanisk og minimalistisk. Man kan næsten høre metallet skurre, når Cristiano Ronaldo igen og igen og igen udfordrer og afslutter, hvad end det er i Real Madrids hvide trøje eller Portugals røde og grønne trikot.

Triumfer på trods
Udadtil lader Cristiano Ronaldo sig ikke tynge af alderen – han har netop forlænget aftalen i Real Madrid frem til 2021 og talte i samme forbindelse om at fortsætte til 2026. Men for mig at se kan 2016 meget vel vise sig at være kronen på Cristiano Ronaldos virke på fodboldbanen, uanset at han i tidligere år har spillet flere enestående kampe og været endnu sværere at dæmme op for, end han var i 2016. I Champions League scorede han hattrick mod Wolfsburg i kvartfinalen, efter Real Madrid havde tabt første kamp og set rådvild ud med den som cheftræner relativt uprøvede Zinedine Zidane.

Cristiano Ronaldo og Real Madrid var ikke spektakulær i Champions League eller lige så stærke som i 2014, hvor Ronaldo vaklede over målstregen hjemme i Lissabon i den første finale mod Atlético Madrid, hvorefter et springerknæ tog alt ud af Ronaldo under et meget skuffende VM i Brasilien. For Portugal udlignede Cristiano Ronaldo to gange i gruppekampen mod Ungarn, hvor portugiserne havde ryggen mod muren og risikerede at ryge ud, og så slog han til i semifinalen efter et hav af forgæves afslutninger tidligere i turneringen. Ja, han blev skadet i finalen mod Frankrig og burde være gået ud omgående i stedet for at humpe rundt alt for længe.

Men i en sæson, hvor Real Madrid skiftede cheftræner og Cristiano Ronaldos angrebsmakker blev involveret i en stor afpresningsskandale, og en EM-turnering hvor Portugal langt fra spillede op til sit bedste offensivt, vandt Real Madrid og Portugal alligevel årets to største fodboldturneringer – og havde ikke gjort det uden Cristiano Ronaldo.

Lionel Messi har afstemningsperioden fra slut-november 2015 til slut-november 2016 spillet flere forrygende kampe end Cristiano Ronaldo, det betvivler jeg ikke. Men Cristiano Ronaldo vandt EM med Portugal. For mig er det flere gange større, end hvis det var lykkedes Lionel Messi at vinde Copa América, alene fordi Argentinas landshold på papiret er betydeligt stærkere end Portugals. Som enkeltpræstation er det også større end Tysklands VM-sejr i 2014, og hvis trofæer skal tælle med i vurderingen af Ballon d’Or – hvilket France Football dikterer, de skal – skulle Cristiano Ronaldo vinde Ballon d’Or i 2016.

Cristiano Ronaldo vandt, fordi han ligesom  Terminator ikke har nogen stop-knap, fordi han med sin egoisme gjorde 2016 til højdepunktet i sin karriere, hvor andre var bøjet af og ikke var gået forrest. Så lever jeg med, at han knirker og knager.

PS: Jeg håber i øvrigt, han får straf som fortjent, hvis det spanske retssystem ender med at knalde ham for skattesvindel, som de gjorde med Lionel Messi. Den sag breakede efter deadline på Ballon d’Or-afstemningen, og den er faktisk relevant i henhold til de kriterier, France Football stiller op for kåringen, så sagen står i noterne til næste stemmeafgivning om 11 måneders tid.

Superliga

Mere Superliga

Fokus