• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Ebbe Sands store udfordring

Leder: Ebbe Sands store udfordring
Foto: Brøndby IF

Minder Brøndbys ansættelse af Ebbe Sand om rekrutteringen af Agger, Elmander og Kahlenberg, eller er nye og spændende perspektiver at få øje på?

Af Troels Bager Thøgersen

”Hvad vil Brøndby IF være efter afskeden med Troels Bech”, spurgte undertegnede på lederpladsen i Tipsbladet 14. september, og det svar kom, delvist, i denne uge med ansættelsen af Ebbe Sand.

14. september stillede jeg to overordnede veje op. Enten hyrede man en mand fra udlandet, der fortsatte ’win-now’-kursen i Brøndby IF med at skaffe spillere, så Alexander Zorniger og førsteholdet kan vinde det mesterskab, Brøndby IF så desperat mangler at vinde.

Eller også kunne man rekruttere internt, som FC Midtjylland gjorde ved at gøre den højt respekterede talenttræner Svend Graversen til sportschef, og opprioritere Brøndby Masterclass og spillerne derfra, der med al tydelighed har svært ved at få en rolle under Alexander Zorniger.

Brøndby IF endte med en kombination af de to ved ansættelsen af klubmennesket Ebbe Sand, en ansættelse, der kan minde om Jan Bech Andersens satsning på 2005-trekløveret Agger-Kahlenberg-Elmander.

Ebbe Sand har boet og arbejdet i udlandet i flere år og senest har arbejdet med topfodbold i en form for ambassadørrolle i Schalke 04, uden at være i nærheden af rekrutteringen i den tyske storklub.

Det er en stor opgave, der venter, og store sko at fylde efter Troels Bech, som bør være på shortlisten i både danske og udenlandske klubber, når der på et tidspunkt opstår en ledig sportsdirektør-stilling.

Ebbe Sand skal styre rekruttering, have ledelsesansvaret for spillertrup og trænerteam, talentudviklingen, den sportslige strategi og forholde sig til en omverden, der gerne vil have et stykke med Ebbe Sand og alt det, han stod for som spiller.

Sand har været sportschef før, i Silkeborg IF i nogle måneder i 2007, og har siden været angrebstræner på landsholdet og arbejdet med et fodboldprojekt for børn i Kina, mens han de seneste år har haft sit hovedfokus på at arbejde med et nu opgivet sportsfacilitet-projekt i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor han har boet med sin familie.

Sportschef-jobbet i Brøndby IF er et af de største i dansk fodbold, da ikke mindst efter et krisepræget efterår og det store spørgsmål om, hvad Brøndby IF skal være i de kommende år.

Jeg får ærlig talt tanken, at der følger en eller flere yderligere ansættelser i Brøndby IF til at støtte Ebbe Sand. Alternativt at Alexander Zorniger og Jan Bech Andersen får et større ord omkring rekruttering og førsteholdet, end det var tilfældet under Troels Bech.

Den model har fungeret i større ligaer end den danske. Den er også ofte mislykket. Og konservativt er valget af Ebbe Sand i hvert fald ikke med tanke på alle de fodboldfolk derude med års dugfrisk erfaring med rollen og spillermarkedet i Danmark og udlandet.

Superliga

Flemming P: Alle får en ny chance

Selvom man tidligere har været en perifer spiller i FCN-truppen, byder sæsonstarten på en ny chance til alle spillere...

Mere Superliga

Fokus