Premier League

Fra dansk 1. divisionsflop til Premier League-stjerne

For fem år siden var han lidt af et flop i den danske 1. division. I weekenden pakkede han Fernando Torres fuldstændig ind. Den 23-årige engelske midterforsvarer Scott Dann er en af sæsonens åbenbaringer i Premier League.

Køge, januar 2005. En 18-årig engelsk midterforsvarer lander på dansk grund. Køge Boldklub ligger på i 1. division, men klubejer Clive Stapleton har gode relationer til den engelske League One-klub Wallsall, der på daværende tidspunkt trænes af Arsenal-legenden Paul Merson. Stapleton sender derfor sin cheftræner, Greg Rioch, til Wallsall for at finde et par englændere, som kan forstærke det ambitiøse Køge-mandskab. Én af dem er 18-årige Scott Dann.

- Vi valgte to spillere, som vi virkelig kunne lide. Men Scott Dann skilte sig ud, selv om han kun var 18 år gammel. Han havde to gode fødder, var ekstremt aggressiv og meget teknisk stærk, fortæller Greg Rioch, der i dag styrer Championship-klubben Coventrys akademi, til tipsbladet.dk.

Scott Dann viste med det samme, at han var en dygtig midterforsvarer på trods af, at han blot var 18 år gammel og langt væk hjemmefra. Englænderen spillede vinterens træningskamp for Køge og imponerede holdkammeraterne.

-  Han var en rigtig god spiller. En stærk og høj forsvarsspiller, der var meget britisk i sin facon og i sit spil. Han gik hårdt til den i nærkampene og havde en rigtig fed indstilling, fortæller den tidligere Køge-anfører, midtbanespilleren Mads Olsen.

Hjemve i Køge
Men noget var galt. Scott Dann kunne ikke falde til i Køge. Han var kommet til Danmark med sine to landsmænd, Jamie Tandy og Sean Platt, men de tog hurtigt flyet retur til England. Det efterlod Dann alene.

- Jeg husker ham som meget ung, og det var han præget af. Det fungerede
ikke for ham udenfor banen, og det havde tydeligvis indflydelse på hans
spil. Han magtede ikke at bo så langt væk fra alt det, han kendte.
Samtidig var klubben ikke gearet til at tage sig af ham. Han og de andre
unge englændere krævede for meget opmærksomhed og støtte. Det gik slet
ikke. Jeg kan huske, at Greg en gang sagde, at han brugte ligeså meget
tid på vores unge englændere, som han brugte på resten af truppen
tilsammen. Det siger ligesom det hele, fortæller Mads Olsen.

Scott Dann blev i Køge henover foråret, men det blev blot til to kampe i den sort- og hvidstribede dragt, inden midterforsvareren med det uforløste potentiale vendte næsen hjemad.

- Scott gjorde det godt, men han havde virkelig meget hjemve. Det var svært for ham, og det påvirkede ham meget. Jeg tilbød ham, at han kunne tage hjem en uges tid, men det havde han ikke lyst til. Han ville helt hjem. Hjem til Wallsall. Så det fik han lov til. Jeg kan huske, at jeg kørte ham til lufthavnen og vinkede farvel til ham. Jeg var ked af at se ham tage afsted, forklarer Greg Rioch.

Fra intet til alt
Månederne efter Scott Danns hjemkomst blev tilbragt på lån i mindre engelske klubber, inden han for alvor bed sig fast på holdet i Wallsall. I mellemtiden var hans gamle træner i Køge blevet akademidirektør i Coventry fra den næstbedste række, The Championship. Greg Rioch havde ikke glemt Danns kvaliteter, og han bad derfor Coventry-manager Ian Dowie om at hente forsvarsspilleren til klubben. Som sagt, så gjort. I januar 2008 - næsten tre år efter opholdet i Køge - blev Greg Rioch og Scott Dann genforenet. Og Dann skuffede ikke. Tværtimod. I løbet af bare et halvt år spillede han sig op som en af klubbens absolut bedste spillere, og det blev i sommeren 2008 belønnet med anførerbindet i Coventry og kampe på det engelske U/21-landshold.

- Han er ikke den bedste spiller, jeg har set. Men han er den der arbejder allerhårdest i løbet af ugen. Han er en leder og en helt igennem fantastisk fyr både på og udenfor banen. Derfor blev han anfører, og derfor blev han solgt til Premier League, bedyrer Rioch.

For det var lige præcis hvad han blev. I sommeren 2009 blev Scott Dann solgt til Birmingham for en pris på over 30 millioner kroner. Et år senere er han som 23-årig bredt anerkendt som en af de bedste midterforsvarere i Premier League, og de seneste uger har jungletrommerne buldret med nyt om et muligt klubskifte til Manchester United og en udtagelse til Fabio Capellos engelske landshold. Unægteligt store sager for en spilller, som for få år siden havde det svært i den danske 1. division.

- Jeg faldt faktisk over hans navn for nylig på tekst-tv. Jeg tænkte, at navnet lød bekendt, og så fandt jeg ud af, at jeg havde spillet med ham dengang i Køge. Jeg havde bestemt ikke regnet med, at han nogensinde ville slå igennem i Premier League og i øvrigt blive rygtet til en klub som Manchester United. Det er virkelig imponerende, hvad han er blevet til, siger Mads Olsen, som uden tvivl vil følge sin gamle holdkammerat tæt i de kommende år.

Det samme vil Greg Rioch, som fortsat taler med den tidligere Køge- og måske kommende Manchester United-spiller.

- Scott har altid sagt, at selv om det var en meget svær tid for ham, var det en god og lærerig oplevelse at komme til Danmark. Det har været med til at forme ham til den spiller, han er i dag, slutter den tidligere Køge-træner.

For fem år siden var det spillere som holdkammeraten Mads Olsen, der blev dækket op af Scott Dann til træning. I sidste uge neutraliserede forsvarsspilleren Liverpool-stjernen Fernando Torres. Lørdag venter et lokalderby mod West Bromwich på en opadgående Premier League-stjerne med en besynderlig fodboldfortid.