• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Få nu skåret Superligaen ned til 10 hold

Foto: Getty Images

NYHEDSANALYSE: Tipsbladets chefredaktør gør status over ugen i fodboldverdenen og kommer med et bud på Superligaens struktur her hvor der sandsynligvis er mindre end et år til en ny tv-aftale.

Af Troels Bager Thøgersen

Skal vi skære eller øge antallet af hold i Superligaen? 

Det er nok ikke et spørgsmål på højde med FC København-Brøndby IF, Lionel Messi versus Cristiano Ronaldo, eller hvad det helt rigtige julemåltid den 24. december er.

Men Superligaens format og antallet af hold i bedste række følger cirka lige efter på listen af spørgsmål, der kan splitte familier og venskaber eller sætte fart på diskussionen over silden til julefrokosten.

I halvanden sæson har Superligaen været tilbage på de 12 hold, man ellers var gået væk fra ved udvidelsen til 14 hold tilbage i 2016.

I modsætning til årene inden skulle der spilles grundspil og slutspil, og det har man holdt fast i efter skiftet tilbage til 12 hold, som de store klubber og tv-stationerne vist nok stod bag, mens nedskæringen var mindre populær i 1. division og blandt de mindre Superliga-klubber, der selvfølgelig vil være i det gode selskab og nyde godt af alle de tv-penge og den interesse, der i den grad er samlet omkring den bedste række.

Klubberne i især toppen af Superligaen og tv-stationerne virker begejstrede for det nuværende format, så jeg tvivler kraftigt på, at det kan ændres før næste tv-aftale, som ikke ligger så forfærdelig langt ude i fremtiden med udløbet i 2024 og tradition for, at den slags forlænges et par år i forvejen, hvilket vil sige omkring sommeren næste år.

Men derfor mener jeg stadig, spørgsmålet om formatet er værd at tage op, ikke mindst fordi det stadig optager mange.

Her er, hvad jeg ser for mig af mulige formater, som ikke er identiske eller næsten identiske med det nuværende:

10 klubber
(Schweiz, Kroatien, Slovenien)
36 spillerunder, hvor man mødes fire gange
27 runders grundspil og så slutspil på 8 runder i Top 5 og Bund 5
(18 runders grundspil er for kort og tilfældigt)
Der ville ikke være plads til Vejle og SønderjyskE fra den nuværende Superliga. FCN ville ligge til nedrykning.

12 klubber
(Skotland, Slovakiet)
I et tænkt scenarie kunne man godt lave et slutspil på fem spillerunder efter 33 runder, men så skal pokalturneringen skæres kraftigt ned for Superliga-klubbernes vedkommende, og kalenderen bliver tæt.

14 klubber
(Bulgarien, Grækenland, Israel)
Modellen fra 2016 til 2020: 26 runders grundspil fulgt af slutspil i top og bund.
Ud fra stillingen i 1. division ville Hvidovre og FC Helsingør i stedet spille i Superligaen.

16 klubber
(Sverige, Norge, Ukraine, Rumænien, Serbien, Tjekkiet)
30 spillerunder
30 spillerunder+slutspil

Ud fra stillingen i 1. division ville Hvidovre, FC Helsingør, Lyngby og Fredericia i stedet spille i Superligaen

18 klubber
(Polen, Portugal, Holland, Belgien, 1. Bundesliga)
34 spillerunder

Ud fra stillingen i 1. division ville Hvidovre, FC Helsingør, Lyngby, Fredericia, AC Horsens og Nykøbing i stedet spille i Superligaen.

Der er ret store forskelle på modellerne og på, hvilken vej fodboldlande i Europa har valgt at gå.

Tror man på, at det er nok spillere, sponsorer og interesse til at have mange klubber i bedste række, som så kun mødes to gange på en sæson og eventuelt igen i et slutspil?

Eller skal alle ressourcerne koncentreres om så få klubber som muligt, som så skal koncentrere de bedste spillere på få magtcentre, hvor teorien er, at man også kan spille med i Europa, som FC København, Basel, Dinamo Zagreb, Red Bull Salzburgs, Ludogorets og Sjakhtar Donetsk har formået?

Der er naturligvis langt flere nuancer så som landets størrelse, økonomi, fodboldhistorie og evne til at tiltrække gode spillere fra udlandet.

Men i bund og grund er det et trosvalg – kommer de bedste resultater og det bedste spil ved at bygge et par klubber så meget op som muligt, eller bliver fodboldkulturen og branchen over tid stærkest af, at man har så mange solide, lokalt og regionalt forankrede klubber som muligt.

Jeg tror, et flertal af fansene, i hvert fald dem af jer, der læser med på Tipsbladet og er aktive online, hellere ser 14 eller 16 klubber end de nuværende 12.

Især dem af jer, der har læst med siden min ansættelse på Tipsbladet i 2008, ved, at jeg inderst inde hælder mest til en 10-holdsliga.

Jeg ville hjertens gerne tro på 14 eller 16 hold. Ja hvorfor ikke 18?

Men Danmark er bare for lille et land til at bære så mange hold i bedste række, hvis ellers man vil se spillere med international klasse i toppen af ligaen og de fine præstationer, i hvert fald tre af de fem europæiske deltagere i denne sæson har leveret.

For mig viste det tydelige fald i tilskuergennemsnittet med 14 hold i rækken og de mange stensikre sejre, topholdene vandt, at der ikke var nok gods i en liga med to ekstra hold.

De nuværende 12 hold kunne jeg leve med, hvis det ikke var for det 22 runder korte grundspil, der får 75 procent af Superligaen til at frygte for livet, når den evige opstartsoptimisme i den nye sæson fordamper i ugerne efter lukningen af transfervinduet.

Det ville blive bedre, hvis vi flyttede stregen ned mellem 8. og 9. pladsen og kun havde én direkte nedrykker, mens nummer 11 skulle i playoff mod nummer to fra 1. division. Så ville færre klubber, direktører, cheftrænere og talentchefer frygte for deres sportslige liv og have modet og muligheden for at handle proaktivt i stedet for at stirre med dødsangst på en Top 6-streg fra september til marts.

Men ærlig talt ville jeg foretrække ti hold og kun én direkte nedrykker, fulgt af en playoff mellem nummer to til fire i 1. division om retten til at møde nummer 9 om den sidste Superliga-billet til den kommende sæson.

Vi kan eventuelt krydre det med den her udvidede pokalmodel, jeg har nævnt tidligere (læs mere her), hvor holdene mødes til regionale miniturneringer, hvilket kunne sikre, at de profklubber, der uundgåeligt bliver ramt af en nedskæring, stadig får nogle interessante kampe, ligesom Superligaen naturligvis i betydeligt større grad end i dag skulle afgive tv-penge til 1. division, udleje unge spillere derned, og så videre.

Bare kald mig et elitært røvhul, der jo ville have nægtet eller i hvert fald begrænset Silkeborg og Viborgs mulighed for at rykke tilbage op i Superligaen.

Som minimum er den nuværende situation med et våbenkapløb af dimensioner i nederste halvdel af Superligaen og i hele 1. division uholdbar – alle forsøger at finde den næste (udenlandske) ejer og model i troen på, at lige præcis de kan blive fast Superliga-hold.

Faste er FC Midtjylland, FC København, Brøndby IF, AGF, AaB, OB og FC Nordsjælland, med mindre der sker noget skørt, som der er gjort tre gange for AGF fra 2006 til 2014, og i allerværste (usandsynlige) fald kunne ske for FCN til maj.

Det efterlader tre pladser til Superliga-overlevelse og to nedrykningspladser til 14 fuldtidsprofessionelle klubber, som udgøres af de fem resterende Superliga-hold og de ni klubber i 1. division, der er fuldtidsproffer.

For mig at se ville det være sundere med mindre udskiftning og mere koncentration af energien, men meld endelig ind på Facebook eller på min mail på tba@tipsbladet.dk med modargumenter, så skal vi få taget emnet op igen senere på vinteren.

Vinterpokalbold

Jeg undrede mig over, at Superligaen allerede gik på vinterpause i sidste weekend i november, men med coronavirus i tung rotation på skoler og efterhånden også blandt den voksne del af befolkningen er det måske heldigt nok.

I stedet er der pokalfodbold:
Lørdag 18.00: Vejle-Kolding
Søndag 12.30: SønderjyskE-Hvidovre
Søndag 14.30: Brøndby IF-FC Midtjylland
Søndag 18.00: Randers FC-OB

Jeg synes selvfølgelig stadig, at min ide til pokalturneringen er bedre end den nuværende struktur.

Jeg har det også voldsomt svært med, at UEFA dikterer, at den bedste europæiske kvalifikationsplads i hvert land, der ikke giver adgang til Champions League, skal gives til pokalvinderen.

Det strider næsten lige så meget mod min sportslige retfærdighedssans, som den skandale, at den sidste playoffkamp mellem et hold fra medaljeslutspillet og nummer syv fra nedrykningsslutspillet stadig eksisterer.

Når det så er ude af mit system, bliver det da skægt at se, om fyraftensprofferne fra Hvidovre over to kampe kan drille kriseramte SønderjyskE, hvordan naboerne i Trekantsområdet kommer fra deres omgang vinterbold, og hvordan en sæson med seks indbyrdes opgør mellem FC Midtjylland og Brøndby IF bliver.

Lionel Messi vandt sin syvende Ballon d'Or

Vi udsatte jer for et mindre bombardement af Ballon d'Or-artikler i denne uge, og det kunne jo dårligt nok være anderledes, når jeg er så begunstiget af Tipsbladets fine historie, at jeg skal stemme.

Der er sagt og skrevet meget om kåringen, og selvom jeg jo mener, at Robert Lewandowski skulle have vundet, er det jo ikke uden for skiven at stemme på Lionel Messi, når han vinder Copa América, og juryen som det tredje og sidste punkt bliver bedt om at forholde sig til spillerens samlede karriere.

Men vær forvisset om, at den her gør nas i Polen, for hvad skal Robert Lewandowski dog mere gøre for at vinde den fineste individuelle pris i fodboldverdenen?

Forestil jer et øjeblik, at han i stedet var dansker, og hvordan reaktionen så ville være. Det er ikke så mærkeligt, at de er sure i Polen og i Bundesligaen og tysk fodbold, hvor forbigåelsen ses som et tegn på, hvor meget hele verden stirrer på Premier League og Champions League.

Ny boss i Manchester United

Så skal Ralf Rangnick som ventet være træner sæsonen ud i Manchester United, før han fra sommer skal være konsulent i to år i storklubben.

Der er forståeligt nok megen fokus på forholdet mellem Rangnick og Ronaldo, og hvad de kan og ikke kan sammen - det var da også det første, jeg bemærkede.

I det store billede er det helt afgørende spørgsmål, hvad Rangnick får beføjelser til, og hvor klubben er på vej hen.

Den tyske metodemand er den totale modsætning til feel-good Solskjær og prestigekøbet af Cristiano Ronaldo.

Mener Manchester Uniteds ejere det godt, kan det blive en genial ansættelse, men på baggrund af de seneste otte års gøren og laden, og manglen på samme i flere tilfælde, er det én af dem, man skal se i praksis, før jeg i hvert fald tror helt på en ny og forbedret klub.

Ugen i sportswashing

Qatars VM-værter har næppe bedt den egyptiske semi-legende og VM 2022-ambassadør Mohammed Aboutrika om at fyre en solid salve homofobi afsted på tv, men det var præcis, hvad han gjorde tidligere på ugen.

VM-værterne afviste bestemt, at man var noget andet end gæstfri over for alle gæster, inklusiv LGBT-personer.

Hvilket ikke for alvor lykkedes med tanke på de store bekymringer, der er kommet fra blandt andre Magdalena Eriksson og Josh Cavallo, to topspillere, der offentligt har sagt, at de aldrig kunne drømme om at sætte fod i VM-værtslandet trods Qatars og FIFA's forsikringer om, at alt er godt.

Sagen er endnu en uvelkommen en af slagsen for værtsnationen, der ellers gerne ville have os til at tale om den ny regionsturnering Arab Cup.

Hvis du er lidt blank omkring den turnering, er det helt fair.

Den blev opfundet og genoplivet af FIFA’s præsident og VM-værterne under toppen af coronakrisen og skulle både være en prøvekørsel før VM og en stor forbrødring mellem en række lande i Mellemøsten, hvor kongefamilierne og eliterne konkurrerer med og i nogle tilfælde hader hinanden.

Ud over FIFA's generalsekretær Fatma Samoura er der ikke mange, der giver turneringen den store opmærksomhed.

Der er kun 15 spillere med fra andre ligaer end de deltagende landes, en af dem er Viborgs irakiske landsholdsspiller Frans Putros.

Qatar og Saudi-Arabien er favoritter sammen med de udmærkede ligalandshold, de nordafrikanske lande har sendt, men det er nok ikke det, vi kommer til at diskutere i en tid med stort fokus på de landes politiske udnyttelse af sport.

I weekenden holder vi øje med:

Pokalkampene i Danmark
Hvordan mon banerne har det før, under og efter kampene?

Hvem der bliver mester i Sverige og Norge
Så er der vinterbold i nabolandene!

Lørdag klokken 15 mødes Malmö FF og Halmstad i en kamp, der gør MFF til mester, hvis man vinder.

To point efter i tabellen håber AIK på hjælp fra Halmstad, mens AIK selv er storfavorit til at slå Sirius, der har reddet sig i tabellen.

Og søndag klokken 17 spilles næstsidste runde i Eliteserien i Norge. Får Bodø/Glimt et bedre resultat mod Brann, end Molde får mod Lillestrøm, forsvarer Bodø/Glimt deres mesterskab, ellers skal vi vente til næste weekend med at få en mester.

Kjærs skade 

Simon Kjærs store uge, hvor han blev hædret til mandagens Ballon d'Or-ceremoni og desuden blev nummer 18 i den prestigefyldte kåring, endte i menneskelig og sportslig nedtur, da han få minutter inde i kampen mod Genoa onsdag aften måtte bæres fra banen.

AC Milan skal nu kigge efter en midtstopper på januars transfermarked, og man må krydse fingre for, at den 32-årige forsvarsspiller kommer sig hurtigst muligt, selvom de første dages meldinger på ingen måde er opløftende.

Fredag aften fortalte AC Milan, at Kjær er ude i seks måneder, hvilket i det store hele betyder, at den stærke midtstopper ikke er tilbage før allersidst i sæsonen, og nok mere sandsynligt i 2022/23.

Her kan du læse vores tidligere udgaver af nyhedsoverblikket.

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teenager
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+ millioner: Hvor skal de spille?
2. oktober: Nu skal FCM&Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa
9. oktober: Glem Solskjær - her er Man Uniteds rigtige problem
16. oktober: Skal FCK, Brøndby eller Randers sælges næste gang?
23. oktober: - En han blevet vanvittig?
30. oktober: Er medie-jagten på Thorup, Solskjær & Co for hård?
6. november: Ronaldo, en stenrig diktator og nye cheftrænere
13. november: DBU kan miste Hjulmand til storklub i 2022
20. november: Nu får FC Midtjylland brudt Brøndby-komplekset

27. november: Pirlo, Beckham og Schmeichel i farligt spil

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020